O.SY. BUS DRIVERS Κινδυνεύει πλέον η Τράπεζα των Φτωχών... - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Κινδυνεύει πλέον η Τράπεζα των Φτωχών...

Κινδυνεύει πλέον η Τράπεζα των Φτωχών...

Written By OsyBusDrivers on Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011 | 11:43 μ.μ.

Ο Μουχαμάντ Γιουνούς,  ίδρυσε το 1983 την Grameen Bank (γκραμ στη γλώσσα του Μπαγλαντές  σημαίνει χωριό). Σκοπός ήταν η χορήγηση μικροδανείων. Εισήγαγε το σύστημα της «μικροπίστωσης» (microcredit) όπου εγγυήσεις φερεγγυότητας δεν ζητούνται από τους δανειζόμενους.
 Ο μόνος όρος είναι η υποχρέωση δανεισμού ανά ομάδες των πέντε και η αλληλοβοήθεια.

Συστηματοποίησε το όραμά του, στην δημιουργία της  Grameen Bank, της Τράπεζας των Φτωχών. Το 2006, πήρε από την σουηδική ακαδημία, το Νόμπελ Ειρήνης.
Σήμερα η τράπεζα αυτή έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το 94% των μετοχών ανήκει στους δανειολήπτες και το 6% στην Κυβέρνηση του Μπανγκλαντές. Έχει πάνω από 2.000 υποκαταστήματα σε περισσότερα από 69.000 χωριά και το προσωπικό ξεπερνά τις 17.000 άτομα. Οι δανειολήπτες είναι πάνω από 6,5 εκατομμύρια (το 97% είναι γυναίκες) και οι συνολικές χορηγήσεις πλησιάζουν τα 4 δις €. Και το πιο σημαντικό οι κακοπληρωτές ανέρχονται μόλις στο 1%, ενώ το 64% των δανειοδοτηθέντων ξεπέρασε το όριο της φτώχειας.
Πριν λίγες μέρες, ανώτατο δικαστήριο του Μπαγκλαντές, επικύρωσε την απόφαση για απομάκρυνση του   Μουχάμαντ Γιουνούς από τη θέση του γενικού διευθυντή της Grameen Bank. Η απομάκρυνση του Γιουνούς από τη θέση του γενικού διευθυντή της Grameen Bank εκτιμάται ότι ελήφθη στο πλαίσιο της βεντέτας που έχει η κυβέρνηση μαζί του για τις πολιτικές του φιλοδοξίες.
Τα προβλήματα του Μουχαμάντ Γιουνούς άρχισαν όταν, στην προσπάθειά του να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κόμμα, το 2007, ήλθε σε ρήξη με την πρωθυπουργό της χώρας Σέιχ Χασίνα.
Το κόμμα του θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή καθώς ο ίδιος είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των φτωχών ψηφοφόρων.
 
ΠΗΓΗ -  in.gr

Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top