Οι αγανακτισμένοι στην κεντρικότερη πλατεία της Ελλάδας,
στο Κάτω Σύνταγμα και το Πάνω Σύνταγμα, σηματοδοτούν τις λαϊκές αντιδράσεις.
Γιαούρτια, αβγά, πέτρες. Αποκλεισμός των βουλευτών. Εγκλωβισμοί μεμονωμένων
στελεχών της κυβέρνησης, κυνηγητά, φυγαδεύσεις. Ματαιώσεις προγραμματισμένων
συγκεντρώσεων ή ομιλιών από το φόβο της δημόσιας έκθεσης.
Οι ψύχραιμες φωνές μιλούν για μαζικές συμπεριφορές
που δεν συνάδουν με ό,τι έχει απομείνει από τον πολιτισμό της νεοελληνικής
καθεμέρας. Η αλήθεια είναι πάντως, με διάθεση χιούμορ, ότι μοιάζει η κατάσταση
να έχει γυρίσει ανάποδα, σαν γάντι που κάποιος το έβγαλε γρήγορα: Κάποτε
γίνονταν συγκεντρώσεις κρυφά από την εξουσία, τώρα η εξουσία κρύβει τις
εκδηλώσεις της από τον κόσμο, εκτός από τον απολύτως ελέγξιμο... Και δεν είναι μόνο τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αποδοκιμάζονται μαζικά, αλλά γενικώς εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής. Οπως το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν αποδοκιμάστηκε μαζικά ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκδήλωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο κέντρο της πόλης. Καλεσμένοι, μεταξύ άλλων, ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος δεν πήγε -προφανώς έχοντας αφουγκραστεί το κλίμα των ημερών- αλλά και η Αντζελα Γκερέκου. Η επιλογή διαφυγής για τους συμμετέχοντες ήταν η πίσω πόρτα. Επιλογή που, από ό,τι φαίνεται από τις μεθόδους διαφυγής και άλλων αποδοκιμασμένων, είναι η προτιμότερη.
Από την άλλη πλευρά, την κυβερνητική, ενδεικτική, για παράδειγμα, είναι η αναβολή -το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 8 Ιουνίου- της προγραμματισμένης και ανακοινωμένης στο site του ΠΑΣΟΚ ομιλίας του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον κινηματογράφο «Λουίζα» του Βύρωνα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι αρκετή ώρα πριν από τη συγκέντρωση, γύρω από τον κινηματογράφο είχαν πεταχτεί χαρτιά που έγραφαν «να τους υποδεχτούμε όπως πρέπει».
Την ίδια ημέρα, στη Χίο, με αφορμή την επίσκεψη στο νησί του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, κάτοικοι του νησιού, μέλη του εμπορικού συλλόγου, καθηγητές ξένων γλωσσών και άλλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας Χίου και τον αποδοκίμασαν. Ηταν περισσότεροι από 500 άνθρωποι που φωνάζοντας συνθήματα και χτυπώντας κατσαρόλες κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης. Ο υπουργός, υπό το βάρος των αποδοκιμασιών, αναγκάστηκε να φύγει από την πίσω πόρτα του κτηρίου.
«Στην Ελβετία...»
Η 8η Ιουνίου ήταν ημέρα αποδοκιμασίας και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Ηταν καλεσμένος σε εκδήλωση του ΤΕΙ Μεσολογγίου για τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Μια ομάδα νεαρών άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ανήρτησε και ένα χιουμοριστικού περιεχομένου πανό: «Οχι λεφτά για τα βιβλία! Πώς να πάμε βόλτα στην Ελβετία;».
Δύο ημέρες πριν, στις 6 του μηνός, είχε προηγηθεί ο εγκλωβισμός και η φυγάδευση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αννας Νταλάρα, στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου. Μια ομάδα από περίπου 100 ανθρώπους είχαν αποκλείσει την είσοδο του Κέντρου, συνεπλάκησαν με αστυνομικούς των ΜΑΤ, εκτόξευσαν μπουκάλια νερού και πέτρες και τελικώς η Αννα Νταλάρα φυγαδεύτηκε με μοτοσικλέτα. Την ίδια ημέρα, 6 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, από μικρή ομάδα νέων ανθρώπων που βγήκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδοκιμάστηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Καθόταν σε ένα καφέ της πλατείας όταν η ομάδα των νέων πέταξε μερικά αβγά προς το τραπέζι του. Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει συνέχεια ούτε και έκανε δηλώσεις επ' αυτού.
Την ίδια ημέρα, στις 6 Ιουνίου, στο θέατρο «Αχίλλειο» του Βόλου, η εισβολή πολιτών ματαίωσε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Στη σκηνή του θεάτρου ανέβηκαν περίπου 150 άνθρωποι -νέοι έως μεσήλικες- και φώναζαν συνθήματα όπως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, να ληστεύει το λαό», ενώ απαιτούσαν να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ενός κόμματος «που οδήγησε τη χώρα στο αδιέξοδο». Ζητούσαν να φύγει η κυβέρνηση και αποκαλούσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «κλέφτες και λαμόγια».
Λίγες ημέρες πριν, στις 2 Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής βίωσε, για πρώτη φορά, αυτή την ιδιότυπη μαζική αποδοκιμασία κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης. Ο Γ. Πεταλωτής αναγκάστηκε να φύγει από την πίσω πόρτα του ΚΑΠΗ, ενώ βγαίνοντας κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για τον αποκλεισμό του.
Μια μέρα μετά, στις 3 Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρέθηκε στο Αγρίνιο μαζί με κλιμάκιο βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αποδοκιμάστηκε εκ νέου από συγκεντρωμένους που φώναζαν συνθήματα κατά της μνημονιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ. Ο ίδιος, τη μεθεπόμενη ημέρα, δήλωσε πως δεν αντελήφθη το οποιοδήποτε πλήθος να τον αποδοκιμάζει. Παράλληλα, μαζί του βρισκόταν και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «φοβόταν να πάει στο σπίτι του».
Κέρκυρα
Στις 2 Ιουνίου πάλι, στην Κέρκυρα, σημειώθηκε μια από τις πιο έντονες μαζικές αποδοκιμασίες στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Ελληνες και Ευρωπαίοι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης, που δειπνούσαν στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο, στο Παλαιό Φρούριο της πόλης της Κέρκυρας, δέχθηκαν μαζικά «πυρά» από συγκεντρωμένους. Καθώς δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο χώρο του εστιατορίου, παρέμειναν επί πολλή ώρα στο Φρούριο, φωνάζοντας συνθήματα, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να διαφύγουν τελικά με το καΐκι που εκτελεί τα δρομολόγια Κέρκυρα - Βίδο. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ιδιαιτέρως διακριτική, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν καθημερινώς στην Αθήνα. Κάποιοι πέταξαν πέτρες προς το καΐκι που φυγάδευσε τους πάντες. Η Αντζελα Γκερέκου αλλά και η Αννα Νταλάρα ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων. Η πρώτη δήλωσε πως «είναι κατανοητή και σεβαστή η διαμαρτυρία των πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, είναι όμως καταδικαστέα η χρήση βίας».
Γιαούρτι
Η αρχή αυτής της δυσεξήγητης μαζικής διαμαρτυρίας κατά Ελλήνων πολιτικών, το τελευταίο διάστημα, έγινε από εκείνο το μνημειώδες γιαούρτωμα του Θόδωρου Πάγκαλου, την Πέμπτη 17 Μαρτίου, έξω από ταβέρνα στα Καλύβια. Τότε δεν υπήρχε το γενικευμένο κλίμα των ημερών και το χέρι που εκτόξευσε το γιαούρτι ανήκε σε κάτοικο της Κερατέας καταμεσής των αδιάκοπων επεισοδίων και των επιθέσεων των ΜΑΤ με χημικά. Ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος, αφού κουβέντιασε με τους συγκεντρωμένους, δήλωσε ότι «δεν φοβάται τα γιαούρτια».
Δύο μήνες μετά, ακολούθησε ο αποκλεισμός των βουλευτών από το κίνημα των «αγανακτισμένων» το βράδυ της 31ης Μαΐου 2011 και η φυγάδευσή τους από το κτήριο του ελληνικού Κοινοβουλίου υπό τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Και το συμπέρασμα; Οταν τόσοι μα τόσοι πολλοί διαμαρτύρονται εναντίον του πολιτικού συστήματος, κάτι κακό συμβαίνει με τη λειτουργία της συγκεκριμένης Δημοκρατίας...