Πολίτες που δέχονταν επίθεση απεγκλώβισε η αστυνομία, υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής για το επίμαχο βίντεο με τους συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ. Θύελα αντιδράσεων. Συγγνώμη ζητούν τώρα συνδικαλιστές της αστυνομίας
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από την αντιπολίτευση στη Βουλή για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι έχει διατάξει έρευνα που συνεχίζεται για το επίμαχο βίντεο με τους συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ.Ο Χρήστος Παπουτσής, αφού καταδίκασε τα επεισόδια, είπε χαρακτηριστικά ότι η Κερατέα ήταν προθέρμανση για ό,τι ακολούθησε στο Σύνταγμα, συνδέοντας τη δράση των ομάδων των κουκουλοφόρων που είχαν εμφανιστεί στην περιοχή του Λαυρίου με εκείνη των χθεσινών γεγονότων.
Ο υπουργός έκανε λόγο για "αντάρτικο πόλεων" και για προσπάθειες εμπρησμών από τις συγκεκριμένες ομάδες που κάνουν την εμφάνισή τους στη διάρκεια φιλειρηνικών διαδηλώσεων.
Για την αποπνικτική ατμόσφαιρα της Τετάρτης δήλωσε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή δημιουργήθηκε από καπνογόνα διαδηλωτών και όχι από δακρυγόνα της αστυνομίας. "Εύκολα ένα εξασκημένο μάτι διακρίνει τα καπνογόνα από τα δακρυγόνα της αστυνομίας" είπε.
Για το βίντεο που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter δήλωσε ότι του δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, θεώρησε ότι κάτι δεν πάει καλά και διέταξε αμέσως έρευνα.
Τόνισε ότι αυτό που βρέθηκε ήταν πως τα άτομα που εμφανίζονται στο βίντεο προέρχονταν από επιχείρηση απεγκλωβισμού στην οδό Όθωνος. Είπε ότι επρόκειτο για συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ που είχαν δεχθεί την επίθεση πολιτών και είχαν ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας.
"Δεν είναι αλήθεια ότι εισήλθαν στο άβατο της Βουλής. Δείτε το βίντεο" είπε. "Οι αστυνομικοί τους ζήτησαν να παραμείνουν απ' έξω όπου και παρέμειναν" είπε. Δήλωσε, πάντως, ότι πραγματοποιείται έρευνα της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: "τίποτα δε θα μείνει κρυφό".
Αναφέρθηκε, ακόμα, στους κουκουλοφόρους, λέγοντας ότι πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να τους "χρεώσουν" στην αστυνομία. "Τέτοιου είδους πρακτικές δεν συμβαίνουν στην ελληνική αστυνομία" είπε, ενώ αναφερόμενος στην επίθεση κατά του βουλευτή Αλάκου Αθανασιάδη την χαρακτήρισε "απαράδεκτη".
"Παρακαλώ κάθε μέρα να μην επιβεβαιωθεί το άσπρο φανελάκι με το αίμα" είπε, λέγοντας ότι κάποιοι υπολόγιζαν ότι θα υπάρξει νεκρός στα επεισόδια. Με αφορμή τα όσα καταγγέλθηκαν δημοσίως για τη συμμετοχή εργαζομένων της πρώην ΕΘΕΛ Α.Ε. στα χθεσινά έκτροπα της Πλατείας Συντάγματος, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, με εντολή του προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ Α.Ε.), ζήτησε την κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων και την παραδειγματική τιμωρία με την κίνηση άμεσης διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου και εφαρμογής των κείμενων διατάξεων σε βάρος των τυχόν υπαιτίων.
Συγγνώμη ζητούν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας
"Ζητάω συγγνώμη από τους πολίτες. Είναι ντροπή", σημείωσε τόνισε ο κ. Φωτόπουλος μιλώντας στον Real FΜ, ενώ ερωτηθείς αν οι άνδρες των ΜΑΤ είχαν πολιτικές εντολές να επιτεθούν στους πολίτες, απάντησε πως δεν μπορεί να δεχθεί πως οι αστυνομικοί λειτουργούν αυτοβούλως. "Αν είναι έτσι, τότε είμαστε άτακτο σώμα και κάποιος πρέπει να μας βάλει σε τάξη", παρατήρησε για να προσθέσει στη συνέχεια: "Αν αυτό λέγεται δημοκρατία και ομαλή λειτουργία και ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας της αστυνομίας, βροντοφωνάζω "όχι"" είπε επαναλμβάνοντας τρεις φορές τη λέξη ντροπή: κρυφό.
Εν τω μεταξύ την ταυτότητα των κουκουλοφόρων που εμφανίζονται στο επίμαχο βίντεο να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και να φυγαδεύονται προς το κτίριο της Βουλής επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, από την έρευνα που διατάχθηκε προκύπτει ότι τα άτομα που εμφανίζονται στο βίντεο είναι ιδιώτες, εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ, οι οποίοι την Τρίτη το μεσημέρι συμμετείχαν σε πορεία στην πλατεία Συντάγματος και εγκλωβίστηκαν, επί δίωρο περίπου, εντός στοάς επί της οδού Όθωνος, μετά από επίθεση και βιαιοπραγίες, που δέχθηκαν από μεγάλο αριθμό αγνώστων.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., ιδιώτες που αντελήφθησαν το περιστατικό, αλλά και οι ίδιοι, ενημέρωσαν τηλεφωνικά το Κέντρο της Αμεσης Δράσης και τότε διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μετέβη στο σημείο και αφού τους απεγκλώβισε τους οδήγησε με ασφάλεια στο δεξί φυλάκιο της Βουλής (Όθωνος). Στο σημείο παρέμειναν επί είκοσι λεπτά περίπου και μετά αποχώρησαν.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, δήλωσε σήμερα στο Ethnosonline ότι "αυτό που πήγε να στηθεί σε βάρος της αστυνομίας κατέρρευσε", αφού τα άτομα που εμφανίζονται στο βίντεο είναι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ.
"Είναι αναγνωρίσιμοι. Είχαν εμπλακεί σε επεισόδια με κουκουλοφόρους. Όταν κινδίνεψαν έτρεξαν προς τους συναδέλφους για να κρυφτούν", ανέφερε.
Σάλος από το βίντεο
Την ταυτότητα των κουκουλοφόρων είχαν φωτίσει νωρίτερα με δηλώσεις τους και στην κρατική τηλεόραση συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, αποδοκιμάζοντας τις πρακτικές των πέντε ατόμων που εμφανίζονται σε βίντεο να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ σε άκρως φιλική ατμόσφαιρα...
Ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΘΕΛ, Μιχάλης Λιαγούρης. Δήλωσε ότι δύο από τους συνομιλητές των ανδρών των ΜΑΤ είναι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ με "ανεξέλεγκτη, ακραία συμπεριφορά".
"Δύο από τα άτομα που συνομιλούσαν με τους αστυνομικούς ήταν πρώην συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, που είχαν εμπλακεί σε επεισόδιο με μέλη αριστερών οργανώσεων", επιβεβαίωσε και ο ΓΓ του ΟΑΣΑ, Αλέξανδρος Κομίνης.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΛ, Απόστολος Κασιμέρης, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον κάποιοι εκ των πέντε ατόμων που συνομιλούσαν φιλικά με τους αστυνομικούς μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι πέντε είχαν δεχθεί επίθεση αντιεξουσιαστών, κάποιοι είχαν τραυματιστεί και προσέγγισαν τους άνδρες των ΜΑΤ "για προστασία"...
Οι καταγγελίες περί ενδεχόμενης ανάμειξης συνδικαλιστών της ΕΘΕΛ, στα χθεσινά θλιβερά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος με εντολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ Α.Ε.), ζήτησε την κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων και την παραδειγματική τιμωρία με την κίνηση άμεσης διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου και εφαρμογής των κείμενων διατάξεων σε βάρος των τυχόν υπαιτίων.
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαταχθεί άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ παράλληλα διατάχθηκε και η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.
Ερευνα με εντολή Παπανδρέου
"Αμεση και σε βάθος έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης" σχετικά με βίντεο που προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ALTER ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατόπιν σχετικής εντολής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Στο βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Πλατεία Συντάγματος, εμφανίζονται δύο άτομα, ένα με κουκούλα και ένα με μάσκα, να φυγαδεύονται από τους αστυνομικούς προς το προαύλιο της Βουλής.
Η άσπρη μπλούζα κι ο σιδερολοστός
Σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές μίλησε τηλεφωνικά ένας από τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στο επίμαχο βίντεο, ο λεγόμενος "άνθρωπος με την άσπρη μπλούζα".
Οπως δήλωσε, ονομάζεται Αποστόλης Σουκαράς και είναι οδηγός της ΕΘΕΛ. Υποστήριξε πως "έμπλεξε" στα επεισόδια και τραυματίστηκε. Διέψευσε μάλιστα ότι φόραγε κουκούλα, αλλά αντίθετα, όπως υποστήριξε, είχε βάλει την σκισμένη του μπλούζα στο πρόσωπο για να προστατευθεί από τα χημικά.
Ο "άνθρωπος με την άσπρη μπλούζα" και τον σιδερολοστό... πρόσθεσε πως απευθύνθηκε στους αστυνομικούς προκειμένου να γλιτώσει από τα επεισόδια. Ωστόσο δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις όσον αφορά το σιδερένιο λοστό που κράταγε την ώρα που συνομιλούσε στους αστυνομικούς.
Ζητά το βίντεο η Ελένη Ράικου
Εγγραφο για τη διαβίβαση βίντεο που προβλήθηκε χθες απέστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.
Η εισαγγελέας ζητά από τον τηλεοπτικό σταθμό το βίντεο που προέβαλε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στο οποίο φαίνονται πολίτες με καλυμμένα πρόσωπα, ένας εκ των οποίων κρατάει λοστάρι, να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και στη συνέχεια να συνοδεύονται από άνδρες με πολιτικά στον προαύλιο χώρο της Βουλής.
Η εισαγγελία θα μελετήσει το βίντεο και θα κρίνει τις περαιτέρω ενέργειές της για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
http://www.ethnos.gr/