Tου Ηλία Μπενέκου
Με τη θεσμοθέτηση του νέου βαθμολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, να αποτελεί το πρώτο μεγάλο και ουσιαστικότερο βήμα, για τη θέσπιση του νέου μισθολογίου και με τα χρονοδιαγράμματα να πιέζουν ασφυκτικά τα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Βασική παράμετρος παραμένει ο δραστικός περιορισμός των μισθολογικών κλιμακίων στα οποία εξελίσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.
Ο καθορισμός των νέων κλιμακίων, που σήμερα είναι 18 και δεν αποκλείεται να μειωθούν στο μισό αλλά και η θέσπιση νέας μεθόδου για αλλαγή κλιμακίου, μέσα από αξιολόγηση, θα σηματοδοτήσουν την αρχή της καθιέρωσης νέου μισθολογίου.Σύνδεση Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δ. Ρέππας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή είχε προαναγγείλει τη σύνδεση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους, αλλά και την αξιολόγησή τους μέσω γραπτών διαγωνισμών και προσωπικής συνέντευξης. Οπως χαρακτηριστικά είχε πει στόχος της κυβέρνησης είναι «να επιλέγονται και να ανανεώνονται οι καλύτεροι».
Σε κάθε περίπτωση βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι να αρθούν αδικίες και ανισότητες ώστε η αμοιβή να ανταποκρίνεται στην πραγματικά παρεχόμενη εργασία και όχι σε σχηματικά κεκτημένα υπουργείων. Με δεδομένο δε ότι το κράτος στοχεύει να εξοικονομήσει περί το 1,5 δισ. από την εφαρμογή του προβλέπεται η θέσπιση ιδιαίτερα χαμηλών βασικών μισθών για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Εφεδρεία
Την ίδια ώρα, πάντως, «πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση η «τύχη» των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία. Αν και βασικός στόχος παραμένει η απορρόφησή τους στο στενό δημόσιο τομέα μέσω μετατάξεων, ή η ένταξή τους σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο, ότι ένας μεγάλος αριθμός θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην έξοδο μετά την πάροδο του δωδεκάμηνου.
http://www.imerisia.gr/