Στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας, ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ την κατάργησή τους ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερες αμοιβές.
"Από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις -τόνισαν οι αξιωματούχοι-. Αφού δεν καταφέρατε να κάνετε εφαρμόσιμο το θεσμό, τότε καταργείστε τις κλαδικές"
Ο υπουργός εργασίας κ Γ. Κουτρουμάνης, αφού τους επεσήμανε ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί ήδη κατά μέσο όρο 9%, τόνισε:
"Μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιμέρους βελτιώσεις για να γίνει πιο δελεαστικό το περιβάλλον για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Δε μπορούμε όμως να πειράξουμε τους θεσμούς. Υπάρχει συμφωνία και των κοινωνικών εταίρων για τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων"
Το Υπουργείο για να διευκολύνει την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων -διατηρώντας όμως την κόκκινη γραμμή όσον αφορά στις κλαδικές- συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις εξής "βελτιώσεις":
- Επικαιροποίηση των στοιχείων εκπροσώπησης των εταίρων (στη συλλογική διαπραγμάτευση απαιτείται να εκπροσωπείται το 51% των επιχειρήσεων του κλάδου) πριν από κάθε απόφαση για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
- Δε θα απαιτείται υποβολή αιτιολογικής έκθεσης για την εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης στο Συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων το οποίο και έως τώρα γνωμοδοτούσε για την αναγκαιότητα της μείωσης των μισθών.
- Επιτάχυνση της διαδικασίας σύστασης σωματείων για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε ενάμισι μήνα από 6 που διαρκεί σήμερα.
Συζητήθηκε ακόμη η αναγκη ενταντικοποίησης των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία, το σχέδιο για μείωση των επικουρικών συμβάσεων και η νέα λίστα για τα βαρέα.
ΠΗΓΗ