Κλειστοί είναι επίσης όλοι οι δρόμοι από τους συγκεντρωμένους φοιτητές, που λίγο πριν τις 15:30 έφτασαν έξω από τη Βουλή.
Φοιτητές και σπουδαστές αντιδρούν στον νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια Παιδεία, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το ελληνικό κοινοβούλιο, με ευρεία συναίνεση.
Κατά τις 13:35 μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος των φοιτητών που βρίσκονται στα Προπύλαια, βγήκε μια ομάδα 20 νεαρών οι οποίοι φορώντας κράνη επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο της Ασφάλειας και τρεις αστυνομικούς που βρίσκονταν στην πλατεία Κοραή απέναντι από τα Προπύλαια.
Είχε προηγηθεί από την Ομόνοια πορεία φοιτητών και σπουδαστών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.
Την ίδια ώρα το «ντόμινο» των καταλήψεων σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές δεν βρίσκει τέλος, με αντίστοιχες κινητοποιήσεις να καταγράφονται και στη συμπρωτεύουσα.
Μέχρι και σήμερα υπό κατάληψη βρίσκονται επτά τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου, εννέα τμήματα του Πολυτεχνείου Αθήνας, τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Μαθηματικό και Βιολογικό), 18 από τα 21 τμήματα του Πανεπιστημίου Πάτρας, επτά τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έξι τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Tο πρωί φοιτητές που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ σε συμβολική κατάληψη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προχώρησε το συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών του ιδρύματος, από σήμερα και για μία εβδομάδα.
Οι συνελεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι πρόεδροι των οποίων συνεδριάζουν εντός της ημέρας για να καθορίσουν την στάση τους.
Παράλληλα, τα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέστειλαν την εξεταστική τους περίοδο.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό, στράφηκε κατά των Πρυτάνεων και των φοιτητών που προχωρούν σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η. κ Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «άθλια ψέματα» τα οποία -όπως είπε- «αναπτύσσονται συνειδητά για να δημιουργήσουν αναταραχή στους φοιτητές που δεν έχουν δει το νόμο». Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα διδάκτρων σε όλες τις προπτυχιακές σπουδές, ενώ επανέλαβε ότι τα συγγράμματα θα δίνονται δωρεάν καθώς και ότι θα υπάρξει επιπλέον πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές σημειώσεις των πανεπιστημίων ανά την επικράτεια. Την ίδια ώρα, η υπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά συγκεκριμένων συγκλήτων τονίζοντας ότι «το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κοινόβιο όπου οι φοιτητές αποφασίζουν πότε θα γίνουν εξετάσεις».
ΠΗΓΗ