Σαρωτικές αλλαγές επιφέρει στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων το πολυνομοσχέδιο που κατεθεσε το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο, καθώς και την εργασιακή εφεδρεία.
Με το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα, υπάρχει άμεση σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές στα λεγόμενα «ρετιρέ» του δημοσίου, ακόμη και με 50% από τις συνολικές αποδοχές που είχαν μέχρι σήμερα λόγω των υψηλών επιδομάτων όπως στο υπουργείο Οικονομικών, δίδονται μικρές αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους της τάξεως του 7% καθώς ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ, ενώ για τις προαγωγές προβλέπεται αξιολόγηση από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Τα επιδόματα που διατηρούνται:
- Επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας 150 ευρώ
- Απομακρυσμένων περιοχών 100 ευρώ
- Εορτών 500+250 και Αδείας 250 ευρώ
- Οικογενειακό επίδομα 50 ευρώ για το Α παιδί
Τα επιδόματα θέσης ευθύνης
- Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης (700 ευρώ)
- Προϊστάμενοι Διοίκησης 400 ευρώ
- Προϊστάμενοι Τμημάτων 250 ευρώ
- Προϊστάμενοι Παιδικών Σταθμών 100 ευρώ)
Παραλλήλως, τριμελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και δύο γενικούς διευθυντές οι θα ορίζονται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καταγράφει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε όλους τους τομείς και φορείς του δημοσίου ανά κλάδο, κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού.
Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.
Δείτε όλο το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο εδώ.
Για όσους ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται ότι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, ενώ η ένταξή τους στο νέο καθεστώς δεν θα επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται.
Επίσης, για την εργασιακή εφεδρεία και συγκεκριμένα για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, προβλέπεται ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων στο δημόσιο (περιλαμβανομένων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καταργούνται αυτοδικαίως με την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ οι υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας.
Στις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%, καθώς και οι πολύτεκνοι. Επίσης, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.
Επίσης, για το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται η ένταξή του σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία, οι ειδικές γνώσεις κλπ. Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού για 12 έως 24 μήνες.
Δείτει το νομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρία εδώ