Οδηγίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την πώληση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ, ύψους 8 δισ. ευρώ, δόθηκαν στις διοικήσεις τους, σε σύσκεψη, την Παρασκευή, με συμμετοχή της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας... του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της Εθνικής Τράπεζας, συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα αξιοποίησης ακινήτων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ καλούνται να ορίσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας από έναν υπεύθυνο για την ακίνητη περιουσία τους, ο οποίος θα λειτουργεί σαν σύνδεσμος με την Εθνική και τις άλλες τράπεζες-συμβούλους της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είχε αποτιμήσει την ακίνητη περιουσία των εν λόγω - μη εισηγμένων - ΔΕΚΟ στα 8 δισ. ευρώ, την περασμένη άνοιξη.
«ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ». Στη σύσκεψη, ο γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Αριστοτέλης Καρυτινός τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά επισήμανε ότι «στόχος μας δεν είναι να ξεπουλήσουμε».
Για τη σημασία της αξιοποίησης της περιουσίας των ΔΕΚΟ μίλησε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ Γιώργος Κυριακός, ενώ συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης.
Οπως αναφέρθηκε, η ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ θα μεταβιβαστεί σταδιακά, έπειτα από εισήγηση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, στο ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο θα αναλάβει την πώλησή της. Τη λίστα με τα ακίνητα που θα προωθούνται κάθε φορά θα συντάσσει και θα υποβάλλει στην Επιτροπή η Εθνική και οι άλλες τράπεζες.
Μεταξύ των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ, τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία έχει ο ΟΣΕ (εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ, αν και δεν είναι όλη αξιοποιήσιμη) ενώ σημαντικά είναι και τα ακίνητα του ΗΛΠΑΠ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και του ΟΔΔΥ.
Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου προσελκύσει τελευταία μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους της κυβέρνησης, ενόψει των δυσκολιών συγκέντρωσης των προβλεπόμενων εσόδων από άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Ηδη, στο Ταμείο έχουν μεταβιβαστεί 35 ακίνητα του Δημοσίου που θα πουληθούν και θα επαναμισθωθούν.