Ετοιμάζεται με εξαιρετική σπουδή και πρωτόγνωρους για το Δημόσιο ρυθμούς η εφεδρεία νούμερο 2, που θα προκύψει πρώτα απ' όλα από το δραστικό μαχαίρι κατά 30% σε όλες τις οργανικές μονάδες της δημόσιας διοίκησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση από τις αρχές του νέου χρόνου.
Ο στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι μία στις τρεις υπηρεσίες να καταργηθεί. Ετσι με... ψύχραιμους υπολογισμούς αναμένεται να κοπούν τουλάχιστον 10.000 οργανικές μονάδες σε όλο το Δημόσιο (αφού συνολικά υπολογίζονται σε 30.000), ενώ «αόρατο» είναι το μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές. Ολα αυτά με φόντο τις τεταμένες σχέσεις του Δημήτρη Ρέππα και του Γιάννη Ραγκούση, οι οποίοι συναγωνίζονται στη σπουδή να εκδώσουν εγκυκλίους ή προπαρασκευαστικά σημειώματα για την εφεδρεία, αφού αμέσως μόλις ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και πριν καν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να έχει και τυπικά ισχύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε εγκύκλιο σε κάθε δημόσια υπηρεσία με την εντολή μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες και πάντως όχι αργότερα από τις 31 Οκτωβρίου να του έχουν δώσει «ραπόρτο» με τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία όλων των υπηρεσιακών μονάδων του δημόσιου τομέα ξεχωριστά ανά οργανωτικό επίπεδο. Δηλαδή: οι Γενικές Διευθύνσεις, οι Διευθύνσεις, οι Υποδιευθύνσεις, τα Τμήματα, αυτοτελή ή όχι, καθώς και τα αυτοτελή Γραφεία των υπουργείων, των Γενικών Γραμματειών, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων των ΟΤΑ, καθώς και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Με βάση τις συντεταγμένες που θα δώσει αυτός ο αναλυτικός χάρτης θα περιοριστεί το Δημόσιο κατά το ένα τρίτο, γεγονός που θα σημάνει δεύτερο κύμα εφεδρείας για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε μονάδες που θα καταργηθούν ή θα συμπτυχθούν με άλλες, αλλά και μετακινήσεις υπαλλήλων από μία υπηρεσία σε άλλη με βάση τη λογική του πλεονάζοντος προσωπικού. Η κατάργηση των υπηρεσιών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καλύτερη περίπτωση σε ανακατατάξεις προσωπικού και χιλιάδες μετακινήσεις υπηλλήλων από τη μία υπηρεσία στην άλλη και στη χειρότερη στην προαναγγελθείσα απόλυση που περιλαμβάνει η εφεδρεία.
Στην εγκύκλιο τονίζονται δύο πράγματα: αφενός η σπουδαιότητα του ζητήματος, καθώς «η μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική τομή στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους αποτελεί προτεραιότητα» για την κυβέρνηση και αφετέρου το «πιεστικό χρονοδιάγραμμα» που απαιτεί οι δράσεις να πραγματοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατόν» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και πάντως όχι αργότερα από το τέλος του μήνα (31 Οκτωβρίου) δηλαδή σε έξι ημέρες, από τις οποίες οι τρεις είναι αργίες... Υπεύθυνοι για να συντονίσουν όλες αυτές τις ενέργειες ορίζονται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες και οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών.
Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρύθμισης, οι εγκύκλιοι για την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου θα έχουν εκδοθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα και σε κάθε περίπτωση τα θέματα αυτά θα ρυθμιστούν συνολικά, αποστροφή που ερμηνεύεται και ως αιχμή για τον υπουργό Υποδομών κ. Γ. Ραγκούση, ο οποίος από προχθές έχει ζητήσει με επιστολή του ενημερωτικό σημείωμα από 14 φορείς, τους οποίους εποπτεύει, σχετικά με την εφεδρεία, προκειμένου να προχωρήσει σε προγραμματισμό για το προσωπικό τους.
Μεταξύ των εγκυκλίων που αναμένεται να εκδοθούν θα ρυθμιστεί επίσης η εφαρμογή των διατάξεων για το νέο βαθμολόγιο και την κατάταξη των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, την κατάργηση των κενών θέσεων κ.ά.