O.SY. BUS DRIVERS Φεύγουν από τα βαρέα 180.000 εργαζόμενοι Μπαίνουν όμως 14.000 σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας.. - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Φεύγουν από τα βαρέα 180.000 εργαζόμενοι Μπαίνουν όμως 14.000 σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας..

Φεύγουν από τα βαρέα 180.000 εργαζόμενοι Μπαίνουν όμως 14.000 σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας..

Written By OsyBusDrivers on Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 | 2:40 μ.μ.

Βαρύς είναι ο πέλεκυς για 180.000 εργαζομένους που φεύγουν απο τα βαρέα και ανθυγεινά επαγγέλματα ενώ άλλοι 14.000 εντάσσονται σε αυτά. Ετσι, η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγεινά επαγγέλματα θα έχει 166.000 λιγότερους εργαζόμενους. Οσοι διαγράφονται από τη λίστα, θα χάσουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια. Πρόκειται κυρίως για διοικητικό προσωπικό επιχειρήσεων στη βαριά βιομηχανία, ζαχαροπλάστες, καμαριέρες και κομμωτές - κομμώτριες.
Με βάση τη νέα λίστα, στο καθεστώς των ΒΑΕ θα υπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι, από 531.000 που ήταν με το παλαιό καθεστώς. Η νέα λίστα έχει αναδρομική ισχύ από 1.11.2011.
Η υπουργική απόφαση του Γ. Κουτρουμάνη με τη νέα λίστα στάλθηκε για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο και δημοσιοποιήθηκε χθες. Πάντως, παραμένουν στο ειδικό καθεστώς όσοι συμπληρώσουν 3.600 βαρέα ένσημα έως το τέλος του 2015.
Μεταξύ άλλων, στη νέα λίστα των ΒΑΕ εντάσσονται:
- Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.
- Οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς.
- Οι αγρεργάτες που απασχολούνται σε θερμοκήπια και ψεκασμούς.
- Οι εργάτες αλιείας.
- Οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες.
- Οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Από τη λίστα βγαίνουν μεταξύ άλλων:
- Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κ.ά.).
- Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο.
- Ζαχαροπλάστες.
- Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κ.ά.
- Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
- Καμαριέρες.
- Κομμωτές - κομμώτριες και κουρείς.
- Ταμίες πολυδυναμικού σούπερ μάρκετ.
-Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
- Συντηρητές κτιρίων.
- Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο Δημόσιο και σε οργανισμούς.
Πάντως, όπως διευκρινίστηκε χθες, η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας, ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι που συνδέονται με εργαζομένους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις.
Στη νέα λίστα παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται αλλά οι ίδιοι έως τις 31.12.2015 έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες). Από το νέο μέτρο δεν θίγονται, ακόμη και αν τα επαγγέλματά τους εξαιρεθούν, όσοι συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως τις 31.12.2015. Δηλαδή, όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων 3.600 στα ΒΑΕ.
Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν «αυτόματα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζομένους). Οσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν θα επιβαρυνθούν με έως πέντε έτη εργασίας και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως και 20%. Βέβαια, ακόμη και όσοι παραμένουν στα ΒΑΕ, θα βρεθούν αντιμέτωποι - εφόσον δεν συμπληρώνουν ελάχιστες προϋποθέσεις - με τη σταδιακή αύξηση από 1.1.2012 των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top