Ωθηση στην υλοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων δίνει η κυβέρνηση με την "απορρόφηση" της γενικής γραμματείας αποκρατικοποιήσεων από την γραμματεία των ΔΕΚΟ.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κι ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας υπέγραψαν την απόφαση συνένωσης των γραμματειών. Το νέο σχήμα θα έχει επικεφαλής τον μέχρι χθές γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γιώργο Κυριακό ενώ ο κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης αποχωρεί.
Μετά την κίνηση αυτή πλέον θα υπάρχουν δύο πόλοι εξουσίας για τις αποκρατικοποιήσεις που καλούνται να συνεργαστούν. Η γενική γραμματεία που θα εφαρμόζει τα σχέδια εξυγίανσης και θα προετοιμάζει τα σχέδια αποκρατικοποίησης για την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας το οποίο πέραν των τίτλων (μετοχών κλπ) δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών συγκεντρώνει και τους τους τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων κυριότητας του δημοσίου. Στο Ταμείο αυτό διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Κ. Μητρόπουλος, ο οποίος θα έχει κεντρικό ρόλο στην ολοκλήρωση της πολιτικής αυτής.
Οι εξελίξεις, που επιταχύνθηκαν ενόψει και της άφιξης της τρόικας καθιστούν προφανές ότι πλέον όλες οι ΔΕΚΟ είναι υποψήφιες πρός ιδιωτικοποίηση.
Υπενθύμιζεται ότι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες στις οποίες εφαρμόζονται ήδη προγράμματα εξυγίνασης θα είναι πρώτες στον κατάλογο ιδιωτικοποίησης.
Κι αυτές είναι:
1. Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ATEbank) Α.Ε
2. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Α.Ε.
3. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.
4. Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) Α.Ε.
5. Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Α.Ε.
6. Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) Α.Ε.
7. ΛΑΡΚΟ
8. ΟΠΑΠ Α.Ε.
9. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Α.Ε.
10. Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε.
11. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Α.Ε.
12. ΕΛΠΕ
ΠΗΓΗ