Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1672 τεύχος Β/ 16-5-12 οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόσπασης στο εξωτερικό εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες, γραφεία και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ΠΕ70, ΠΕ01, ΠΕ02) σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Ιδρύματα Ερευνών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
Το ΦΕΚ ορίζει ότι:
1. Με πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται εντός του τελευταίου διμήνου του προηγούμενου έτους, ανακοινώνεται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και κοινοποιείται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καλούνται οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και τους όρους, να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για απόσπαση στο εξωτερικό. Την πρόσκληση συνοδεύει πίνακας, στον οποίο περιλαμβάνονται οι χώρες απόσπασης, η βαθμίδα εκπαίδευσης και ο κλάδος
του εκπαιδευτικού, ο οποίος είναι δυνατό να αποσπαστεί στις χώρες αυτές.
2. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων (οι οποίες έχουν την έννοια εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση, προκειμένου να συνταχθούν οι σχετικοί πίνακες και ικανοποιούνται μόνον εφόσον υπάρχουν σχετικές ανάγκες) υποβάλλονται στη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μέσω των αρμοδίων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που τάσσεται με την πρόσκληση της προηγούμενης παραγράφου. Με την αίτηση απόσπασης υποβάλλονται από τον υποψήφιο επικυρωμένα αντίγραφα των τίτλων σπουδών.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα ανάκλησης της αίτησής τους ή διαγραφής προτιμήσεων της αρχικής αίτησης πριν από την κατάρτιση των πινάκων επιλογής. Με την αίτηση δηλώνονται οι χώρες κατά σειρά προτίμησης.
3. Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορεί να υποβληθούν στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης της περιοχής τους μέσα στην ίδια προθεσμία.
Τα Γραφεία των Συντονιστών Εκπαίδευσης ενημερώνουν σχετικά τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την αποστολή των σχετικών δικαιολογητικών και των φύλλων μητρώου ποιότητας των υποψηφίων.
4. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης συγκεντρώνουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ελέγχουν την ακρίβεια και πληρότητα των δηλουμένων στοιχείων, ελέγχουν αν με τις αιτήσεις συνυποβάλλονται όλα τα δικαιολογητικά και τα αποδεικτικά γνώσης της ξένης γλώσσας και στη συνέχεια προβαίνουν στη θεώρηση των αιτήσεων και τις υποβάλλουν μαζί με τα φύλλα μητρώου και ποιότητας των υποψηφίων στην αρμόδια Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και
Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μέσα στην ορισθείσα προθεσμία.
5. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου κάθε έτους η αρμόδια επιτροπή καταρτίζει και υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας για κύρωση πίνακες επιλογής (κατά χώρα, γλώσσα και κλάδο) εκπαιδευτικών για απόσπαση στις ως άνω εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και τα Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης.
6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων οι εγγεγραμμένοι στους κυρωμένους πίνακες εκπαιδευτικοί, κατά τη σειρά εγγραφής, αποσπώνται και τίθενται στη διάθεση των Συντονιστών Εκπαίδευσης ή των Διπλωματικών ή Προξενικών Αρχών, όπου δεν υπάρχουν Συντονιστές, για την τοποθέτησή τους σε σχολικές μονάδες της περιοχής αρμοδιότητάς τους και στα Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στην Ο.Δ. Γερμανίας τίθενται στη διάθεση των ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου για την τοποθέτησή τους σε σχολικές μονάδες και στα Γραφεία
Συντονιστών Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αποσπασθείς εκπαιδευτικός αρνηθεί, δηλώνει έγγραφα την άρνησή του, διαγράφεται από τους πίνακες και αποσπάται ο επόμενος. Ο εκπαιδευτικός αυτός για τα επόμενα της άρνησης δύο (2) σχολικά έτη δεν έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση στο εξωτερικό.
7. Σε περίπτωση που ζεύγη εκπαιδευτικών με διαφορετική βαθμολογία επιθυμούν ταυτόχρονη απόσπαση, η απόσπασή τους γίνεται με τη σειρά του εκπαιδευτικού που έχει τη μικρότερη βαθμολογία.
8. Σε περίπτωση κατά την οποία παρουσιασθούν άμεσες ανάγκες κάλυψης κενών θέσεων, σε χώρες οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των χωρών που συνοδεύει την προκήρυξη, είναι δυνατό να γίνει απόσπαση εκπαιδευτικών καθώς και εκπαιδευτικών –Ιερέων (Πρωτοβάθμιας− Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), εφόσον το επιθυμούν, από πίνακες άλλων χωρών.
9. Σε περίπτωση εξάντλησης του κυρωμένου πίνακα συγκεκριμένου κλάδου μιας χώρας, μπορεί να γίνει προκήρυξη των σχετικών θέσεων, αν σε πίνακα άλλης χώρας του ιδίου κλάδου, δεν υπάρχει εκπαιδευτικός ο οποίος επιθυμεί να αποσπασθεί στη χώρα αυτή.
Όροι − Κριτήρια απόσπασης
1. Υποψήφιοι για απόσπαση στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Ν.4027/2011 είναι δημόσιοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής οι οποίοι:
α. έχουν τουλάχιστον τριετή εκπαιδευτική (διδακτική) υπηρεσία σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά το ΦΕΚ διορισμού.
β. άριστη γνώση της γλώσσας της χώρας απόσπασης ή της αγγλικής, γαλλικής ή γερμανικής, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους.
Τα αποδεικτικά γνώσης της ξένης γλώσσας που αποδεικνύουν την άριστη, την πολύ καλή και την καλή γνώση και θα πρέπει να υποβληθούν από τον υποψήφιο, είναι όσα προβλέπονται σύμφωνα με το άρθρο 28 του ΠΔ 50/2001 (ΦΕΚ 39 τ.Α΄/5−3−2001) «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα» όπως τροποποιείται και ισχύει.
2. Δε δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση:
α. Όσοι έχουν αποσπαστεί στο εξωτερικό για συνολικό χρονικό διάστημα πέντε (5) σχολικών ετών, εκτός εάν δέχονται να αποσπαστούν στο εξωτερικό, χωρίς μισθό και χωρίς επιμίσθιο κατόπιν εκτίμησης των υπηρεσιακών αναγκών από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει συνολικά τρία (3) σχολικά έτη στο εξωτερικό, έχουν δικαίωμα απόσπασης, μέχρις ότου συμπληρωθεί η τριετία.
β. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν αποσπαστεί στο εξωτερικό κατά το παρελθόν και η απόσπασή τους ανακλήθηκε ή διακόπηκε λόγω πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων τους ή ανεπάρκειας στην άσκηση αυτών ή αδυναμίας ανταπόκρισης στα ειδικά καθήκοντά τους.
γ. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή για πράξεις ή παραλείψεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του Υπαλληλικού Κώδικα ή έχουν τιμωρηθεί με οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, για την οποία δεν παρήλθε ο χρόνος παραγραφής, καθώς και οι εκπαιδευτικοί εις βάρος των οποίων εκκρεμεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).
3. Οι εκπαιδευτικοί κατατάσσονται σε πίνακες επιλογής κατά χώρα, γλώσσα και κλάδο, με βάση τον συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν.
Η μοριοδότηση γίνεται ως εξής:
α. Ξένη γλώσσα, με άριστη γνώση, μόρια 100.
β. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών με την παρακάτω σειρά:
• Διδακτορική διατριβή μόρια 50
• Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (master), D.E.A., Magister, μόρια 25
γ. Β΄ πτυχίο ΑΕΙ, μόρια 15
δ. γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας:
• Καλή γνώση 10 μόρια
• Πολύ καλή 20 μόρια
• Άριστη γνώση 30 μόρια
4. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία λαμβάνεται υπόψη για την απόσπαση η σειρά προτίμησης της συγκεκριμένης χώρας. Μεταξύ εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει τη συγκεκριμένη χώρα με την ίδια σειρά προτίμησης η απόσπαση γίνεται με τη συνεκτίμηση των παρακάτω στοιχείων:
Οικογενειακή κατάσταση με την παρακάτω σειρά:
1. Συνυπηρέτηση
2. Σε χηρεία με παιδιά
3. Μονογονεϊκή οικογένεια
4. Σε διάζευξη με παιδιά
5. Έγγαμος με παιδιά
6. Έγγαμος χωρίς παιδιά
7. Άγαμος− Διαζευγμένος
Δείτε το ΦΕΚ 1672 τεύχος Β/ 16-5-12 :
ΠΗΓΗ