Οι αστικές µεταφορές αποτελούν έναν τοµέα παροχής υπηρεσιών που συµβάλει καθοριστικά στη κάλυψη των αναγκών, οι οποίες δηµιουργούνται από την αστικοποίηση.
Με την άναρχη ανάπτυξη των πόλεων και την αλόγιστη διασπορά των µικρό-µεσαίων παραγωγικών µονάδων και κρατικών υπηρεσιών στον οικιστικό ιστό, οι ανάγκες για ποιοτικές αστικές µεταφορές πολλαπλασιάζονται. Η εκτίµηση των βλαπτικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος και η οργάνωση των διαδικασιών πρόληψης και προαγωγής της εργασιακής υγείας στον κλάδο των αστικών µεταφορών, αποτελούν το σκοπό αυτής της µελέτης.
Η µεθοδολογία για την πλήρη και αντικειµενική εκτίµηση του επαγγελµατικού κινδύνου και των επιπτώσεων του στην υγεία και ασφάλεια των εργαζόµενων, βασίσθηκε στη διαδικασία του ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισµού των βλαπτικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος, µέσω της τεκµηριωµένης παρακολούθησης και καταγραφής των παραγωγικών διαδικασιών αλλά και της κατάθεσης της εργατικής γνώσης και άποψης.
Η αρχή της εργατικής υποκειµενικότητας αποτελεί βασική µεθοδολογική αρχή παρέµβασης της σύγχρονης Εφαρµοσµένης Ιατρικής της Εργασίας και Βιοµηχανικής Υγιεινής, εφόσον προϋποθέτει την άµεση και ενεργή συµµετοχή των εργαζοµένων στις διαδικασίες εκτίµησης και πρόληψης του επαγγελµατικού κινδύνου.
ΒΛΑΠΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στην εργασία των οδηγών των αστικών µεταφορών επιδρούν αρνητικοί παράγοντες,
όπως:
•Θόρυβος, κραδασµοί, θερµικό περιβάλλον, πεδία, χαµηλός φωτισµός (χειριστές Μετρό)
•Σκόνες (PM-10), ίνες, βενζόλιο, µόλυβδος, µονοξείδιο του άνθρακα και του θείου, διοξείδιο του αζώτου και του θείου
•Βιολογικοί παράγοντες (ζύµες και µύκητες)
•Καθιστική εργασία, βάρδιες, εντατικοποίηση της εργασίας, σύνθετα εργασιακά καθήκοντα, κατάσταση οχήµατος και ποιότητα οδικού δικτύου, συµπεριφορά επιβατών.
ΕΠΙ∆ΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
Οι ασθένειες ή τα συµπτώµατα που µαστίζουν τον κλάδο των οδηγών των αστικών µέσων µεταφοράς, είναι κυρίως:
οι µυοσκελετικές παθήσεις της µέσης και του αυχένα
η υπέρταση, το σάκχαρο, παθήσεις καρδιολογικές και του κυκλοφορικού συστήµατος
παθήσεις του ουροποιητικού συστήµατος (νεφρά, προστάτης)
αιµορροΐδες, λόγω των πολλών ωρών στο κάθισµα του οδηγού.
Καλό θα ήταν τα σωματεία να διαβάσουν προσεκτικά τη μελέτη που ακολουθεί και που εκπόνησε
το ΕΛληνικό ΙΝστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας και ν' ασχοληθούν επιτέλους με τα καθημερινά προβλήματα και να μην κοιτάνε, πως θα εξασφαλίσουν την "καρεκλίτσα" τους!!!