Διαστάσεις «επιδημίας» παίρνει η κλοπή πορτοφολιών μέσα στους συρμούς του ΗΣΑΠ. Ομάδες Ελλήνων ή αλλοδαπών πορτοφολάδων, δρουν μεθοδικά μέσα στα βαγόνια, κυρίως στο τμήμα του δικτύου από τον Πειραιά προς Ομόνοια και Αττική. Αφού εντοπίσουν τα ανυποψίαστα θύματά τους, κυρίως ηλικιωμένους ή γυναίκες, αλλά και τουρίστες, πλησιάζουν και αρπάζουν το πορτοφόλι.
Συνήθως οι οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων αποτελούνται από 6 με 7 άτομα και εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό αλλά και την ελλιπή φύλαξη συρμών και σταθμών. Ο ένας από την ομάδα πλησιάζει το θύμα και υποτίθεται τυχαία το σπρώχνει ελαφρά. Ο δεύτερος κρατώντας περιοδικό ή σακούλα για να καλύπτει τις κινήσεις του, ταχυδακτυλουργικά του παίρνει το πορτοφόλι. Ένας τρίτος στέκεται λίγο πιο μακριά για «τσίλιες». Ενώ τα υπόλοιπα μέλη βρίσκονται κοντά σ’ αυτόν που θα αφαιρέσει το πορτοφόλι για να το πάρουν, στη συνέχεια, εκείνοι αν γίνει αντιληπτός ο δράστης που πλέον θα παριστάνει τον ανήξερο.
Η θρασύτητά τους εν ώρα δράσης είναι πρωτοφανής, αφού δεν διστάζουν να απειλούν με νοήματα ή ακόμα και με προκλητικά σπρωξίματα επιβάτες, αλλά και εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ που τους έχουν αντιληφθεί και προσπαθούν να προφυλάξουν το υποψήφιο θύμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αρπάζουν ακόμη και βαλίτσες.
«Τώρα το καλοκαίρι αποτελεί και δυσφήμηση για τη χώρα, καθώς πολλά από τα θύματα είναι τουρίστες», τονίζει ο Βασίλης Σταθούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ. Όπως περιγράφει, στους σταθμούς και στους συρμούς του ΗΣΑΠ εμφανίζεται πολλές φορές η εικόνα επιβατών να διαμαρτύρονται και να οργίζονται, ενώ κάποιοι τουρίστες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού μαζί με τα χρήματά τους πολλές φορές χάνουν και όλα τα έγγραφα τους, ταυτότητες, διαβατήρια, αεροπορικά εισιτήρια, πιστωτικές κάρτες κλπ.
«Τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται μεταξύ των σταθμών Θησείου και Αττικής, όπου τις ώρες αιχμής μεταξύ 7 με 9 το πρωί και 3 με 5 το απόγευμα, επικρατεί συνωστισμός υπογραμμίζει ο σταθμάρχης Γιώργος Γκόνιας. «Τους παρακολουθούν από τη στιγμή που κατεβαίνουν από το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά. Όταν βρουν την κατάλληλη ευκαιρία δρουν ταχυδακτυλουργικά, είτε στις αποβάθρες, είτε στα βαγόνια», συμπληρώνει ο ηλεκτροδηγός Νίκος Ρίζος.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, «οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο κάνουν καθημερινά ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα στα ελληνικά και στα αγγλικά, εφιστώντας την προσοχή των επιβατών στα προσωπικά τους αντικείμενα. Ωστόσο ζητούν την ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας και ιδίως της αστυνομίας, γιατί αυτού του είδους η παραβατικότητα κινείται πλέον στις παρυφές του οργανωμένου εγκλήματος».