O.SY. BUS DRIVERS Η τρόικα ζητεί μείωση των εργαζομένων κατά 240.000 άτομα μέχρι το 2015 - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » , » Η τρόικα ζητεί μείωση των εργαζομένων κατά 240.000 άτομα μέχρι το 2015

Η τρόικα ζητεί μείωση των εργαζομένων κατά 240.000 άτομα μέχρι το 2015

Written By OsyBusDrivers on Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 | 5:16 μ.μ.


Κόντρα για τις απολύσεις στο Δημόσιο ...
Σκληρή αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο πλέον, με φόντο την εργασία στο δημόσιο τομέα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την τρόικα να απαιτεί μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 240.000 έως το 2015, την Task Force να επισημαίνει ότι αν αυτό συμβεί δεν θα μπορεί να λειτουργήσει καμία υπηρεσία και την ελληνική πλευρά να ανθίσταται στις πιέσεις, τονίζοντας ότι, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όχι απλώς πιάνει τους στόχους που αρχικά της τέθηκαν -150.000 έως το 2015- αλλά τους ξεπερνά κατά πολύ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.
Πάγια θέση της ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ, με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Μανιτάκη, παραμένει η συνολική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, χωρίς απολύσεις και εφεδρεία.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», η πάγια θέση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) και του επιτελείου των τεχνοκρατών που έχουν αναλάβει το έργο της διοικητικής μεταρρύθμισης παραμένει η συνολική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, χωρίς απολύσεις και εφεδρεία. Την ίδια θέση έχει και η Task Force -σε ό,τι αφορά τα υπουργεία, ηγείται το γαλλικό κλιμάκιο-, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι αν το ελληνικό Δημόσιο μειώσει τους υπαλλήλους του στον αριθμό που επιθυμεί η τρόικα, είναι αδύνατο να λειτουργήσει.
Οπως τόνισαν μάλιστα στη «Ν» στελέχη του ΥΔΜΗΔ, τα οποία κλήθηκαν να σχολιάσουν μεταξύ άλλων και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί παραίτησης του υπουργού, «δεν ετέθη ποτέ τέτοιο ζήτημα, δεν υπήρξε και ούτε υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο». Σε ό,τι αφορά τα περί απολύσεων και εφεδρείας, τονίστηκε ότι «η θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι σαφής, και του υπουργού ως εκ τούτου, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, χωρίς απολύσεις και χωρίς εφεδρεία».
Οι ίδιες πηγές καλούμενες να σχολιάσουν τις απαιτήσεις της τρόικας, ανέφεραν ότι «το θέμα αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης, είναι θέμα πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό. Από τεχνοκρατικής πλευράς, το υπουργείο όχι απλώς τηρεί τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα, αλλά ήδη είναι πολύ πιο μπροστά από τους στόχους που αρχικά τέθηκαν».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2015 ο στόχος των 150.000 θα ξεπεραστεί κατά πολύ, αφού το ΥΔΜΗΔ εκτιμά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν τελικά σε αριθμό που θα φτάνει μεταξύ των 175.000 και 200.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαίτηση της τρόικας για απολύσεις εδράζεται στην «προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου», επιχείρημα ωστόσο το οποίο σε μεγάλο βαθμό αφορά μείωση κόστους από εργαζομένους οι οποίοι δεν θα πάρουν σύνταξη, αφού θα απολυθούν.
Οπως τονίστηκε στη «Ν», το μερίδιο μιας ενδεχόμενης εφεδρείας στο πλαίσιο των επικείμενων μέτρων ύψους 11 δισ. θα ήταν της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με αυτό που θέλει η τρόικα. Η πλευρά της τρόικας ζητεί το μερίδιο της μείωσης από το δημόσιο τομέα να φτάσει περί το 1 δισ. ευρώ, πράγμα που, αν μεταφραστεί σε απολύσεις, συνεπάγεται μείωση των υπαλλήλων κατά 50.000 έως το τέλος του 2012.
Οπως γίνεται κατανοητό, αν αυτό συμβεί θα διαρραγεί πλήρως ο ήδη βαριά «πληγωμένος» κοινωνικός ιστός, με σοβαρότατες και άμεσες επιπτώσεις και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα όπως επισημαίνει η Task Force, από την άλλη, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει πια το Δημόσιο.
Αναφορικά και με αυτή τη «διάσταση απόψεων» με την τρόικα, από την πλευρά της Task Force επισημάνθηκε ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει συμφωνία μόνο με την τρόικα αλλά έχει και με την ίδια, η οποία είναι επίσης διακρατική και έχει την ίδια βαρύτητα.
Σε επίπεδο δομών πάντως, με γοργά βήματα προχωρά η διοικητική μεταρρύθμιση. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί πλήρως σε τρία υπουργεία και θα ολοκληρωθεί παντού έως το τέλος του έτους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο στο ΥΔΜΗΔ η μείωση των δομών (υπηρεσιών, διευθύνσεων κ.λπ.) είναι της τάξεως του 60%.
Ολα ανοιχτά και για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα
Ανοιχτά είναι όλα τα θέματα που περιέχονται στο e-mail της τρόικας που στάλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ζητούνταν η μείωση αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, η θεσμοθέτηση εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας, καθώς επίσης και μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας με αποδέσμευση του χρόνου εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης.
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Εργασίας και συζήτησε τις τεχνικές, οργανωτικές και νομοθετικές πτυχές των μέτρων για τα εργασιακά, που έχουν τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Η τρόικα, όπως επαναβεβαιώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες στην προχθεσινή συνάντηση των επικεφαλής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επιμένει να κοπούν κι άλλο οι αποζημιώσεις, ενώ ζητεί να μειωθεί περαιτέρω και ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση από έξι σε τρεις μήνες.
Στα θέματα που έχουν τεθεί περιλαμβάνεται και το θέμα της αύξησης των ημερών εργασίας σε έξι ημέρες.
Η τρόικα, με βάση αιτήματα που έχουν διατυπωθεί από εργοδοτικούς φορείς, ζητεί να αρθούν περιοριστικές ρυθμίσεις που έχουν θεσπισθεί με το πενθήμερο και το ωράριο εργασίας και επιμένει σε ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με βάση τις ανάγκες της παραγωγής
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απαιτήσεις είναι ο εργοδότης να αλλάζει το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου αλλά και τις μέρες εργασίας του, ενώ σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνεται και το Σαββατοκύριακο, καθώς και να μην απαιτείται ενημέρωση του ΣΕΠΕ για τις αλλαγές στις βάρδιες εργασίας.
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ενημερώθηκε και για τη νομοθετική ρύθμιση που έχει αναλάβει να προωθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τον επαναπροσδιορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων και τη δεσμευτικότητα που αυτή θα έχει.
Επίσης, ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που γίνονται για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την προοπτική οι εργοδοτικές εισφορές να μειωθούν συνολικά 5% μέχρι το τέλος του 2013. Στη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάσθηκαν και θέματα που αφορούν στα διάφορα επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων και των πολυτεκνικών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας, καθώς και για τις δρομολογούμενες διαδικασίες σύνδεσης των μηχανογραφικών συστημάτων ΙΚΑ - ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ
Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συζήτησης και τα χρονοδιαγράμματα θα συζητηθούν στη νέα συνάντηση που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Εγκατάλειψη ζημιογόνου πολιτικής
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζημιογόνο πολιτική του τύπου «δεν θα απολυθεί κανείς στο δημόσιο τομέα», καθώς αν δεν απολυθεί κανείς τότε θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα τόσο πολύ, που πολλοί εργαζόμενοι θα τον εγκαταλείψουν μόνοι τους, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα .
Η διαφορά θα είναι ότι, ενώ στην πρώτη περίπτωση θα απολυθούν όσοι είναι υπεράριθμοι, στη δεύτερη περίπτωση θα φύγουν οι καλύτεροι. Αυτοί που έτσι κι αλλιώς είναι σε θέση να βρουν εργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Παράλληλα ασκείται δριμεία κριτική στην τρόικα, επισημαίνοντας ότι τα ίδια τα μεγέθη της οικονομίας αποδεικνύουν ότι συστηματικά τα στελέχη της τρόικας υποεκτιμούν τις ελληνικές επιδόσεις. Οπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η υλοποίηση του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα μέτρα που απαιτούνται για τη δημιουργία των αναγκαίων πρωτογενών πλεονασμάτων της Γενικής Κυβέρνησης το 2013 και το 2014 μπορεί να είναι λιγότερα από εκείνα που στηρίζονται στις εξαιρετικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τρόικας.
Ειδικότερα, τα στελέχη της εκτιμούσαν ότι τα έσοδα το 2012 δεν θα υπερβούν τα 86 δισ. ευρώ και ότι θα είναι μειωμένα κατά 2,4% έναντι του 2011, ενώ ήδη στο επτάμηνο ήταν αυξημένα κατά 0,6% και αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 1,5% το 2012 ως σύνολο και θα ανέλθουν στα 89 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρωτογενείς δαπάνες, τις οποίες η τρόικα προέβλεπε μειωμένες κατά 5,1% το 2012, ενώ ήδη στο επτάμηνο η πτώση διαμορφώθηκε στο 8,1% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο -7% το 2012 ως σύνολο.
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top