O.SY. BUS DRIVERS Συγκοινωνίες: Παράθυρο αλλαγών στα εργασιακά! - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Συγκοινωνίες: Παράθυρο αλλαγών στα εργασιακά!

Συγκοινωνίες: Παράθυρο αλλαγών στα εργασιακά!

Written By OsyBusDrivers on Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 | 8:01 μ.μ.


Παράθυρο για μεγάλες αλλαγές στους όρους εργασίας του προσωπικού των αστικών συγκοινωνιών άνοιξε χθες....
ο γενικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος από το βήμα τηλεοπτικής εκπομπής αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης νέων κανονισμών λειτουργίας για τα μέσα μεταφοράς χρησιμοποιώντας, μάλιστα, σκληρές εκφράσεις.

"Πρέπει να σαρωθούν οι ανόητοι κανονισμοί λειτουργίας σε πολλές ΔΕΚΟ, που επιτρέπουν σε κάθε ηλίθιο στις ΔΕΚΟ να σταματάει το λεωφορείο του στην πλατεία Καραϊσκάκη ή στη λεωφόρο Ακαδημίας, να κάνει το τσιγαράκι του, που του επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας, και να είναι άνθρωποι 80 χρονών απ΄ έξω, με 40 βαθμούς Κελσίου και να παθαίνουν θερμοπληξία. Αυτά θα σαρωθούνε", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Τα διαλείμματα προβλέπονται από την ΕΕ

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι χαρακτήριζαν αναρμόδιο τον γενικό γραμματέα της Ν.Δ. να μιλά για τις συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα διαλείμματα που προβλέπονται για τους εργαζόμενους και ιδίως για τους οδηγούς, δεν είναι αυθαίρετα, ούτε τα παίρνουν οι ίδιοι από τη… σημαία, αλλά προβλέπονται από κοινοτικές οδηγίες, που ορίζουν ότι ένας οδηγός στην διάρκεια της 8ωρης εργασίας του θα πρέπει να έχει 6 εως 6,5 καθαρές ώρες οδήγησης. Τα όρια αυτά, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, έχουν θεσπιστεί για λόγους ασφάλειας και όχι απλώς για την εξυπηρέτηση του προσωπικού που εργάζεται στις συγκοινωνίες. 

Επιπλέον για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα δρομολόγια οι εργαζόμενοι αποδίδουν ευθύνες στην κεντρική διοίκηση, επισημαίνοντας, για παράδειγμα, ότι δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι χρόνοι εκτέλεσης των δρομολογίων από το τραμ, την ώρα που αυτοί έχουν υπολογιστεί με την παραδοχή ότι λειτουργεί το πράσινο κύμα στα φανάρια, το οποίο, όμως, ουδέποτε λειτούργησε παρά τις συνεχείς εξαγγελίες.

Η πρωτοβουλία του γραμματέα της Ν.Δ. να αναφερθεί ιδιαιτέρως στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες προκάλεσε έκπληξη γιατί, έως τώρα, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης δεν έχει αναφερθεί σε ανάγκη αλλαγής των κανονισμών λειτουργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι για παράδειγμα στην εταιρεία ΣΤΑΣΥ, στην οποία έχουν συγχωνευθεί Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας. Για το μετρό και το τραμ, δηλαδή τις δύο εταιρείες, που λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια, δεν είχαν καταρτιστεί κανονισμοί λειτουργίας όπως, αντίθετα, διέθετε ο ΗΣΑΠ.

Θέτοντας τις προτεραιότητες για τις συγκοινωνίες ο ΥΠΑΝΥΠ είχε αναφερθεί στην ανάγκη κατάρτισης οργανογραμμάτων αλλά και κανονισμών προσωπικού που ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα, παρότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών προέβλεπαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχουν παρέλθει προ πολλού.

Έρχονται κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ- ΗΣΑΠ- ΤΡΑΜ) αντιδρώντας τόσο στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, όσο και στην προωθούμενη αύξηση των εισιτηρίων, στα μέσα μεταφοράς, κατά 25%.

Αποφάσεις για την μορφή των κινητοποιήσεων αναμένεται να ληφθούν σε γενική συνέλευση που θα γίνει την Πέμπτη και η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς να γίνει στάση εργασίας των εργαζομένων στην ΣΤΑ.ΣΥ.

Ζητούν μείωση στο 1 ευρώ για τα εισιτήρια

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς δηλώνουν αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στα εισιτήρια, σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο να πληρώσουν οι επιβάτες το κόστος των κυβερνητικών επιλογών για μείωση του προσωπικού, κλείσιμο μεγάλου αριθμού εκδοτηρίων αλλά και των ανύπαρκτων ελέγχων για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.

Αντίθετα ζητούν μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο 1 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν το 2009, αλλά και δωρεάν μετακίνηση για άνεργους, φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε ότι αφορά τα μέτρα, που προτίθεται να πάρει το υπουργείο, προκειμένου να ελεγχθεί η εισιτηριοδιαφυγή και να αποφευχθούν οι αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων, από την πλευρά των εργαζόμενων σημειώνεται ότι δύσκολα θα υπάρξει αποτέλεσμα καθώς τα μέτρα που εξετάζονται θεωρούνται από τους ίδιους αποσπασματικά χωρίς να στοχεύουν στην ρίζα του προβλήματος.

Προτάσεις

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατά τις συναντήσεις που είχαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου έχουν καταθέσει τις δικές τους για τον έλεγχο της εισιτηριοδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα εξής:

-Κίνητρο επιστροφής εισιτηρίων. Η πρόταση που έχει γίνει αναφέρει ότι ο επιβάτης που θα προσκομίζει στα εκδοτήρια π.χ. 10 ακυρωμένα εισιτήρια θα παίρνει ως επιβράβευση 1 δωρεάν εισιτήριο. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί η χρησιμοποίηση ενός εισιτηρίου από πολλά άτομα, όπως συμβαίνει σήμερα σε μεγάλο βαθμό, καθώς ο χρήστης θα έχει κίνητρο να το κρατήσει αντί να το χαρίσει σε κάποιον άλλο επιβάτη.

-Διάθεση εισιτηρίων μόνο μέσα από εκδοτήρια και συμφωνίες μεγάλα καταστήματα, π.χ. σούπερ μάρκετ, καθώς διαπιστώνεται ότι η διάθεσή τους σε πολλά σημεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κυκλοφορία σημαντικού αριθμού πλαστών εισιτηρίων που στερούν πολύτιμα έσοδα.

-Εκδοση των εισιτηρίων για όλα τα ΜΜΜ από ένα εκδοτικό κέντρο.

ΠΗΓΗ
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top