O.SY. BUS DRIVERS Θεσσαλονίκη: Ο ΣΑΣΘ προτιμά το Τραμ ..δυτικά - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Θεσσαλονίκη: Ο ΣΑΣΘ προτιμά το Τραμ ..δυτικά

Θεσσαλονίκη: Ο ΣΑΣΘ προτιμά το Τραμ ..δυτικά

Written By OsyBusDrivers on Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 | 10:05 μ.μ.



Στις αδικημένες συγκοινωνιακά δυτικές συνοικίες της πόλης αναμένεται να μπει, πρώτα, σε τροχιά λειτουργίας το δίκτυο τραμ στη Θεσσαλονίκη, με δεδομένη τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση του μετρό.

Η μελέτη σκοπιμότητας του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε εξέλιξη και εξετάζει εναλλακτικά σενάρια σταθμίζοντας και την πορεία του μετρό, προβλέπει δύο γραμμές τραμ: Μία στα δυτικά, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, και μία που θα καλύπτει το κέντρο και την ανατολική Θεσσαλονίκη, περίπου 15 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, βάσει και της εμπειρίας του τραμ της Αθήνας, το κόστος(δίκτυο και συρμοί) εκτιμάται σε 18-20 εκατ. ανά χιλιόμετρο δικτύου, δηλαδή η απαιτούμενη επένυση για την υλοποίηση του έργου αναμένεται να κυμανθεί, grosso modo, στα 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ Παναγιώτης Παπαϊωάννου, βάσει της εξέλιξης των εργασιών στη βασική γραμμή του μετρό, θα ήταν πιο πρόσφορο να ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου του τραμ στον δυτικό τομέα, για να αποφευχθεί επιπρόσθετη επιβάρυνση στο κέντρο που θα ήταν καταστροφική για την καθημερινή λειτουργία της πόλης. «Άλλωστε, η δυτική πλευρά δικαιωματικά πρέπει να έχει προτεραιότητα, καθώς είναι συγκοινωνιακά υποβαθμισμένη», προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μελέτες μπορούν(και πρέπει) να ολοκληρωθούν μέχρι το 2014, ώστε το έργο να αντλήσει κοινοτική χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο(2014-2020), για να είναι έτοιμο περί το 2016-2017 – η ΕΕ ευνοεί τη χρηματοδότηση κατασκευής μέσων σταθερής τροχιάς.

Πάντως, όπως τόνισε πρόσφατα ο ειδικός σύμβουλος του ΣΑΣΘ, συγκοινωνιολόγος, Μάνος Βουγιούκας, η οικονομική κατάσταση, όπως αυτή προδιαγράφεται για την επόμενη πενταετία, δεν επιτρέπει την υλοποίηση του τραμ αποκλειστικά ως δημόσιου έργου, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αναζητηθούν νέα χρηματοδοτικά σχήματα, στα οποία θα συμμετέχουν και ιδιώτες(ΣΔΙΤ).

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι και το χρηματοδοτικό μοντέλο της «Μελέτης-Κατασκευής-Χρηματοδότησης-Λειτουργίας», στο πρότυπο του επιτυχούς παραδείγματος του τραμ στο Νότιγχαμ της Αγγλίας, όπου τώρα δρομολογείται η 2η γραμμή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Παπαϊωάννου, η βιωσιμότητα της ιδιωτικής επένδυσης προϋποθέτει ανταποδοτικότητα όχι μόνο από τα εισιτήρια, αλλά από μία σειρά παρεμβάσεων στις χρήσεις γης, που θα κληθεί να υλοποιήσει και ακολούθως να αξιοποιήσει ο ανάδοχος.

Η δημιουργία δικτύου τραμ στο πολεοδομικό συγκρότημα, ως συμπληρωματικού μέσου σταθερής τροχιάς προς το υπό κατασκευή μετρό, αναμένεται να έχει σημαντικά συγκοινωνιακά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της.

Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top