«Η δουλειά που γίνεται το τελευταίο διάστημα από το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), ενισχύει κάθε μέρα και περισσότερο τον πειθαρχικό έλεγχο και την ευθύνη στο δημόσιο τομέα. Η για πρώτη φορά συστηματική προσπάθεια ελέγχου της τήρησης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, μέσω της πραγματοποίησης επιτόπιων ελέγχων από το ΣΕΕΔΔ, έχει διττό μήνυμα. Αφενός, επιβραβεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών και εργατικών υπαλλήλων και αφετέρου δίνει ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής στους κοπανατζήδες».
Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή δημοσιεύματα για την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την τήρηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στηρίζει και ενισχύει το ρόλο του ΣΕΕΔΔ, «κάτι που αποτελεί επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά και εκείνων των εργαζομένων που επιτελούν με αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά τους».
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους ελέγχους που ολοκλήρωσε το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στον ΕΟΤ και το πρώην Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), προέκυψαν τα εξής:
Στον ΕΟΤ, κατά το Νοέμβριο 2012, όταν ελέγχθηκε δειγματοληπτικά, μόνον το 30,4% των υπαλλήλων του Οργανισμού είχε τηρήσει την υποχρέωση ανελλιπούς σήμανσης και συμπλήρωσης του χρόνου εργασίας. Αντίθετα, το 69,60% των υπαλλήλων δεν συμπλήρωσε τον χρόνο εργασίας και μία ή περισσότερες ημέρες δεν σήμανε στο ηλεκτρονικό σύστημα την προσέλευση και/ή την αποχώρηση από την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει ο συνολικός μηνιαίος χρόνος εργασίας.
Ειδικότερα, από τους 121 υπαλλήλους, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας, ο υπολειπόμενος χρόνος 33 εξ' αυτών ξεπέρασε αθροιστικά τον εργασιακό χρόνο μίας ημέρας, ενώ 65 υπάλληλοι είχαν για τουλάχιστον τρεις ημέρες παραλείψει να σημάνουν το χρόνο εργασίας τους, ως όφειλαν.
Στο ΕΤΕΑ, πρώην ΤΕΑΥΕΚ, κατά τους μήνες Οκτώβριο 2012 και Φεβρουάριο 2013, που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά, ποσοστό 74,54% και 67,27%, αντίστοιχα, δεν συμπλήρωσε τον προβλεπόμενο χρόνο εργασίας.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρά τα ανωτέρω, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού και των δύο φορέων δεν μερίμνησαν, ως όφειλαν, για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων. Αντίθετα, μάλιστα, σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων με ελλιπές ωράριο χορηγήθηκε αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.
Με αφορμή τα δεδομένα που προέκυψαν από τους συγκεκριμένους ελέγχους, το ΣΕΕΔΔ διατύπωσε προτάσεις προς υλοποίηση από τους ανωτέρω φορείς τόσο για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου όσο και για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων και τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών στους ασυνεπείς υπαλλήλους και τα όργανα, τα οποία, αν και έχουν τη σχετική ευθύνη, παραλείπουν να ελέγξουν την τήρηση του χρόνου εργασίας.
Τέλος, επισημαίνεται από το υπουργείο ότι οι ανωτέρω έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ εντάσσονται στο πλαίσιο της οριζόντιας δράσης που υλοποιεί τους τελευταίους μήνες, κατόπιν εντολής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε έναν μεγάλο αριθμό φορέων του Δημοσίου, με σκοπό να συμβάλει στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της μη τήρησης του χρόνου εργασίας από το προσωπικό.