O.SY. BUS DRIVERS Τι είναι υπερεργασία και τι υπερωρία. Πως αμείβονται οι εργαζόμενοι. Υποχρεώσεις εργοδοτών. - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Τι είναι υπερεργασία και τι υπερωρία. Πως αμείβονται οι εργαζόμενοι. Υποχρεώσεις εργοδοτών.

Τι είναι υπερεργασία και τι υπερωρία. Πως αμείβονται οι εργαζόμενοι. Υποχρεώσεις εργοδοτών.

Written By OsyBusDrivers on Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 | 12:07 μ.μ.

ΩΡΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Τί ΕΙΝΑΙ νόμιμο Ωράριο;

Είναι εκείνο που καθορίζεται με διάταξη νόμου ή κατόπιν εξουσιοδοτήσεως νόμου. Οι διατάξεις αυτές ορίζουν το ανώτατο όριο νόμιμης απασχόλησης μισθωτών και είναι υποχρεωτικές. Έτσι μόνο μικρότερα ωράρια μπορούν να εφαρμοσθούν και όχι μεγαλύτερα των νομίμων. 

Τι είναι συμβατικό ωράριο? 

Είναι αυτό που καθορίζεται με συλλογική ή ατομική σύμβαση εργασίας. Το συμβατικό ωράριο μπορεί να είναι μικρότερο, αλλά ποτέ μεγαλύτερο από το νόμιμο. Το ωράριο που εφαρμόζεται με ατομική σύμβαση εργασίας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο εκείνου που προβλέπεται στην αντίστοιχη συλλογική σύμβαση εργασίας ή τον κανονισμό της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβατικό ωράριο μικρότερο του νομίμου δικαιούνται ολόκληρο το μισθό τους. 

Πόσες ώρες είναι το ανώτατο συμβατικό ωράριο? 

Από την 1/1/84 με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθιερώνεται το ωράριο των 40 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα. 

Τι είναι υπερεργασία & πώς αμείβεται? 

Σύμφωνα με τον Ν.3385/2005, η απασχόληση πέντε ωρών επιπλέον την βδομάδα μετά τις 40, για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα απασχόλησης και 8 ωρών επιπλέον τη βδομάδα, για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύστημα εξαήμερης απασχόλησης, θεωρείται υπερεργασία. Συγκεκριμένα οι 5ώρες υπερεργασία για το σύστημα του πενθημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η ενώ ΟΙ 8 ώρες για το σύστημα του εξαημέρου είναι:. 41η, 42η, 43η, 44η, 45η, 46η, 47η, 48η Η. πραγματοποίηση Της υπερεργασίας ανήκει Στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και εφ 'όσον ζητηθεί από τον τελευταίο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παρέχει. ΟΙ παραπάνω ωρες ΠΟΥ αναφέραμε αμείβονται ΜΕ ΤΟ καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο ΚΑΤΑ 20% 

Τι είναι υπερωρία & πώς αμείβεται? 

Σύμφωνα με τον Ν.3385/2005 η απασχόληση πέραν των 45 ωρών την εβδομάδα για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο ή των 48 ωρών τη βδομάδα για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν εξαήμερο, θεωρείται υπερωριακή απασχόληση ΚΑΙ διέπεται Απ όλες τις νόμιμες συνέπειες διατυπώσεις ΚΑΙ διαδικασίες έγκρισης. Ως εκ 'τούτου λοιπόν απαιτείται για πέραν των 45 ωρών επί πενθημέρου και 48 επί εξαημέρου απασχόληση, έγκριση από την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας ή έγκριση με απόφαση Υπουργού, μετά από γνωμοδότηση του ΑΣΕ στην περίπτωση που εξαντλήθηκε το ανώτατο όριο που χορηγεί η Επιθεώρηση Εργασίας. Εύλογο είναι ότι η καθιέρωση της υπερωριακής απασχόλησης για εργασία πέραν των 45 ωρών επί πενθημέρου και των 48 ωρών επί εξαημέρου, βρίσκεται πάντα εντός των πλαισίων που καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις για το νόμιμο ημερήσιο ωράριο εργασίας. Συγκεκριμένα, κάθε εργαζόμενος δικαιούται για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας και μέχρι τη συμπλήρωση 120 ωρών ετησίως, αμοιβή ιση ΜΕ ΤΟ καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο ΚΑΤΑ 40%. Για πέραν των 120 ωρών ετησίως νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης παρέχεται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, προσαυξημένο κατά 60%. Η παραπάνω αμοιβή (60%) καταβάλλεται και για τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιείται πέραν των ορίων υπερωριακής εργασίας, καθορίζονται ΠΟΥ ΜΕ τις εξαμηνιαίες αποφάσεις ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Απασχόλησης 

Τί ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ `εξαίρεση υπερωρία (μη νόμιμη υπερωρία)? 

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ώρα πραγματοποιείται ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ τηρηθούν ΟΙ προβλεπόμενες ΑΠΌ ΤΟ Νομό διαδικασίες έγκρισης, θεωρείται κατ 'εξαίρεση υπερωρία (μη νόμιμη υπερωρία) ΚΑΙ ΣΤΟ μισθωτό καταβάλλεται αποζημίωση ιση ΜΕ ΤΟ καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο ΚΑΤΑ 100%. Τέλος είναι προφανές ότι σε περίπτωση που ισχύει συμβατικό ωράριο μικρότερο των 40 ωρών τη βδομάδα, η απασχόληση πέραν του μικρότερου αυτού ωραρίου και έως 40 ωρών αμείβεται σύμφωνα με το άρθρο 659 Α.Κ. ΤΟΥ Ως πρόσθετη Εργασία (απλό ωρομίσθιο) 
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top