O.SY. BUS DRIVERS ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ Κοινή γραμμή κατά των εκβιασμών του ΟΑΣΘ. - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ Κοινή γραμμή κατά των εκβιασμών του ΟΑΣΘ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ Κοινή γραμμή κατά των εκβιασμών του ΟΑΣΘ.

Written By OsyBusDrivers on Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014 | 10:04 μ.μ.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να συμπλέουν σε βασικά σημεία απέναντι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, αρνούμενοι να δεχτούν τον τελευταίο εκβιασμό της διοίκησης των μετόχων, που απειλεί να διακόψει τη μετακίνηση των επιβατών, αν δεν εισπράξει αυξημένες κρατικές επιχορηγήσεις.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ κοστίζει πολλαπλάσια σε μετρήσιμα μεγέθη για το ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τον «κρατικό» ΟΑΣΑ της Αθήνας

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πριν από λίγες ημέρες είχε τονίσει ότι «απαιτείται η δρομολόγηση βιώσιμης λύσης για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΑΣΘ» και είχε δώσει αναλυτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ κοστίζει πολλαπλάσια σε μετρήσιμα μεγέθη για το ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τον «κρατικό» ΟΑΣΑ της Αθήνας.

Στη διαμάχη της με το ελληνικό Δημόσιο και την κυβέρνηση, η διοίκηση των μετόχων του ΟΑΣΘ χρησιμοποιεί τους συνδικαλιστές του Οργανισμού -οι εργαζόμενοι φτάνουν τις 2.500- που μπαίνουν μπροστά, τραβώντας ακόμη και «χειρόφρενο» στα λεωφορεία, όπως έκαναν την περασμένη εβδομάδα, διεκδικώντας δεδουλευμένα και... την αυξημένη κρατική επιχορήγηση.

Ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο υπέρ του ΟΑΣΘ από τους μετόχους, τους συνδικαλιστές των εργαζομένων στον Οργανισμό και φορείς της πόλης, με την υποστήριξη τοπικών βουλευτών της ΝΔ, των ΑΝΕΛ κ.ά. «τάραξε τα νερά» η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που στρέφεται ανοιχτά κατά της διοίκησης των μετόχων, κάνοντας λόγο για εκβιασμό των μετόχων του ΟΑΣΘ καθώς και για σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις που διεκδικούν από το Δημόσιο.

«Ο ΟΑΣΘ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο στον τομέα του και τα εξασφαλισμένα κέρδη από την αρχή κάθε έτους μέσα από μια ληστρική, για το Δημόσιο, σύμβαση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «περισσεύει το θράσος της διοίκησης του ΟΑΣΘ, η οποία εκβιάζει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν καταβληθούν οι σκανδαλώδεις κρατικές επιχορηγήσεις θα διακόψει τη μετακίνηση του επιβατικού κοινού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως πρόκληση το γεγονός ότι την ώρα που οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ εισέπραξαν, μεσούσης της κρίσης, πάνω από 80.000.000 εκατομμύρια ευρώ και τα ετήσια μερίσματα των μετόχων αυξάνονται διαρκώς, η διοίκηση του Οργανισμού να αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του ΟΑΣΘ.

Στοιχεία
Τα τελευταία χρόνια οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική συμφωνία που κυρώθηκε με τον Ν.2898/2001, αυξάνουν συνεχώς, μέσα από διαιτητικές αποφάσεις, την αντισταθμιστική καταβολή του ελληνικού Δημοσίου στον Οργανισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι η ετήσια δημόσια επιβάρυνση υπερβαίνει κατά πολύ την πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι την περίοδο 2007-2013, κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση του Δημοσίου κινήθηκε στο επίπεδο των 115 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για την τελευταία απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, με την οποία επιδικάστηκε στον ΟΑΣΘ το ποσό των 49,8 εκατ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά του προσέφυγε στο αρμόδιο Εφετείο Αθηνών -συζητήθηκε στις 13 Μαΐου 2014-, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απόφαση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών για την περίοδο 2007-013 η μέση ετήσια επιδότηση ανά όχημα ήταν 210.548 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στα 55.878 ευρώ. Η μέση ετήσια επιδότηση ανά εργαζόμενο ήταν 50.046 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν η αντίστοιχη προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στα 16.885 ευρώ, ενώ η μέση ετήσια επιδότηση ανά επιβάτη ήταν 0,81 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στα 0,21 ευρώ.

Χρίστος Τελίδης

Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top