O.SY. BUS DRIVERS Παυλίδου: Ο έλεγχος του ΟΑΣΘ να περάσει στην Περιφέρεια.. - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Παυλίδου: Ο έλεγχος του ΟΑΣΘ να περάσει στην Περιφέρεια..

Παυλίδου: Ο έλεγχος του ΟΑΣΘ να περάσει στην Περιφέρεια..

Written By OsyBusDrivers on Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014 | 8:00 μ.μ.

Του Τάσου Τασιούλα:

Δηκτική παρέμβαση της επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πολίτες Μπροστά» για τη λειτουργία του ΟΑΣΘ, τη σύμβαση και τον έλεγχό του. Παρέμβαση της Περιφέρειας ζητάει και ο Θ. Αγαπητός

Την παραχώρηση της αρμοδιότητας σχεδιασμού των μετακινήσεων και της λειτουργίας του ΟΑΣΘ από το υπουργείο Μεταφορών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητάει η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της αντιπολίτευσης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου.

Οι «Πολίτες Μπροστά» δηλώνουν «ένθερμοι υποστηρικτές των μαζικών μέσων μεταφοράς», σημειώνουν ωστόσο ότι «οι αστικές μετακινήσεις δεν μπορεί να εξυπηρετούνται από ατομικές προσπάθειες αλλά από ποιοτικές και οικονομικές συλλογικές προτάσεις».

«Επειδή ο σωστός σχεδιασμός μετακινήσεων σε κάθε περιοχή έχει ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά, τα θέματα αυτά δεν είναι ορθολογικό να αποτελούν βασική αρμοδιότητα των Υπουργείων. Είναι εμφανώς αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ζητάμε να της παραχωρηθεί», τονίζει η κ. Παυλίδου.

Σε ανακοίνωσή τους οι «Πολίτες Μπροστά» σημειώνουν τα προβλήματα που προκύπτουν από το μονοπωλιακό καθεστώς του ΟΑΣΘ στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, ενώ χαρακτηρίζουν τη σύμβαση του Οργανισμού με την Πολιτεία «λεόντεια» και επισημαίνουν πως οι μέτοχοι πέρα από το μέρισμα που εισπράττουν (το οποίο διατηρείται σταθερό όλα τα χρόνια, μέσω της επιχορήγησης του κράτους και ανεξάρτητα από την επιβατική κίνηση) εισπράττουν και υψηλά ενοίκια, τα οποία δεν έχουν μειωθεί μέχρι σήμερα καθόλου.

«Από το 1957 έως την συνειδητοποίηση του μεγέθους της οικονομικής κρίσης (2010) υπήρξε επιτυχής συγκάλυψη αυτού του καθεστώτος λειτουργίας διότι λεφτά υπήρχαν, πίεση από τον πολίτη για διαφάνεια δεν υπήρχε και το καθεστώς εξυπηρετούσε πολλές ομάδες εμπλεκομένων, όπως μετόχους, βουλευτές, πολιτικό σύστημα, εργαζόμενους. Το 2013 το κράτος αδυνατεί πλήρως να εξυπηρετήσει τις οφειλές του, ο υπουργός Μεταφορών καλεί τον Οργανισμό να προχωρήσει σε μειώσεις των δαπανών του, εισπράττει ισχυρή άρνηση και η σύμβαση και η οικονομική διαχείριση του Οργανισμού μετατρέπονται σε κεντρικό ζήτημα της πόλης που ζητά λύση. Η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την ιδιωτική επιχείρηση ΟΑΣΘ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία μεροληψίας και θράσους. Οι κοινωνικές συνθήκες επιτάσσουν το ιδιότυπο αυτό καθεστώς να εναρμονισθεί πλέον με κανόνες των ευρωπαϊκών συγκοινωνιακών πρακτικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κ. Παυλίδου κάνει λόγο για «εξόφθαλμη παραβίαση της κοινής αντίληψης για το δημόσιο συμφέρον» και ζητεί πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οι «Πολίτες Μπροστά» ζητούν να καταργηθεί ως καταχρηστική η σύμβαση του ΟΑΣΘ, να σταματήσει η επιδότηση ζημιογόνου χρήσης (να επιδοτείται ο πολίτης για το εισιτήριό του κι όχι ο ΟΑΣΘ) και να συμφωνηθεί το καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ (αν είναι ιδιωτική εταιρία να λειτουργεί σε ανταγωνισμό, αν επιδοτείται να ακολουθεί τις πρακτικές μισθοδοσίας και προμηθειών του δημοσίου τομέα).

Η κ. Παυλίδου σημειώνει ότι το 2016 θα προσφέρονται, βάσει κοινοτικής οδηγίας, σε ανταγωνισμό οι αστικές συγκοινωνίες των πόλεων κάθε μια χωριστά και διαπιστώνει έλλειμμα ενημέρωσης και προετοιμασίας.

Η περιφερειακή παράταξη ζητάει πρωτοβουλίες από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και δημόσια διαβούλευση υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Και η ΑΝΤΑΡΣΙΑ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Θανάσης Αγαπητός, κατέθετε ερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για τις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, χαρακτηρίζοντας αυτές ως «απαράδεκτες».

Ο κ. Αγαπητός ζητάει παρέμβαση της Περιφέρειας στον ΟΑΣΘ για να μην περάσουν οι αυξήσεις και οι άνεργοι να μετακινούνται δωρεάν και μετατροπή των αστικών συγκοινωνιών σε δημόσιες.

Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top