O.SY. BUS DRIVERS ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ - ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ ΑΕ, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ - ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ ΑΕ, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ - ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ ΑΕ, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ

Written By OsyBusDrivers on Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 | 10:32 μ.μ.

Απίστευτο «αλαλούμ» επικρατεί με τα περιουσιακά στοιχεία που τελικά θα περάσουν στη νέα εταιρεία αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα αναλάβει να αξιοποιήσει τη Δημόσια Περιουσία. Αφορμή στάθηκε η λίστα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος χθες στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τις επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν, και τη μερική απόσυρσή της στη συνέχεια, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών.

Οι εταιρείες που απέσυρε ο υπουργός, υποστηρίζοντας πως η ένταξή τους στο Ταμείο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι οι ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΛΒΟ ΑΕ, Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Κτηριακές Υποδομές ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ. Αντίθετα, οι ΔΕΚΟ που περνάνε άμεσα στο Ταμείο (με την έναρξη λειτουργίας του) είναι ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ ΑΕ, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ ΑΕ, και ο ΟΣΕ.



Ανεξάρτητα από τιην παραπάνω εξέλιξη, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα στη νέα εταιρεία αποκρατικοποιήσεων θα ενταχθει όλη η κινητή και ακίνητη περουσία του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ μετά από συμφωνία με τους Θεσμούς θα αναλάβει να προωθήσει μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η έκταση στο Αφάντου.

Η συγκέντρωση Δημόσιου πλούτου, σε μια και μόνο εταιρεία προκάλεσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται για «μαζικό ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και πλήρη παράδοση στις απαιτήσεις των δανειστών. Στα «πυρά» της αντιπολίτευσης βρέθηκε επίσης η διάρκεια της εταιρείας, η οποία ορίζεται σε ενενηντά έτη καθώς και οι υπερεξουσίες που παραχωρούνται στο Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο εκτός της εποπτείας θα είναι αρμόδιο για την εκλογη και τον διορισμό των μελών του δ.σ., αλλά και για την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας.


Κριτική επίσης ασκείται γιατο γεγονός πως ο επικεφαλής του εποπτικού Συμβουλίου θα επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, και απλά θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Η αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε αργά το βράδυ, με κύκλους από το Μέγαρο Μαξίμου να απαντούν στην Νέα Δημοκρατία πως τα περιουσιακά στοιχεία της νέας εταιρείας είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση και να τονίζουν πως είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά απ΄αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν.

Διοίκηση
Με βάση το πολυνοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από δύο 24ώρα στη Βουλή, προβλέπεται η σύσταση εταιρείας με έδρα δήμο της Αττικής που θα αναλάβει την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την απομείωση του χρέους. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 40 εκατ. Ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί στο σύνολό του από το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι και ο μοναδικός μέτοχος ενώ η λειτουργία της ξεκινάει άμεσα από την καταχώριση στο ΓΕΜΗ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και την έγκριση του καταστατικού της.

Στη νέα εταιρεία θα περάσουν ως θυγατρικές, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και η ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών), δίδεται η δυνατότητα στο Δημόσιο, κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου και τη σύμφωνη γνώμη του Εποπτικού συμβουλίου να ιδρύει και άλλες άμεσες θυγατρικές προκειμένου να εκπληρώνει τον εταιρικό της σκοπό. Όσον αφορά στη διανομή των κερδών κατά 50% καταβάλλεται ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι στην εταιρεία δεν θα ενταχθούν

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β. Περιοχές Ramsar,

γ. Περιοχές Natura,

δ. Αρχαιολογικοί χώροι, και

ε. Αμιγώς δασικές εκτάσεις.

Αξιοποίηση
Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως τα περιουσιακά στοιχεία της νέας εταιρείας είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση.

«Ξεπούλημα»
Η συγκέντρωση Δημόσιου πλούτου, σε μια και μόνο εταιρεία προκάλεσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται για «μαζικό ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και πλήρη παράδοση στις απαιτήσεις των δανειστών.

Στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ
Τον Ιούλιο με την προκήρυξη διαγωνισμού από τη ΔΕΗ θα ξεκινήσει η πώληση έως 24% της εταιρείας

Προθεσμία 8 μηνών, ως τον Φεβρουάριο του 2017 δίνει το πολυνομοσχέδιο για την πώληση μεριδίου 20% ως 24% του ΑΔΜΗΕ στον στρατηγικό επενδυτή, μέσω μιας διαδικασίας που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από τη ΔΕΗ. Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα ξεκινά με τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία πρέπει να συγκληθεί ως το τέλος Ιουνίου για να εγκρίνει τις πολύπλοκες διαδικασίες σχετικό με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και την πώληση μεριδίου στον στρατηγικό εταίρο.

Σε διάστημα ενός μηνός από την απόφαση της συνέλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση της διθενούς δημόσιοας πρόσλκηση, εντός πέντε μηνών να έχει ανατδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτές και στο τέλος των 8 μηνών, που συμπίπτει με τον Φεβρουάριο του 2017 να έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταβίβασης.

Έλεγχος
Με απόφαση του υπουργού πάντως κάποιες από τις προθεσμίες μπορεί να αλλάξουν. Μέσω του νομοσχεδίου διασφαλίζεται ότι η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ δεν θα μπορεί να υπολείπεται του 51%, καθώς και ότι ο έλεγχος του ΑΔΜΗΕ θα ασκείται από φορέα του Δημοσίου στον οποίο δεν θα μπορεί να συμμετέχει η ΔΕΗ, ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση που ασκεί προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.



ΠΗΓΗ – ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top