Στις αστικές συγκοινωνίες, τις ιδιωτικοποιήσεις, με αιχμή το πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και τους δημοσιογράφους κ. Δήμο Βερύκιο και κ. Σπύρο Λάμπρου. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Δημοσιογράφος : Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Καλή σας ημέρα κ. Σπίρτζη.
Υπουργός : Καλημέρα και καλημέρα και στους ακροατές σας.
Δημοσιογράφος : Νά ΄στε καλά. Πως τα πάτε ;
Υπουργός:Τρέχουμε και προσπαθούμε να πάμε στην επόμενη ημέρα, η επόμενη ημέρα μετά την αξιολόγηση είναι το πως αναθερμαίνουμε την οικονομία, πως μειώνουμε την ανεργία, πως τρέχουμε αναπτυξιακές και παραγωγικές προτάσεις και επενδύσεις.
Δημοσιογράφος : Σήμερα στις μεταφορές γίνεται χαμός. Εκτός του ότι τα λεωφορεία είναι γεμάτα και φαίνεται ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο κόσμο. Αυτό δεν έχει καταντήσει λίγο αηδία; Και από την άλλη έχουμε απεργίες. Δηλαδή να ξέρει ο απλός πολίτης τι του ξημερώνει με τα ΜΜΜ;
Υπουργός: Κύριε Βερύκιε στα ΜΜΜ έχουμε πολλά φαινόμενα που πρέπει να δούμε, να εξετάσουμε και να επανακαθορίσουμε και τη λειτουργία και τον σχεδιασμό, του πως υλοποιείται το μεταφορικό έργο στη χώρα μας, και το τι συνήθειες υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους, σε αυτές τις εταιρίες. Προφανώς δικαίωμα των εργαζομένων, των σωματείων τους και των εκπροσώπων τους, είναι να αποφασίζουν κινητοποιήσεις, είναι μέσα στον πολιτισμό μας, είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα να συμμετέχει και να διοργανώνει μία απεργία. Από εκεί και πέρα όλοι κρινόμαστε.
Δημοσιογράφος : Ναι, αλλά, μια χαρά τα λέτε. Αλλά η θεωρία από την πράξη απέχει παρασάγκας. Και το λέω αυτό γιατί αν πάρει μπροστά και η μηχανή της ανάπτυξης και αρχίσουν έργα και αρχίσουν δουλίτσες να γίνονται και ο κόσμος που αναπόφευκτα πρέπει να βγει έξω στο δρόμο θα πρέπει αυτά τα ΜΜΜ να τα χρησιμοποιεί. Εγώ που κατάγομαι από την Ελευσίνα θυμάμαι τη δεκαετία του ’70 ή του ’80 που ήταν όλες οι βιομηχανίες ανοιχτές, οι στάσεις των λεωφορείων ήταν, καθόριζαν τα πάντα. Δηλαδή το λεωφορείο ήταν μέρος της ζωής μας. Κι άμα αργούσε γινόταν χαμός. Γιατί είχαν όλοι δουλειά και γινόταν χαμός πάνω.
Υπουργός: Πάντως επειδή χρησιμοποιούσα και εγώ στο παρελθόν ΜΜΜ θυμάμαι κ. Βερύκιε ότι το λεωφορείο δεν ήταν στην ώρα του. Ποτέ δεν ήταν στην ώρα του.
Δημοσιογράφος: Δεν ήταν στην ώρα του. Σαφώς δεν ήταν στην ώρα του, αλλά τώρα όταν ο προαστιακός δε ξέρεις αν θα λειτουργήσει, πως θα λειτουργήσει, όλο απεργία, απεργία, αργία, συνελεύσεις, καθίστε βρε παιδιά, που αλλού στον κόσμο γίνονται αυτά ; Και δεν μπορεί πλέον ο κόσμος να πάρει το αυτοκίνητό του, έτσι, γιατί είναι δύσκολα με τις βενζίνες. Βλέπω εγώ εδώ που είμαστε στο σταθμό τα παιδιά όλα δηλαδή χρησιμοποιούν αναγκαστικά πλέον επιστροφή στο ΜΜΜ.
Υπουργός: Εμείς να σας πω τι προσπαθούμε να κάνουμε και τι έχουμε προσπαθήσει τον προηγούμενο καιρό. Το πρώτο που προσπαθήσαμε να κάνουμε, είναι, και αυτό φάνηκε πέρυσι το καλοκαίρι ότι τα ΜΜΜ είναι δίπλα στον ελληνικό λαό, στον Έλληνα πολίτη, στην ελληνική κοινωνία. Και για αυτό κατηγορηθήκαμε. Διασφαλίσαμε και δείξαμε το γιατί πρέπει τα ΜΜΜ να είναι δημόσια και να παραμείνουν δημόσια. Η απεργία που γίνεται σήμερα κινείται κατά τη γνώμη μου σε μία άλλη λογική γιατί οι εταιρίες των αστικών μεταφορών πηγαίνουν στο ταμείο.
Έχουμε πει σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι εταιρίες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, γιατί έχουμε ένα κακό παράδειγμα ιδιωτικών αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι το χειρότερο, είναι χειρότερο, από τις συγκοινωνίες που έχουμε εδώ πέρα και σε σχέση με το παρεχόμενο έργο στους πολίτες, αλλά και σε σχέση με το κόστος του κράτους.
Δημοσιογράφος : Οι τροϊκανοί τι λένε για αυτό, οι δανειστές, οι θεσμοί πες το όπως θέλεις.
Υπουργός: Το ίδιο. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε κάνει και έχουμε συνεννοηθεί είναι αυτό. Αυτό όμως που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται, είναι να υπάρχει ένας σχεδιασμός που είναι μη σχεδιασμός όπως υπήρχε μέχρι σήμερα. Δε γίνεται δηλαδή να μην έχουμε ένα σύγχρονο σχέδιο για τις αστικές μεταφορές που θα βασίζεται στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν προσαρμοστεί τα δρομολόγια των λεωφορείων ανάλογα με το μεγάλο έργο του μετρό που έχει γίνει. Δε γίνεται τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία να είναι σχεδόν κοινά τα δρομολόγιά τους και να μην εξυπηρετεί τον πολίτη αυτός ο σχεδιασμός. Και βέβαια δεν γίνεται, να συνεχίσει ένα άθλιο σύστημα που κληρονομήσαμε σε σχέση με τη διαχείριση αυτών των εταιριών.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή ουσιαστικά μας λέτε ότι τα μαγαζάκια πρέπει να κλείσουν και να γίνει ένας ενιαίος σχεδιασμός.
Υπουργός: Ακριβώς. Και όταν λέμε μαγαζάκια, δεν εννοούμε μαγαζάκια κ. Βερύκιε. Μιλάμε για μαγαζάρες.
Δημοσιογράφος : Πολυκαταστήματα.
Υπουργός: Ναι είναι πολυκαταστήματα. Δηλαδή έχουμε και ερευνάται από τα αρμόδια όργανα, δικαστικά όργανα, το τι γινόταν στη ΣΤΑΣΥ. Στη ΣΤΑΣΥ το έχω πει και δημόσια, είχαμε πάνω από 20 εκατομμύρια το χρόνο απώλειες από κλεμμένα εισιτήρια και ρευστά χρήματα που ήταν των πολιτών. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια αναπληρώνονταν από το κράτος, από τον πολίτη δηλαδή. Είχαμε μία πολύ κακή διαχείριση όσον αφορά τις τρέχουσες λειτουργίες, είχαμε πάρα πολύ κακή διαχείριση όσον αφορά το προσωπικό και το παρεχόμενο έργο, και δεν έχουμε κανένα σκοπό να συνεχίσουμε μία πολιτική που υπήρχε στο παρελθόν, που ήταν, ενοποιούμε συνεχώς εταιρίες και κρύβουμε κάτω από το χαλί είτε τα ελλείμματα είτε τη λειτουργία που υπήρχε. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει και προφανώς αυτό δεν αρέσει σε πάρα πολλούς, δεν αρέσει σε όσους είχαν χρησιμοποιήσει αυτές τις εταιρίες για να έχουν εκλογικούς μηχανισμούς και να αναπαράγονται. Τι να κάνουμε. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τις επιλογές του και οι επιλογές του είναι αυτά τα πολυκαταστήματα να σπάσουν.
Δημοσιογράφος : Το θέμα είναι αυτοί που πραγματικά έφαγαν αυτά τα λεφτά θα τιμωρηθούν, γιατί και ο κόσμος αυτό λέει, εντάξει το βρήκατε εσείς και καλά κάνατε και μπράβο αλλά θα μπορέσει να τιμωρηθεί κανείς, να βρει κι ο άλλος ότι ποιος μου τρώει τα χρήματα αυτά και γιατί ας πούμε θα πάει κάποιος μέσα. Το ζητούμενο για μένα είναι αυτά τα χρήματα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων από αυτούς που τα φάγανε θα τα επιστρέψουν ;
Υπουργός: Κύρις Βερύκιε εμείς δεν μπορούμε και δεν είναι και σωστό, να φύγουμε από τον δικό μας ρόλο και να κάνουμε και τον εισαγγελέα και τον δικαστή.
Δημοσιογράφος : Όχι, βγήκε είδηση, αλλά όμως ξέρετε τι λέει και ο Δήμος τώρα για αυτό που συζητάμε και στο ραδιόφωνο, ότι κάποια στιγμή όλες οι αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν ο υπουργός υποδομών να το βρίσκει και ο Λάμπρου που είναι πίσω να μην τον βοηθάει, να τους πάρει αυτούς να τους στείλει στο Δήμο να βρουν που είναι τα λεφτά, να τα φέρουν πίσω και να μην τα πληρώσει ο καημένος ο πολίτης που τώρα δεν μπορεί να πάρει το λεωφορείο να πάει στο σπίτι του. Εσύ στο χώρο σου έκανες τη δουλειά σου. Τώρα οι εισαγγελείς οι οικονομικοί, η εφορίες και αυτά πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.
Υπουργός: Υπάρχει μέχρι στιγμής πάντως μία πολύ στενή συνεργασία για τέτοια φαινόμενα και πιστεύω ότι παρότι έχουμε καθυστερήσεις γενικότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης, τέτοια θέματα και θα ωριμάσουν και θα τιμωρηθούν και αυτοί που πρέπει, και βεβαίως, η προσπάθεια θα είναι να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα εκεί που θα έπρεπε να είναι.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αυτό είναι μία ακραία περίπτωση που βρήκαμε σε συγκεκριμένο χώρο και την αντιμετωπίζουμε και προχωράμε όχι μόνο σε τιμωρία, αλλά στο να φτιαχτεί ένα θεσμικό πλαίσιο και μια λειτουργία που δεν θα επιτρέψει να ξαναγίνονται. Και αυτό είναι το σημαντικό. Δηλαδή να υπάρχουν σοβαρές διαδικασίες, σοβαροί μηχανισμοί ελέγχου ώστε στη διαχείριση αυτών των εταιριών, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Όταν όμως είχαμε για να θυμίσω στο πρόσφατο παρελθόν τι έγινε, όταν πήγαμε να αλλάξουμε τις διοικήσεις αυτών των εταιριών, κατηγορηθήκαμε για κομματισμό.
Στη μία εταιρία που είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς, τη ΣΤΑΣΥ, ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος που ήταν σε αυτή την εταιρία, σε τρεις ημέρες πήγε γενικός διευθυντής στη ΝΔ. Στην άλλη εταιρία που έχει τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, στην ΟΣΥ, ο διευθύνων σύμβουλος, πήγε σε μία εβδομάδα γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού στη ΝΔ. Υπάρχουν κατά τη γνώμη μου πολιτικές ευθύνες και ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά έχουν επισκεφθεί τα φοβερά αμαξοστάσια που κληρονομήσαμε και τις εταιρίες αυτές. Να δούμε λοιπόν τι έχουμε βρει, τι έχουμε παραλάβει και πόσο αργά το κάνουν.
Δημοσιογράφος : Κάποιοι τους καλύπτουν λοιπόν ;
Υπουργός : Ε, όλα αυτά τα χρόνια αυτό που γινόταν προφανώς κάποιοι τους κάλυπταν. Δε γίνεται στα λεωφορεία να έχουμε 900 οδηγούς που έχουν αλλάξει ειδικότητα και να μην υπάρχουν οδηγοί. Δε γίνεται να έχουν απολυθεί κάποιοι άνθρωποι λόγω πλαστών πτυχίων, σωστά κατά τη γνώμη μου, και να έχουν χαθεί 350 υπηρεσιακοί φάκελοι μέσα από τα γραφεία της ΟΣΥ.
Δημοσιογράφος : Οι οποίοι φάκελοι αυτοί τι έλεγαν.
Υπουργός: Αυτό είναι μια δεύτερη έρευνα, ένας δεύτερος έλεγχος που γίνεται, για να αναδειχθεί περίτρανα σε αυτούς τους χώρους ποιοι κάλυπταν ποιους. Δεν γίνεται δηλαδή να έχουν απολυθεί, είναι χειρότερο αυτό, από το να μην απολυθεί κανείς λόγω πλαστών πτυχίων, από το να έχουν απολυθεί κάποιοι και εν συνεχεία, να χάνονται οι φάκελοι για να μην γίνει έλεγχος πλαστότητας.
Δημοσιογράφος :Και την ίδια ώρα να τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ΜΜΜ.
Υπουργός : Ναι, αυτό κοιτάξτε. Αυτό είναι ένα παλιό έργο που έχει παίξει ο συντηρητικός χώρος για τις αστικές συγκοινωνίες. Η εμπειρία που έχουμε ως χώρα, είναι ότι το παράδειγμα των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, που είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός και επιδοτείται από το κράτος, είναι το χειρότερο σενάριο που μπορούμε να έχουμε. Στοιχίζει 5 φορές περισσότερο στον Έλληνα πολίτη, στον Έλληνα εργαζόμενο, από ότι οι αστικές συγκοινωνίες που έχουμε στην Αθήνα που είναι στο χάλι που είπαμε.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, για να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα. Από την εποχή που είσαστε μάλλον στο Τεχνικό Επιμελητήριο, είχατε πρωτοστατήσει για το Ελληνικό. Το Ελληνικό σήμερα από ότι φαίνεται φτάνουμε στο τελικό στάδιο διότι αν δεν υπογραφεί η παραχώρηση, το προσύμφωνο παραχώρησης του χώρου του αεροδρομίου, δε θα πάρουμε την πρώτη δόση που είναι τα 7,5 δις. Φτάσαμε δηλαδή να είναι στα προαπαιτούμενα της τρόικας. Αυτή η εξέλιξη κατά τη γνώμη τη δική σας που παρακολουθείτε, που δεν ξέρω αν εμπλέκεστε και ως υπουργείο σε αυτό το project, πως το βλέπετε.
Υπουργός: Σαν υπουργείο δεν έχουμε κάποια εμπλοκή εκτός από τη μεταφορά κάποιων εγκαταστάσεων που φιλοξενούνται στο χώρο του Ελληνικού. Από εκεί και πέρα, θα σας πω, πως το βλέπω. Δεσμευθήκαμε πέρυσι το καλοκαίρι για 9 ιδιωτικοποιήσεις και το ξέρουν όλοι, το έχουμε πει χίλιες φορές ότι με πολλές από αυτές διαφωνούμε και στον τρόπο υλοποίησης και στον γενικότερο σχεδιασμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία για να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την κρίση και αυτό κάνουμε.
Από εκεί και πέρα κ. Βερύκιε, σε όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις προσπαθούμε στα πολύ μικρά περιθώρια που έχουμε, και λέω μικρά περιθώρια, γιατί από τη στιγμή που δεσμευθήκαμε, οι δανειστές έχουν βάλει σαφέστατους όρους για πολλούς από αυτούς τους διαγωνισμούς, ότι προχωράμε με τις ίδιες διαδικασίες, με τους ίδιους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, όπως καταλαβαίνετε τα περιθώρια που έχουμε, δεν είναι καταργούμε ένα διαγωνισμό και ξεκινάμε έναν καινούριο.
Δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό από τη δέσμευση που έχουμε, από τη συμφωνία που έγινε. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βελτιώσεις τους όρους του καθενός από αυτούς τους διαγωνισμούς που βρήκαμε να είναι σε εξέλιξη και να έχουν ολοκληρωθεί. Ενδεχομένως αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει σε όλους τους διαγωνισμούς και στα αεροδρόμια το προσπαθήσαμε αυτό και πετύχαμε πολύ σημαντικά πράγματα και στο Ελληνικό, είναι να διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους σε σχέση με αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις.
Δημοσιογράφος : Στην προσπάθειά σας όμως αυτή υπάρχουν καθυστερήσεις και εντός και κυρίως εκτός των τειχών θα βγάζουν δόντια και με εσάς ότι είστε τροχοπέδη, σας κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς, μην πω και ευθέως, ότι είστε τροχοπέδη στην υλοποίηση αυτών των project ιδιωτικοποιήσεων.
Υπουργός: Εμείς θα λέμε και στον ελληνικό λαό και δημόσια την αλήθεια. Εμείς δεν είμαστε τροχοπέδη σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, δεν είμαστε όμως και η κυβέρνηση ή οι άνθρωποι, που θα ανοίξουμε τις πόρτες για να συνεχίσει να γίνεται αυτό που γίνεται, πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ όμως, κάποιος που θέλει να επενδύσει ακούγοντας και εσάς να λέτε ότι πήγαμε σε αυτή την κατάσταση αλλά δεν μας άρεσε, μήπως είναι πιο επιφυλακτικός, γιατί σου λέει αν επενδύσω μπορεί να πάμε σε μία κατάσταση που να μην αρέσει, κι αυτή η κατάσταση να αλλάξει και δημιουργείται έτσι μία κατάσταση ανασφάλειας;
Υπουργός: Όχι δεν υπάρχει κανένας λόγος, καμία κατάσταση ανασφάλειας για επενδυτές που σέβονται τη χώρα που θέλουν να επενδύσουν. Να σας απαντήσω έτσι και σε ένα από τα παραδείγματα που αναφέρατε. Όταν θέλεις να προχωρήσεις είτε σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είτε σε ιδιωτικοποιήσεις, ο ιδιωτικός τομέας ή ο επενδυτής δε μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα, ούτε μπορεί να παίρνει ένα κομμάτι της δημόσιας περιουσίας για διαχείριση, χωρίς να εφαρμόζει και να έχει τα ελάχιστα που πρέπει να έχει μία χώρα που είναι ευρωπαϊκή, χωρίς να σέβεται τους κανόνες, τις οδηγίες, την προστασία του περιβάλλοντος και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε. Αν πάμε σε ένα άλλο μοντέλο, δεν θα είμαστε ευρωπαϊκή χώρα.
Δημοσιογράφος: Σωστό. Δε μπορεί να κάνει ο άλλος ότι θέλει, όχι, έχετε δίκιο. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Να είσαστε καλά. Καλή σας ημέρα. Καλή εβδομάδα να έχετε.
Υπουργός : Να ΄στε καλά. Καλημέρα, επίσης.
Πηγη – ypodomes.com
Δημοσιογράφος : Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Καλή σας ημέρα κ. Σπίρτζη.
Υπουργός : Καλημέρα και καλημέρα και στους ακροατές σας.
Δημοσιογράφος : Νά ΄στε καλά. Πως τα πάτε ;
Υπουργός:Τρέχουμε και προσπαθούμε να πάμε στην επόμενη ημέρα, η επόμενη ημέρα μετά την αξιολόγηση είναι το πως αναθερμαίνουμε την οικονομία, πως μειώνουμε την ανεργία, πως τρέχουμε αναπτυξιακές και παραγωγικές προτάσεις και επενδύσεις.
Δημοσιογράφος : Σήμερα στις μεταφορές γίνεται χαμός. Εκτός του ότι τα λεωφορεία είναι γεμάτα και φαίνεται ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο κόσμο. Αυτό δεν έχει καταντήσει λίγο αηδία; Και από την άλλη έχουμε απεργίες. Δηλαδή να ξέρει ο απλός πολίτης τι του ξημερώνει με τα ΜΜΜ;
Υπουργός: Κύριε Βερύκιε στα ΜΜΜ έχουμε πολλά φαινόμενα που πρέπει να δούμε, να εξετάσουμε και να επανακαθορίσουμε και τη λειτουργία και τον σχεδιασμό, του πως υλοποιείται το μεταφορικό έργο στη χώρα μας, και το τι συνήθειες υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους, σε αυτές τις εταιρίες. Προφανώς δικαίωμα των εργαζομένων, των σωματείων τους και των εκπροσώπων τους, είναι να αποφασίζουν κινητοποιήσεις, είναι μέσα στον πολιτισμό μας, είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα να συμμετέχει και να διοργανώνει μία απεργία. Από εκεί και πέρα όλοι κρινόμαστε.
Δημοσιογράφος : Ναι, αλλά, μια χαρά τα λέτε. Αλλά η θεωρία από την πράξη απέχει παρασάγκας. Και το λέω αυτό γιατί αν πάρει μπροστά και η μηχανή της ανάπτυξης και αρχίσουν έργα και αρχίσουν δουλίτσες να γίνονται και ο κόσμος που αναπόφευκτα πρέπει να βγει έξω στο δρόμο θα πρέπει αυτά τα ΜΜΜ να τα χρησιμοποιεί. Εγώ που κατάγομαι από την Ελευσίνα θυμάμαι τη δεκαετία του ’70 ή του ’80 που ήταν όλες οι βιομηχανίες ανοιχτές, οι στάσεις των λεωφορείων ήταν, καθόριζαν τα πάντα. Δηλαδή το λεωφορείο ήταν μέρος της ζωής μας. Κι άμα αργούσε γινόταν χαμός. Γιατί είχαν όλοι δουλειά και γινόταν χαμός πάνω.
Υπουργός: Πάντως επειδή χρησιμοποιούσα και εγώ στο παρελθόν ΜΜΜ θυμάμαι κ. Βερύκιε ότι το λεωφορείο δεν ήταν στην ώρα του. Ποτέ δεν ήταν στην ώρα του.
Δημοσιογράφος: Δεν ήταν στην ώρα του. Σαφώς δεν ήταν στην ώρα του, αλλά τώρα όταν ο προαστιακός δε ξέρεις αν θα λειτουργήσει, πως θα λειτουργήσει, όλο απεργία, απεργία, αργία, συνελεύσεις, καθίστε βρε παιδιά, που αλλού στον κόσμο γίνονται αυτά ; Και δεν μπορεί πλέον ο κόσμος να πάρει το αυτοκίνητό του, έτσι, γιατί είναι δύσκολα με τις βενζίνες. Βλέπω εγώ εδώ που είμαστε στο σταθμό τα παιδιά όλα δηλαδή χρησιμοποιούν αναγκαστικά πλέον επιστροφή στο ΜΜΜ.
Υπουργός: Εμείς να σας πω τι προσπαθούμε να κάνουμε και τι έχουμε προσπαθήσει τον προηγούμενο καιρό. Το πρώτο που προσπαθήσαμε να κάνουμε, είναι, και αυτό φάνηκε πέρυσι το καλοκαίρι ότι τα ΜΜΜ είναι δίπλα στον ελληνικό λαό, στον Έλληνα πολίτη, στην ελληνική κοινωνία. Και για αυτό κατηγορηθήκαμε. Διασφαλίσαμε και δείξαμε το γιατί πρέπει τα ΜΜΜ να είναι δημόσια και να παραμείνουν δημόσια. Η απεργία που γίνεται σήμερα κινείται κατά τη γνώμη μου σε μία άλλη λογική γιατί οι εταιρίες των αστικών μεταφορών πηγαίνουν στο ταμείο.
Έχουμε πει σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι εταιρίες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, γιατί έχουμε ένα κακό παράδειγμα ιδιωτικών αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι το χειρότερο, είναι χειρότερο, από τις συγκοινωνίες που έχουμε εδώ πέρα και σε σχέση με το παρεχόμενο έργο στους πολίτες, αλλά και σε σχέση με το κόστος του κράτους.
Δημοσιογράφος : Οι τροϊκανοί τι λένε για αυτό, οι δανειστές, οι θεσμοί πες το όπως θέλεις.
Υπουργός: Το ίδιο. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε κάνει και έχουμε συνεννοηθεί είναι αυτό. Αυτό όμως που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται, είναι να υπάρχει ένας σχεδιασμός που είναι μη σχεδιασμός όπως υπήρχε μέχρι σήμερα. Δε γίνεται δηλαδή να μην έχουμε ένα σύγχρονο σχέδιο για τις αστικές μεταφορές που θα βασίζεται στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν προσαρμοστεί τα δρομολόγια των λεωφορείων ανάλογα με το μεγάλο έργο του μετρό που έχει γίνει. Δε γίνεται τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία να είναι σχεδόν κοινά τα δρομολόγιά τους και να μην εξυπηρετεί τον πολίτη αυτός ο σχεδιασμός. Και βέβαια δεν γίνεται, να συνεχίσει ένα άθλιο σύστημα που κληρονομήσαμε σε σχέση με τη διαχείριση αυτών των εταιριών.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή ουσιαστικά μας λέτε ότι τα μαγαζάκια πρέπει να κλείσουν και να γίνει ένας ενιαίος σχεδιασμός.
Υπουργός: Ακριβώς. Και όταν λέμε μαγαζάκια, δεν εννοούμε μαγαζάκια κ. Βερύκιε. Μιλάμε για μαγαζάρες.
Δημοσιογράφος : Πολυκαταστήματα.
Υπουργός: Ναι είναι πολυκαταστήματα. Δηλαδή έχουμε και ερευνάται από τα αρμόδια όργανα, δικαστικά όργανα, το τι γινόταν στη ΣΤΑΣΥ. Στη ΣΤΑΣΥ το έχω πει και δημόσια, είχαμε πάνω από 20 εκατομμύρια το χρόνο απώλειες από κλεμμένα εισιτήρια και ρευστά χρήματα που ήταν των πολιτών. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια αναπληρώνονταν από το κράτος, από τον πολίτη δηλαδή. Είχαμε μία πολύ κακή διαχείριση όσον αφορά τις τρέχουσες λειτουργίες, είχαμε πάρα πολύ κακή διαχείριση όσον αφορά το προσωπικό και το παρεχόμενο έργο, και δεν έχουμε κανένα σκοπό να συνεχίσουμε μία πολιτική που υπήρχε στο παρελθόν, που ήταν, ενοποιούμε συνεχώς εταιρίες και κρύβουμε κάτω από το χαλί είτε τα ελλείμματα είτε τη λειτουργία που υπήρχε. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει και προφανώς αυτό δεν αρέσει σε πάρα πολλούς, δεν αρέσει σε όσους είχαν χρησιμοποιήσει αυτές τις εταιρίες για να έχουν εκλογικούς μηχανισμούς και να αναπαράγονται. Τι να κάνουμε. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τις επιλογές του και οι επιλογές του είναι αυτά τα πολυκαταστήματα να σπάσουν.
Δημοσιογράφος : Το θέμα είναι αυτοί που πραγματικά έφαγαν αυτά τα λεφτά θα τιμωρηθούν, γιατί και ο κόσμος αυτό λέει, εντάξει το βρήκατε εσείς και καλά κάνατε και μπράβο αλλά θα μπορέσει να τιμωρηθεί κανείς, να βρει κι ο άλλος ότι ποιος μου τρώει τα χρήματα αυτά και γιατί ας πούμε θα πάει κάποιος μέσα. Το ζητούμενο για μένα είναι αυτά τα χρήματα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων από αυτούς που τα φάγανε θα τα επιστρέψουν ;
Υπουργός: Κύρις Βερύκιε εμείς δεν μπορούμε και δεν είναι και σωστό, να φύγουμε από τον δικό μας ρόλο και να κάνουμε και τον εισαγγελέα και τον δικαστή.
Δημοσιογράφος : Όχι, βγήκε είδηση, αλλά όμως ξέρετε τι λέει και ο Δήμος τώρα για αυτό που συζητάμε και στο ραδιόφωνο, ότι κάποια στιγμή όλες οι αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν ο υπουργός υποδομών να το βρίσκει και ο Λάμπρου που είναι πίσω να μην τον βοηθάει, να τους πάρει αυτούς να τους στείλει στο Δήμο να βρουν που είναι τα λεφτά, να τα φέρουν πίσω και να μην τα πληρώσει ο καημένος ο πολίτης που τώρα δεν μπορεί να πάρει το λεωφορείο να πάει στο σπίτι του. Εσύ στο χώρο σου έκανες τη δουλειά σου. Τώρα οι εισαγγελείς οι οικονομικοί, η εφορίες και αυτά πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.
Υπουργός: Υπάρχει μέχρι στιγμής πάντως μία πολύ στενή συνεργασία για τέτοια φαινόμενα και πιστεύω ότι παρότι έχουμε καθυστερήσεις γενικότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης, τέτοια θέματα και θα ωριμάσουν και θα τιμωρηθούν και αυτοί που πρέπει, και βεβαίως, η προσπάθεια θα είναι να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα εκεί που θα έπρεπε να είναι.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αυτό είναι μία ακραία περίπτωση που βρήκαμε σε συγκεκριμένο χώρο και την αντιμετωπίζουμε και προχωράμε όχι μόνο σε τιμωρία, αλλά στο να φτιαχτεί ένα θεσμικό πλαίσιο και μια λειτουργία που δεν θα επιτρέψει να ξαναγίνονται. Και αυτό είναι το σημαντικό. Δηλαδή να υπάρχουν σοβαρές διαδικασίες, σοβαροί μηχανισμοί ελέγχου ώστε στη διαχείριση αυτών των εταιριών, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Όταν όμως είχαμε για να θυμίσω στο πρόσφατο παρελθόν τι έγινε, όταν πήγαμε να αλλάξουμε τις διοικήσεις αυτών των εταιριών, κατηγορηθήκαμε για κομματισμό.
Στη μία εταιρία που είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς, τη ΣΤΑΣΥ, ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος που ήταν σε αυτή την εταιρία, σε τρεις ημέρες πήγε γενικός διευθυντής στη ΝΔ. Στην άλλη εταιρία που έχει τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, στην ΟΣΥ, ο διευθύνων σύμβουλος, πήγε σε μία εβδομάδα γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού στη ΝΔ. Υπάρχουν κατά τη γνώμη μου πολιτικές ευθύνες και ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά έχουν επισκεφθεί τα φοβερά αμαξοστάσια που κληρονομήσαμε και τις εταιρίες αυτές. Να δούμε λοιπόν τι έχουμε βρει, τι έχουμε παραλάβει και πόσο αργά το κάνουν.
Δημοσιογράφος : Κάποιοι τους καλύπτουν λοιπόν ;
Υπουργός : Ε, όλα αυτά τα χρόνια αυτό που γινόταν προφανώς κάποιοι τους κάλυπταν. Δε γίνεται στα λεωφορεία να έχουμε 900 οδηγούς που έχουν αλλάξει ειδικότητα και να μην υπάρχουν οδηγοί. Δε γίνεται να έχουν απολυθεί κάποιοι άνθρωποι λόγω πλαστών πτυχίων, σωστά κατά τη γνώμη μου, και να έχουν χαθεί 350 υπηρεσιακοί φάκελοι μέσα από τα γραφεία της ΟΣΥ.
Δημοσιογράφος : Οι οποίοι φάκελοι αυτοί τι έλεγαν.
Υπουργός: Αυτό είναι μια δεύτερη έρευνα, ένας δεύτερος έλεγχος που γίνεται, για να αναδειχθεί περίτρανα σε αυτούς τους χώρους ποιοι κάλυπταν ποιους. Δεν γίνεται δηλαδή να έχουν απολυθεί, είναι χειρότερο αυτό, από το να μην απολυθεί κανείς λόγω πλαστών πτυχίων, από το να έχουν απολυθεί κάποιοι και εν συνεχεία, να χάνονται οι φάκελοι για να μην γίνει έλεγχος πλαστότητας.
Δημοσιογράφος :Και την ίδια ώρα να τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ΜΜΜ.
Υπουργός : Ναι, αυτό κοιτάξτε. Αυτό είναι ένα παλιό έργο που έχει παίξει ο συντηρητικός χώρος για τις αστικές συγκοινωνίες. Η εμπειρία που έχουμε ως χώρα, είναι ότι το παράδειγμα των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, που είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός και επιδοτείται από το κράτος, είναι το χειρότερο σενάριο που μπορούμε να έχουμε. Στοιχίζει 5 φορές περισσότερο στον Έλληνα πολίτη, στον Έλληνα εργαζόμενο, από ότι οι αστικές συγκοινωνίες που έχουμε στην Αθήνα που είναι στο χάλι που είπαμε.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, για να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα. Από την εποχή που είσαστε μάλλον στο Τεχνικό Επιμελητήριο, είχατε πρωτοστατήσει για το Ελληνικό. Το Ελληνικό σήμερα από ότι φαίνεται φτάνουμε στο τελικό στάδιο διότι αν δεν υπογραφεί η παραχώρηση, το προσύμφωνο παραχώρησης του χώρου του αεροδρομίου, δε θα πάρουμε την πρώτη δόση που είναι τα 7,5 δις. Φτάσαμε δηλαδή να είναι στα προαπαιτούμενα της τρόικας. Αυτή η εξέλιξη κατά τη γνώμη τη δική σας που παρακολουθείτε, που δεν ξέρω αν εμπλέκεστε και ως υπουργείο σε αυτό το project, πως το βλέπετε.
Υπουργός: Σαν υπουργείο δεν έχουμε κάποια εμπλοκή εκτός από τη μεταφορά κάποιων εγκαταστάσεων που φιλοξενούνται στο χώρο του Ελληνικού. Από εκεί και πέρα, θα σας πω, πως το βλέπω. Δεσμευθήκαμε πέρυσι το καλοκαίρι για 9 ιδιωτικοποιήσεις και το ξέρουν όλοι, το έχουμε πει χίλιες φορές ότι με πολλές από αυτές διαφωνούμε και στον τρόπο υλοποίησης και στον γενικότερο σχεδιασμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία για να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την κρίση και αυτό κάνουμε.
Από εκεί και πέρα κ. Βερύκιε, σε όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις προσπαθούμε στα πολύ μικρά περιθώρια που έχουμε, και λέω μικρά περιθώρια, γιατί από τη στιγμή που δεσμευθήκαμε, οι δανειστές έχουν βάλει σαφέστατους όρους για πολλούς από αυτούς τους διαγωνισμούς, ότι προχωράμε με τις ίδιες διαδικασίες, με τους ίδιους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, όπως καταλαβαίνετε τα περιθώρια που έχουμε, δεν είναι καταργούμε ένα διαγωνισμό και ξεκινάμε έναν καινούριο.
Δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό από τη δέσμευση που έχουμε, από τη συμφωνία που έγινε. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βελτιώσεις τους όρους του καθενός από αυτούς τους διαγωνισμούς που βρήκαμε να είναι σε εξέλιξη και να έχουν ολοκληρωθεί. Ενδεχομένως αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει σε όλους τους διαγωνισμούς και στα αεροδρόμια το προσπαθήσαμε αυτό και πετύχαμε πολύ σημαντικά πράγματα και στο Ελληνικό, είναι να διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους σε σχέση με αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις.
Δημοσιογράφος : Στην προσπάθειά σας όμως αυτή υπάρχουν καθυστερήσεις και εντός και κυρίως εκτός των τειχών θα βγάζουν δόντια και με εσάς ότι είστε τροχοπέδη, σας κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς, μην πω και ευθέως, ότι είστε τροχοπέδη στην υλοποίηση αυτών των project ιδιωτικοποιήσεων.
Υπουργός: Εμείς θα λέμε και στον ελληνικό λαό και δημόσια την αλήθεια. Εμείς δεν είμαστε τροχοπέδη σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, δεν είμαστε όμως και η κυβέρνηση ή οι άνθρωποι, που θα ανοίξουμε τις πόρτες για να συνεχίσει να γίνεται αυτό που γίνεται, πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ όμως, κάποιος που θέλει να επενδύσει ακούγοντας και εσάς να λέτε ότι πήγαμε σε αυτή την κατάσταση αλλά δεν μας άρεσε, μήπως είναι πιο επιφυλακτικός, γιατί σου λέει αν επενδύσω μπορεί να πάμε σε μία κατάσταση που να μην αρέσει, κι αυτή η κατάσταση να αλλάξει και δημιουργείται έτσι μία κατάσταση ανασφάλειας;
Υπουργός: Όχι δεν υπάρχει κανένας λόγος, καμία κατάσταση ανασφάλειας για επενδυτές που σέβονται τη χώρα που θέλουν να επενδύσουν. Να σας απαντήσω έτσι και σε ένα από τα παραδείγματα που αναφέρατε. Όταν θέλεις να προχωρήσεις είτε σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είτε σε ιδιωτικοποιήσεις, ο ιδιωτικός τομέας ή ο επενδυτής δε μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα, ούτε μπορεί να παίρνει ένα κομμάτι της δημόσιας περιουσίας για διαχείριση, χωρίς να εφαρμόζει και να έχει τα ελάχιστα που πρέπει να έχει μία χώρα που είναι ευρωπαϊκή, χωρίς να σέβεται τους κανόνες, τις οδηγίες, την προστασία του περιβάλλοντος και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε. Αν πάμε σε ένα άλλο μοντέλο, δεν θα είμαστε ευρωπαϊκή χώρα.
Δημοσιογράφος: Σωστό. Δε μπορεί να κάνει ο άλλος ότι θέλει, όχι, έχετε δίκιο. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Να είσαστε καλά. Καλή σας ημέρα. Καλή εβδομάδα να έχετε.
Υπουργός : Να ΄στε καλά. Καλημέρα, επίσης.
Πηγη – ypodomes.com