ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Υπουργός Υποδομών ο κύριος Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος οδεύει νομίζω προς τη Λάρισα ή προς το Βόλο δεν ξέρω πού και άκουσε και διάβασε φαντάζομαι και θέλει να παρέμβει. Κύριε Υπουργέ γεια σας!
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα κύριε Αρβανίτη. Καλημέρα σε όλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η ΕΕΤΤ δική σας αρμοδιότητας είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι έχει μετακινηθεί μαζί με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στον αρμόδιο Υπουργό στον κύριο Παππά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον κύριο Παππά. Πάρτε και τον κύριο Παππά τηλέφωνό σας παρακαλώ. Να σας ρωτήσω κύριε Σπίρτζη. Τον κύριο Παπαουλάκη τον ξέρετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πέστε μας τι είναι ο κύριος Παπαουλάκης κατά τη γνώμη σας και τι στοιχεία έχετε εσείς και θέλω να μου πείτε και θεσμικά αφού είχατε την αρμοδιότητα πριν, αν μπορεί ο Αντιπρόεδρος, εμείς το είπαμε ως ατόπημα, να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις κομμάτων με επιχειρηματίες ή με συνδέσμους επιχειρηματιών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κ Αρβανίτη πραγματικά έχω μείνει «άγαλμα», «στήλη άλατος», με αυτά που είπε η κυρία Ασημακοπούλου, όταν παραδέχτηκε δημόσια πριν λίγο στην εκπομπή σας, ότι ο κ. Παπαουλάκης είναι, σήμερα, μέλος του τομέα ψηφιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και τη συμβουλεύει.
Όταν εμείς καταγγέλλαμε τον τρόπο που λειτούργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τον τρόπο που είχαν συγκροτηθεί και λειτουργούσαν οι Ανεξάρτητες Αρχές, υπήρχε ομοβροντία καταγγελιών εναντίον μας ότι εμείς θέλουμε να ελέγξουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη λειτουργία τους, ως Κυβέρνηση, την ανεξαρτησία τους και όλα τα υπόλοιπα.
Θεωρώ ότι η ομολογία της κυρίας Ασημακοπούλου σήμερα μας δικαιώνει απόλυτα, είναι μία από τις μαύρες περιόδους που περάσαμε στην αρχή της διακυβέρνησης, όταν υπήρχε ο γνωστός νόμος για τα κανάλια, αν θυμάστε το δεύτερο μέρος του είχε να κάνει με τα δίκτυα και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Τότε οι καταγγελίες πήγαιναν κι έρχονταν ότι θέλουμε να βάλουμε όρους, να βάλουμε κανόνες στο πώς λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το ποια είναι τα μέλη τους, και πώς λειτουργούν.
Η Νέα Δημοκρατία μαζί με τα κανάλια τότε και την ένωση των καναλαρχών μας κατακεραύνωνε. Σήμερα έρχεται και το παραδέχεται.
Άρα σήμερα, όλα αυτά που είχαμε πει τότε και είχαμε καταγγείλει και συγκεκριμένα για τον κύριο Παπαουλάκη , αναδεικνύονται, έτσι δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Αυτό που έχουμε να υπενθυμίσουμε είναι οι γκρίζες περίοδοι και οι γκρίζες ζώνες και η δράση του συγκεκριμένου αντιπροέδρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε ΕΔΕ ο Αντιπρόεδρος; Είχε θέμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πώς να έχει θέμα αφού δεν υπήρχε πλαίσιο ποτέ για το πώς λειτουργεί η ΕΕΤΤ και γενικά οι Ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές, που είναι πιο εξαρτημένες από την εξάρτηση κύριε Αρβανίτη;
Αυτό λέγαμε τότε και μας έβριζαν, μας λάσπωναν.
Ο κύριος Παπαουλάκης ήταν σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών επί Νέας Δημοκρατίας του κύριου Δασκαλάκη, σε εκείνη την περίοδο υπάρχει η πρώτη γκρίζα ζώνη, η πρώτη γκρίζα δραστηριότητα, που είναι στο πώς συντάχτηκε ο χάρτης συχνοτήτων για την DIGEA, για τις τηλεοπτικές συχνότητες.
Στο υπουργείο υπήρχε μία μελέτη πολύ συγκεκριμένη, την είχε παραλάβει η Υπηρεσία, βγήκε Υπουργική Απόφαση στη συνέχεια που δεν την έλαβε υπόψη και δεν ήξερε καμία Υπηρεσία πώς βγήκε αυτή η Υπουργική Απόφαση, από ποια μελέτη, ποιος την ενέκρινε και τα λοιπά. Όλα τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει λένε ότι βγήκε μία Υπουργική Απόφαση που την έμαθαν όλοι από το φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης. Ήταν ο κύριος Παπαουλάκης εκεί σύμβουλος του κύριου Δασκαλάκη τότε.
Η δεύτερη γκρίζα ζώνη, η δεύτερη περίοδος, με τη γνωστή ανεξαρτησία των μελών της ΕΕΤΤ τότε, ήταν ο διαγωνισμός που έγινε για τις ψηφιακές συχνότητες. Και εκεί ο κύριος Παπαουλάκης ήταν ο υπεύθυνος αντιπρόσωπος της ΕΕΤΤ και για το διαγωνισμό, συμμετείχαν αρκετοί στη διαβούλευση, ενδιαφερόμενοι, τελικά κατέβηκε όπως θυμάστε ένας, η DIGEA, με μετόχους τα 7 κανάλια, και στη συνέχεια μπορεί να καταλάβει ο κάθε πολίτης που θα ασχοληθεί, γιατί κατέβηκε ένας.
Γιατί στη συνέχεια ο ένας που κατέβηκε και πήρε στην τιμή που πήρε τη διαχείριση των καναλιών, είχε να κάνει μία μικρότερη επένδυση λόγω του χάρτη συχνοτήτων που είχε εκδοθεί χωρίς καμία μελέτη από την Υπηρεσία ή από κάποιον άλλο που να έχει παραληφθεί από το Υπουργείο, άλλαξαν, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, απαράβατοι όροι του διαγωνισμού, όπως ο χρόνος που είχε τεθεί στο διαγωνισμό σαν απαράβατος όρος, όπως το τεχνοοικονομικό μοντέλο του πόσο θα χρεώνονταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και κυρίως αυτοί της περιφέρειας οι οποίοι υποφέρουν από τις χρεώσεις της DIGEA.
Υπήρχε άλλη γκρίζα περίοδος που ήταν η μηδενική επιτήρηση της DIGEA από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε όπως θυμάστε σε μαύρο στα ιδιωτικά κανάλια λόγω της μη λειτουργίας των συστημάτων τους.
Ε, αυτά είναι γνωστά και συνδέονται όλα με τον κύριο Παπαουλάκη. Όπως υπάρχουν και μαρτυρίες για τον κύριο Παπαουλάκη , ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που μετείχε στην επιχείρηση για το μαύρο της ΕΡΤ. Επώνυμες καταγγελίες.
Αυτό δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Θέλει Ανεξάρτητες Αρχές με μέλη που θα είναι, από ό,τι μας είπε η κυρία Ασημακοπούλου λίγο πριν, και μέλη της ψηφιακής πολιτικής, του τομέα της ψηφιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και των τομέων της, θα έρχονται και θα ελέγχουν τα κανάλια, τη DIGEA, τα ραδιόφωνα, τις εταιρείες τηλεφωνίας, τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, ανεξάρτητα, ως μέλη του τομέα της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ βάζω ένα ζήτημα Υπουργέ, δηλαδή όταν ο πολιτικός προϊστάμενος του Α ή Β κόμματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το συγκεκριμένο κόμμα, έχει δίπλα του τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ, της Ελληνικής επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας ή του ΕΣΡ θα έλεγα που δεν υφίσταται, λέω, σχήμα λόγου, και έρχεται η εταιρεία 24media να συζητήσει τα θέματά της, συζητάει τα θέματα της παρουσία του ΕΕΤΤ ή ντιλάρει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς τι λέτε κύριε Αρβανίτη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ λέω ότι ντιλάρει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Eμ, εσείς τι λέτε; Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα πλέον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πήγαν οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών, παρουσία της ΕΕΤΤ , να συνομιλήσουν με την Νέα Δημοκρατία όπου ο συγκεκριμένος είναι σύμβουλος, ανοιχτά το είπε η κυρία Ασημακοπούλου, είναι σύμβουλος κόμματος και της ίδιας προσωπικά.
Νομίζω δεν είναι πρόβλημα της κυρίας Ασημακοπούλου δεν το έχει καταλάβει είναι το πρόβλημα στον ίδιο τον κύριο Παπαουλάκη όχι ρεκαι Βεβαίως Περιμένω τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ και του οργάνου να δω τι θα πει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι το πρόβλημα στον κύριο Παπαουλάκη, αν θέλετε τη γνώμη μου, ο κύριος Παπαουλάκης διαχρονικά έτσι λειτουργεί, ως ανεξάρτητος νεοδημοκράτης σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Το πρόβλημα είναι το πώς η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τις ανεξάρτητες αρχές, την λειτουργία τους και τα μέλη τους.
Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για τις ανεξάρτητες αρχές που είναι έτσι δομημένες για να μην έχουν κανέναν έλεγχο. Να σας πω ότι η ΕΕΤΤ δεν πέρασε από έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο τον διαγωνισμό της DIGEA, έναν διαγωνισμό εκατομμυρίων. Δεν περνούσε από έλεγχο τίποτα, ούτε σε σχέση με την λειτουργία και τις δαπάνες της. Αν ένας δήμαρχος ή ένας υπουργός έκανε μία τέτοια λειτουργία, είχε μία τέτοια λειτουργία, θα ήταν στο δικαστήριο και πολύ σωστά θα ήταν.
Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βρει το κόλπο. Το κόλπο είναι οι εξαρτημένες - ανεξάρτητες αρχές για να έρχεται σε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες και τους υπόλοιπους που εξαρτώνται από τις εξαρτημένες - ανεξάρτητες αρχές που έχει στήσει. Αυτό αποκαλύπτεται σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω και ένα δεύτερο ερώτημα, είδα απλώς το πρωτοσέλιδο του έθνους, πόρισμα-φωτιά και υποψίες για σαμποτάζ σε επισκευές λεωφορείων. Το έχετε πάρει χαμπάρι αυτό το ρεπορτάζ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχουμε πάρει χαμπάρι και το ρεπορτάζ και την υπόθεση. Κοιτάξτε κύριε Αρβανίτη είναι αυτό το κομματικό κράτος του … ΣΥΡΙΖΑ που μας καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία…, είναι η εγκατάλειψη των αστικών συγκοινωνιών, είναι μία λειτουργία καινούργια για τη Νέα Δημοκρατία και τον παλαιοκομματισμό στις αστικές συγκοινωνίες, εντός εισαγωγικών το καινούργια, που ενώ έχουμε και ανταλλακτικά, έχουμε και λεωφορεία και τα λοιπά, κάποιοι θέλουν αυτά τα λεωφορεία να μην κυκλοφορούν, να μην γίνεται η συντήρηση που πρέπει να γίνει, να μην γίνονται και άλλες εργασίες, ενώ υπάρχει και προσωπικό και ανταλλακτικά και έχουμε πλέον επώνυμες καταγγελίες και διερευνώνται από στελέχη των αστικών συγκοινωνιών...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ μιλάμε για ομάδες που δουλεύουν μέσα στον ΟΑΣΑ ουσιαστικά. Μία κάποιοι δεν θέλουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάποιοι δεν θέλουν να δουλεύουν τα λεωφορεία..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι λέτε κύριε Αρβανίτη. Ο χώρος των αστικών συγκοινωνιών ήταν ένας προνομιακός χώρος για την αναπαραγωγή του παλαιοκομματισμού. Είχαμε τον ΟΑΣΘ που ήταν το ένα μοντέλο με πολλές οικονομικές προεκτάσεις, που δίναμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, που υπήρχε ένας κύκλος εταιρειών και ανθρώπων που γυρνούσαν για δεκαετίες γύρω από τον ΟΑΣΘ, υπάρχουν και κυκλώματα στον χώρο των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
Δεν θα ανεχτούμε και δεν ανεχτήκαμε ούτε το μοντέλο που αναπαρήγαγε τον παλαιοκομματισμό και πολύ παλαιότερα το παρακράτος της Θεσσαλονίκης στη βόρειο Ελλάδα και δεν θα ανεχτούμε και τα κυκλώματα στην Αθήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κανένα όνομα θα μάθουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μάθετε πολλά ονόματα όχι κανένα, πολλά ονόματα και πολύ συγκεκριμένη δράση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας κάνω και μια τελευταία ερώτηση κ. υπουργέ, παρακαλώ πείτε μου ενώ ψάχνω τον Παππά θα θάψουμε 5-6, ψάχνω τον Πάππα γιατί είναι της αρμοδιότητάς το κομμάτι της ΕΕΤΤ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μίλησα λίγο πριν με τον κύριο Παππά και τον ενημέρωσα και για αυτά που είπε η κυρία Ασημακοπούλου. Είναι δεδομένο ότι θα ζητήσει εξηγήσεις, από ότι μου είπε, από τον κύριο Παπαουλάκη για τη συμμετοχή του σε αυτή την, πώς να την χαρακτηρίσω τώρα, ιδιότυπη, παράξενη διαβούλευση. Πιθανά, επειδή ο κύριος Παπαουλάκης είχε πάει και στον Υμηττό για να ρίξει τότε το μαύρο στην ΕΡΤ, αν αληθεύουν οι επώνυμες καταγγελίες που έχουμε, να έχει άμεση σχέση και με τους εξωγήινους στον Υμηττό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Να σας ρωτήσω Κύριε Υπουργέ υπάρχει μία ιστορία που μου έκανε εντύπωση και αν θέλετε μου λέτε αν δεν θέλετε θα επανέλθω εγώ με δικό μου ρεπορτάζ. Έγινε μία μεγάλη καμπάνια με το taxibeat. Γέμισε η Αθήνα με ταμπέλες
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τυχαία
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θέμα μάρκετινγκ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τυχαία έγινε εκείνη την περίοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από λίγες ημέρες βγαίνει η ιστορία με την Νέα Δημοκρατία και το taxibeat. Βγαίνει η ανακοίνωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας υπερασπιζόμενος το taxibeat. Την εταιρεία δηλαδή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το συνηθίζει η Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγάλαμε τον υπεύθυνο της Taxibeat και μας είπε ότι πληρώνει στο ελληνικό κράτος φόρους 5 εκατομμύρια σε αυτή εδώ την εκπομπή και ότι έχει 8.000 συνεργάτες. Θέλω να ρωτήσω επειδή και από σας σταμάτησε ξαφνικά αυτή η ιστορία και από τους άλλους αυτή η ιστορία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι από εμάς δεν σταμάτησε κύριε Αρβανίτη. Εμείς είπαμε ότι συντάσσουμε το σχέδιο νόμου στην τελική του μορφή και στις τελικές του διατυπώσεις και δεσμευτήκαμε ότι θα καλέσουμε και την αγορά και τις εταιρείες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Τώρα που μου λέτε ότι η taxibeat, πληρώνει 5 εκατομμύρια φόρους, θα ζητήσω από τον κ. Δανδράκη να μας φέρει και τις φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας του, όπως και τα συμφωνητικά που έχει με τους αυτοκινητιστές, διότι ο στόχος ενός μέρους του σχεδίου νόμου είναι να μπει μία άλλη λογική στις εταιρείες διαμεσολάβησης. Να υπάρχει δηλαδή ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλω να ανοίξω εγώ το θέμα, εγώ θέλω να μάθω δύο πράγματα σε τίτλους. Τα χρήματα που δίνουν οι ταξιτζήδες όσοι είναι στο Taxibeat, μένουν στην Ελληνική επικράτεια ναι ή ου όπως έλεγε ο υπεύθυνος. Ένα και δύο είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση που δίνει φόρους και πρέπει να στηριχθεί γιατί έχουμε δήλωση αρχηγού κόμματος του εν δυνάμει ή εν αναμονή πρωθυπουργού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Αρβανίτη είναι προφανές ότι της Uber δεν πηγαίνουν σίγουρα στη χώρα μας. Δεν φορολογούνται…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπε για την Uber ο Μητσοτάκης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: …Δεν υπάρχει ως εταιρεία. Το λέω γιατί η Uber στηρίχτηκε από την Νέα Δημοκρατία και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Θα καλέσω και τον κύριο Κυρανάκη που είχε βγει σε τηλεοπτική εκπομπή και κοινοποίησε μία συνάντηση που είχε με τον διευθυντή της Uber, να μας τον γνωρίσει για να καταλάβει και το Υπουργείο ποια είναι η Uber και ποιος είναι ο διευθυντής της. Από κει και πέρα τώρα η taxibeat και οι υπόλοιπες εταιρίες διαμεσολάβησης, δεν υπάρχει πλαίσιο αυτή την στιγμή που να ψάξει κάποιος αν πληρώνουν εδώ, αν συνεργάζονται με ταξί, αν έχουν συμβάσεις, αν οι οδηγοί είναι επαγγελματίες ή δεν είναι. Όλα αυτά θα ρυθμιστούν από το σχέδιο νόμου και δεν θα αφεθεί καμία γκρίζα ζώνη. Από εκεί και πέρα θα μας ενημερώσει η αγορά για το τι έχει πληρώσει και τα στοιχεία για τις συνεργασίες που θα της ζητήσουμε για να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα κύριε Αρβανίτη. Καλημέρα σε όλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η ΕΕΤΤ δική σας αρμοδιότητας είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι έχει μετακινηθεί μαζί με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στον αρμόδιο Υπουργό στον κύριο Παππά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον κύριο Παππά. Πάρτε και τον κύριο Παππά τηλέφωνό σας παρακαλώ. Να σας ρωτήσω κύριε Σπίρτζη. Τον κύριο Παπαουλάκη τον ξέρετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πέστε μας τι είναι ο κύριος Παπαουλάκης κατά τη γνώμη σας και τι στοιχεία έχετε εσείς και θέλω να μου πείτε και θεσμικά αφού είχατε την αρμοδιότητα πριν, αν μπορεί ο Αντιπρόεδρος, εμείς το είπαμε ως ατόπημα, να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις κομμάτων με επιχειρηματίες ή με συνδέσμους επιχειρηματιών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κ Αρβανίτη πραγματικά έχω μείνει «άγαλμα», «στήλη άλατος», με αυτά που είπε η κυρία Ασημακοπούλου, όταν παραδέχτηκε δημόσια πριν λίγο στην εκπομπή σας, ότι ο κ. Παπαουλάκης είναι, σήμερα, μέλος του τομέα ψηφιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και τη συμβουλεύει.
Όταν εμείς καταγγέλλαμε τον τρόπο που λειτούργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τον τρόπο που είχαν συγκροτηθεί και λειτουργούσαν οι Ανεξάρτητες Αρχές, υπήρχε ομοβροντία καταγγελιών εναντίον μας ότι εμείς θέλουμε να ελέγξουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη λειτουργία τους, ως Κυβέρνηση, την ανεξαρτησία τους και όλα τα υπόλοιπα.
Θεωρώ ότι η ομολογία της κυρίας Ασημακοπούλου σήμερα μας δικαιώνει απόλυτα, είναι μία από τις μαύρες περιόδους που περάσαμε στην αρχή της διακυβέρνησης, όταν υπήρχε ο γνωστός νόμος για τα κανάλια, αν θυμάστε το δεύτερο μέρος του είχε να κάνει με τα δίκτυα και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Τότε οι καταγγελίες πήγαιναν κι έρχονταν ότι θέλουμε να βάλουμε όρους, να βάλουμε κανόνες στο πώς λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το ποια είναι τα μέλη τους, και πώς λειτουργούν.
Η Νέα Δημοκρατία μαζί με τα κανάλια τότε και την ένωση των καναλαρχών μας κατακεραύνωνε. Σήμερα έρχεται και το παραδέχεται.
Άρα σήμερα, όλα αυτά που είχαμε πει τότε και είχαμε καταγγείλει και συγκεκριμένα για τον κύριο Παπαουλάκη , αναδεικνύονται, έτσι δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Αυτό που έχουμε να υπενθυμίσουμε είναι οι γκρίζες περίοδοι και οι γκρίζες ζώνες και η δράση του συγκεκριμένου αντιπροέδρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε ΕΔΕ ο Αντιπρόεδρος; Είχε θέμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πώς να έχει θέμα αφού δεν υπήρχε πλαίσιο ποτέ για το πώς λειτουργεί η ΕΕΤΤ και γενικά οι Ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές, που είναι πιο εξαρτημένες από την εξάρτηση κύριε Αρβανίτη;
Αυτό λέγαμε τότε και μας έβριζαν, μας λάσπωναν.
Ο κύριος Παπαουλάκης ήταν σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών επί Νέας Δημοκρατίας του κύριου Δασκαλάκη, σε εκείνη την περίοδο υπάρχει η πρώτη γκρίζα ζώνη, η πρώτη γκρίζα δραστηριότητα, που είναι στο πώς συντάχτηκε ο χάρτης συχνοτήτων για την DIGEA, για τις τηλεοπτικές συχνότητες.
Στο υπουργείο υπήρχε μία μελέτη πολύ συγκεκριμένη, την είχε παραλάβει η Υπηρεσία, βγήκε Υπουργική Απόφαση στη συνέχεια που δεν την έλαβε υπόψη και δεν ήξερε καμία Υπηρεσία πώς βγήκε αυτή η Υπουργική Απόφαση, από ποια μελέτη, ποιος την ενέκρινε και τα λοιπά. Όλα τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει λένε ότι βγήκε μία Υπουργική Απόφαση που την έμαθαν όλοι από το φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης. Ήταν ο κύριος Παπαουλάκης εκεί σύμβουλος του κύριου Δασκαλάκη τότε.
Η δεύτερη γκρίζα ζώνη, η δεύτερη περίοδος, με τη γνωστή ανεξαρτησία των μελών της ΕΕΤΤ τότε, ήταν ο διαγωνισμός που έγινε για τις ψηφιακές συχνότητες. Και εκεί ο κύριος Παπαουλάκης ήταν ο υπεύθυνος αντιπρόσωπος της ΕΕΤΤ και για το διαγωνισμό, συμμετείχαν αρκετοί στη διαβούλευση, ενδιαφερόμενοι, τελικά κατέβηκε όπως θυμάστε ένας, η DIGEA, με μετόχους τα 7 κανάλια, και στη συνέχεια μπορεί να καταλάβει ο κάθε πολίτης που θα ασχοληθεί, γιατί κατέβηκε ένας.
Γιατί στη συνέχεια ο ένας που κατέβηκε και πήρε στην τιμή που πήρε τη διαχείριση των καναλιών, είχε να κάνει μία μικρότερη επένδυση λόγω του χάρτη συχνοτήτων που είχε εκδοθεί χωρίς καμία μελέτη από την Υπηρεσία ή από κάποιον άλλο που να έχει παραληφθεί από το Υπουργείο, άλλαξαν, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, απαράβατοι όροι του διαγωνισμού, όπως ο χρόνος που είχε τεθεί στο διαγωνισμό σαν απαράβατος όρος, όπως το τεχνοοικονομικό μοντέλο του πόσο θα χρεώνονταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και κυρίως αυτοί της περιφέρειας οι οποίοι υποφέρουν από τις χρεώσεις της DIGEA.
Υπήρχε άλλη γκρίζα περίοδος που ήταν η μηδενική επιτήρηση της DIGEA από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε όπως θυμάστε σε μαύρο στα ιδιωτικά κανάλια λόγω της μη λειτουργίας των συστημάτων τους.
Ε, αυτά είναι γνωστά και συνδέονται όλα με τον κύριο Παπαουλάκη. Όπως υπάρχουν και μαρτυρίες για τον κύριο Παπαουλάκη , ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που μετείχε στην επιχείρηση για το μαύρο της ΕΡΤ. Επώνυμες καταγγελίες.
Αυτό δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Θέλει Ανεξάρτητες Αρχές με μέλη που θα είναι, από ό,τι μας είπε η κυρία Ασημακοπούλου λίγο πριν, και μέλη της ψηφιακής πολιτικής, του τομέα της ψηφιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και των τομέων της, θα έρχονται και θα ελέγχουν τα κανάλια, τη DIGEA, τα ραδιόφωνα, τις εταιρείες τηλεφωνίας, τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, ανεξάρτητα, ως μέλη του τομέα της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ βάζω ένα ζήτημα Υπουργέ, δηλαδή όταν ο πολιτικός προϊστάμενος του Α ή Β κόμματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το συγκεκριμένο κόμμα, έχει δίπλα του τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ, της Ελληνικής επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας ή του ΕΣΡ θα έλεγα που δεν υφίσταται, λέω, σχήμα λόγου, και έρχεται η εταιρεία 24media να συζητήσει τα θέματά της, συζητάει τα θέματα της παρουσία του ΕΕΤΤ ή ντιλάρει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς τι λέτε κύριε Αρβανίτη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ λέω ότι ντιλάρει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Eμ, εσείς τι λέτε; Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα πλέον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πήγαν οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών, παρουσία της ΕΕΤΤ , να συνομιλήσουν με την Νέα Δημοκρατία όπου ο συγκεκριμένος είναι σύμβουλος, ανοιχτά το είπε η κυρία Ασημακοπούλου, είναι σύμβουλος κόμματος και της ίδιας προσωπικά.
Νομίζω δεν είναι πρόβλημα της κυρίας Ασημακοπούλου δεν το έχει καταλάβει είναι το πρόβλημα στον ίδιο τον κύριο Παπαουλάκη όχι ρεκαι Βεβαίως Περιμένω τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ και του οργάνου να δω τι θα πει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι το πρόβλημα στον κύριο Παπαουλάκη, αν θέλετε τη γνώμη μου, ο κύριος Παπαουλάκης διαχρονικά έτσι λειτουργεί, ως ανεξάρτητος νεοδημοκράτης σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Το πρόβλημα είναι το πώς η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τις ανεξάρτητες αρχές, την λειτουργία τους και τα μέλη τους.
Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για τις ανεξάρτητες αρχές που είναι έτσι δομημένες για να μην έχουν κανέναν έλεγχο. Να σας πω ότι η ΕΕΤΤ δεν πέρασε από έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο τον διαγωνισμό της DIGEA, έναν διαγωνισμό εκατομμυρίων. Δεν περνούσε από έλεγχο τίποτα, ούτε σε σχέση με την λειτουργία και τις δαπάνες της. Αν ένας δήμαρχος ή ένας υπουργός έκανε μία τέτοια λειτουργία, είχε μία τέτοια λειτουργία, θα ήταν στο δικαστήριο και πολύ σωστά θα ήταν.
Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βρει το κόλπο. Το κόλπο είναι οι εξαρτημένες - ανεξάρτητες αρχές για να έρχεται σε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες και τους υπόλοιπους που εξαρτώνται από τις εξαρτημένες - ανεξάρτητες αρχές που έχει στήσει. Αυτό αποκαλύπτεται σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω και ένα δεύτερο ερώτημα, είδα απλώς το πρωτοσέλιδο του έθνους, πόρισμα-φωτιά και υποψίες για σαμποτάζ σε επισκευές λεωφορείων. Το έχετε πάρει χαμπάρι αυτό το ρεπορτάζ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχουμε πάρει χαμπάρι και το ρεπορτάζ και την υπόθεση. Κοιτάξτε κύριε Αρβανίτη είναι αυτό το κομματικό κράτος του … ΣΥΡΙΖΑ που μας καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία…, είναι η εγκατάλειψη των αστικών συγκοινωνιών, είναι μία λειτουργία καινούργια για τη Νέα Δημοκρατία και τον παλαιοκομματισμό στις αστικές συγκοινωνίες, εντός εισαγωγικών το καινούργια, που ενώ έχουμε και ανταλλακτικά, έχουμε και λεωφορεία και τα λοιπά, κάποιοι θέλουν αυτά τα λεωφορεία να μην κυκλοφορούν, να μην γίνεται η συντήρηση που πρέπει να γίνει, να μην γίνονται και άλλες εργασίες, ενώ υπάρχει και προσωπικό και ανταλλακτικά και έχουμε πλέον επώνυμες καταγγελίες και διερευνώνται από στελέχη των αστικών συγκοινωνιών...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ μιλάμε για ομάδες που δουλεύουν μέσα στον ΟΑΣΑ ουσιαστικά. Μία κάποιοι δεν θέλουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάποιοι δεν θέλουν να δουλεύουν τα λεωφορεία..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι λέτε κύριε Αρβανίτη. Ο χώρος των αστικών συγκοινωνιών ήταν ένας προνομιακός χώρος για την αναπαραγωγή του παλαιοκομματισμού. Είχαμε τον ΟΑΣΘ που ήταν το ένα μοντέλο με πολλές οικονομικές προεκτάσεις, που δίναμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, που υπήρχε ένας κύκλος εταιρειών και ανθρώπων που γυρνούσαν για δεκαετίες γύρω από τον ΟΑΣΘ, υπάρχουν και κυκλώματα στον χώρο των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
Δεν θα ανεχτούμε και δεν ανεχτήκαμε ούτε το μοντέλο που αναπαρήγαγε τον παλαιοκομματισμό και πολύ παλαιότερα το παρακράτος της Θεσσαλονίκης στη βόρειο Ελλάδα και δεν θα ανεχτούμε και τα κυκλώματα στην Αθήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κανένα όνομα θα μάθουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μάθετε πολλά ονόματα όχι κανένα, πολλά ονόματα και πολύ συγκεκριμένη δράση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας κάνω και μια τελευταία ερώτηση κ. υπουργέ, παρακαλώ πείτε μου ενώ ψάχνω τον Παππά θα θάψουμε 5-6, ψάχνω τον Πάππα γιατί είναι της αρμοδιότητάς το κομμάτι της ΕΕΤΤ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μίλησα λίγο πριν με τον κύριο Παππά και τον ενημέρωσα και για αυτά που είπε η κυρία Ασημακοπούλου. Είναι δεδομένο ότι θα ζητήσει εξηγήσεις, από ότι μου είπε, από τον κύριο Παπαουλάκη για τη συμμετοχή του σε αυτή την, πώς να την χαρακτηρίσω τώρα, ιδιότυπη, παράξενη διαβούλευση. Πιθανά, επειδή ο κύριος Παπαουλάκης είχε πάει και στον Υμηττό για να ρίξει τότε το μαύρο στην ΕΡΤ, αν αληθεύουν οι επώνυμες καταγγελίες που έχουμε, να έχει άμεση σχέση και με τους εξωγήινους στον Υμηττό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Να σας ρωτήσω Κύριε Υπουργέ υπάρχει μία ιστορία που μου έκανε εντύπωση και αν θέλετε μου λέτε αν δεν θέλετε θα επανέλθω εγώ με δικό μου ρεπορτάζ. Έγινε μία μεγάλη καμπάνια με το taxibeat. Γέμισε η Αθήνα με ταμπέλες
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τυχαία
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θέμα μάρκετινγκ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τυχαία έγινε εκείνη την περίοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από λίγες ημέρες βγαίνει η ιστορία με την Νέα Δημοκρατία και το taxibeat. Βγαίνει η ανακοίνωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας υπερασπιζόμενος το taxibeat. Την εταιρεία δηλαδή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το συνηθίζει η Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγάλαμε τον υπεύθυνο της Taxibeat και μας είπε ότι πληρώνει στο ελληνικό κράτος φόρους 5 εκατομμύρια σε αυτή εδώ την εκπομπή και ότι έχει 8.000 συνεργάτες. Θέλω να ρωτήσω επειδή και από σας σταμάτησε ξαφνικά αυτή η ιστορία και από τους άλλους αυτή η ιστορία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι από εμάς δεν σταμάτησε κύριε Αρβανίτη. Εμείς είπαμε ότι συντάσσουμε το σχέδιο νόμου στην τελική του μορφή και στις τελικές του διατυπώσεις και δεσμευτήκαμε ότι θα καλέσουμε και την αγορά και τις εταιρείες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Τώρα που μου λέτε ότι η taxibeat, πληρώνει 5 εκατομμύρια φόρους, θα ζητήσω από τον κ. Δανδράκη να μας φέρει και τις φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας του, όπως και τα συμφωνητικά που έχει με τους αυτοκινητιστές, διότι ο στόχος ενός μέρους του σχεδίου νόμου είναι να μπει μία άλλη λογική στις εταιρείες διαμεσολάβησης. Να υπάρχει δηλαδή ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλω να ανοίξω εγώ το θέμα, εγώ θέλω να μάθω δύο πράγματα σε τίτλους. Τα χρήματα που δίνουν οι ταξιτζήδες όσοι είναι στο Taxibeat, μένουν στην Ελληνική επικράτεια ναι ή ου όπως έλεγε ο υπεύθυνος. Ένα και δύο είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση που δίνει φόρους και πρέπει να στηριχθεί γιατί έχουμε δήλωση αρχηγού κόμματος του εν δυνάμει ή εν αναμονή πρωθυπουργού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Αρβανίτη είναι προφανές ότι της Uber δεν πηγαίνουν σίγουρα στη χώρα μας. Δεν φορολογούνται…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπε για την Uber ο Μητσοτάκης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: …Δεν υπάρχει ως εταιρεία. Το λέω γιατί η Uber στηρίχτηκε από την Νέα Δημοκρατία και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Θα καλέσω και τον κύριο Κυρανάκη που είχε βγει σε τηλεοπτική εκπομπή και κοινοποίησε μία συνάντηση που είχε με τον διευθυντή της Uber, να μας τον γνωρίσει για να καταλάβει και το Υπουργείο ποια είναι η Uber και ποιος είναι ο διευθυντής της. Από κει και πέρα τώρα η taxibeat και οι υπόλοιπες εταιρίες διαμεσολάβησης, δεν υπάρχει πλαίσιο αυτή την στιγμή που να ψάξει κάποιος αν πληρώνουν εδώ, αν συνεργάζονται με ταξί, αν έχουν συμβάσεις, αν οι οδηγοί είναι επαγγελματίες ή δεν είναι. Όλα αυτά θα ρυθμιστούν από το σχέδιο νόμου και δεν θα αφεθεί καμία γκρίζα ζώνη. Από εκεί και πέρα θα μας ενημερώσει η αγορά για το τι έχει πληρώσει και τα στοιχεία για τις συνεργασίες που θα της ζητήσουμε για να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.