Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν, άλλωστε, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι η μόνη ελπίδα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, την ίδια ώρα που σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εντείνονται οι πολιτικές αντιδράσεις για την παροχή νέων δανείων στην Ελλάδα.
Ξένοι τεχνοκράτες, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ανάγκη συμμετοχής και εκπροσώπων της τρόικας στον φορέα των αποκρατικοποιήσεων, δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει να ξεκινήσει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και για τον λόγο αυτόν επιβάλλεται να τρέξει το πρόγραμμα με άλλους ρυθμούς και υπό καθεστώς διεθνούς επιτροπείας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Με μοναδική σταθερά τις αποκρατικοποιήσεις, το πολιτικό κλίμα αναζητεί την ισορροπία του με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει να αποδέχεται αυτό ακριβώς, που πριν από λίγο καιρό ξόρκιζε και να παραχωρεί εποπτικό ρόλο στην τρόικα για την υλοποίηση του προγράμματος.
Ομολογία ανικανότητας, ωμός εκβιασμός ή χρησιμοποίηση έμπειρων τεχνοκρατών, η εμπλοκή των ξένων στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ελπίζεται ότι θα κατευνάσει τις αγορές έστω κι αν πολλοί φοβούνται ότι, ακόμη κι αν επιτευχθούν στο ακέραιο οι στόχοι, τα δημοσιονομικά οφέλη θα είναι πενιχρά.
Η κυβέρνηση παραμένει πάντως, και μετά την έλλειψη συναίνεσης, πιστά προσηλωμένη στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε και εκτιμά ότι οι αγορές θα αρχίσουν να πείθονται εφόσον τηρηθούν κατά γράμμα τα τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα και η όλη διαδικασία εποπτεύεται από έναν νέο, πλήρως αξιόπιστο φορέα. Δεδομένου μάλιστα ότι σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εντείνονται οι πολιτικές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο παροχής νέων δανείων στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατηγορηματικά απορρίπτει κάθε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι η μόνη ελπίδα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Προκειμένου δε να δικαιολογήσουν την ανάγκη συμμετοχής και εκπροσώπων της τρόικας στον φορέα αυτόν, ξένοι τεχνοκράτες δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει να ξεκινήσει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και για τον λόγο αυτόν επιβάλλεται να τρέξει το πρόγραμμα με άλλους ρυθμούς και υπό καθεστώς διεθνούς επιτροπείας.
Το θέμα στελέχωσης του νέου φορέα αποτέλεσε άλλωστε ένα από τα λίγα σημεία απόλυτης σύγκλισης στο συμβούλιο αρχηγών, στο οποίο μάλιστα έγινε λόγος για τοποθέτηση τεχνοκρατών κοινής αποδοχής. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί ήδη νομική φόρμουλα για την ίδρυση του φορέα, που θα τρέξει όλες τις αποκρατικοποιήσεις στο πλαίσιο άμβλυνσης των πιέσεων των πιστωτών μας για σύσταση εξωκυβερνητικού φορέα υλοποίησης του προγράμματος που θα δίνει λογαριασμό στην τρόικα.
Οποια επιχείρηση του Δημοσίου ή ακίνητο ή δικαιώματα επί εταιρειών, μπαίνει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, αυτομάτως θα «κλειδώνει» για αξιοποίηση χωρίς να υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε εξωθεσμικής παρέμβασης και ακύρωσή της όλης διαδικασίας.
Θετικά προς το ενδεχόμενο συμμετοχής ξένων εμπειρογνωμόνων στον νέο φορέα υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων τάχθηκε ευθέως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ευπρόσδεκτους όλους εκείνους τους ειδικούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα για το τρέχον τρίμηνο έχει προγραμματιστεί η έναρξη αποκρατικοποίησης πέντε εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών (ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ) και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν προκηρυχθεί όλοι οι διαγωνισμοί τόσο για τις προαναφερόμενες όσο και για τις υπόλοιπες του προγράμματος του 2011 (ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Καζίνο, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου). Στόχος η είσπραξη 3,5 - 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 και συνολικά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Από αυτά τα 15 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την πώληση εταιρειών και παραχώρησης υποδομών και 35 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση δικαιωμάτων και ακινήτων του Δημοσίου. Εφόσον το Πρόγραμμα υλοποιηθεί στο ακέραιο η ετήσια δαπάνη για τόκους θα μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ.