O.SY. BUS DRIVERS Μισθωτοί και συνταξιούχοι στέγνωσαν, τώρα σφυροκόπημα σε επιτηδευματίες!!! - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Μισθωτοί και συνταξιούχοι στέγνωσαν, τώρα σφυροκόπημα σε επιτηδευματίες!!!

Μισθωτοί και συνταξιούχοι στέγνωσαν, τώρα σφυροκόπημα σε επιτηδευματίες!!!

Written By OsyBusDrivers on Κυριακή 28 Αυγούστου 2011 | 2:04 μ.μ.

ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της ψήφισης του νέου φορολογικού νόμου.
Το «πακέτο» περιλαμβάνει:
*Κοινό τρόπο φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων και των προσωπικών εταιρειών (Ομόρρυθμων και ετερρόρυθμων εταιρειών), προκειμένου να σταματήσει η άνιση φορολογική μεταχείριση σε μικρομεσαίους που ασκούν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο. Ενα τέτοιο μέτρο είναι βεβαίως πολύ πιθανό να οδηγήσει στην κατάργηση του αφορολογήτου των ελεύθερων επαγγελματιών;
*Ψήφιση νέου «ποινολογίου», με το οποίο οι παραβάτες θα πληρώνουν ένα πρόστιμο για κάθε φορολογική παράβαση και όχι τρία ή τέσσερα όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
*Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων αλλά με πιο «εκσυγχρονισμένη» μορφή συγκριτικά με αυτά που ίσχυαν την περίοδο 1994-1997. Ρόλο στα νέα αντικειμενικά κριτήρια εξετάζεται να παίξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, η οποία και θα υπολογίζει ελάχιστα κατώτατα πλαφόν εισοδήματος ανάλογα με το επάγγελμα, τα συγκριτικά στοιχεία άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, την προϋπηρεσία, την έδρα της επιχείρησης κ.λπ.
*Αλλαγή στον τρόπο καταβολής του ΦΠΑ με ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών να συντομεύσει το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβεί από την πώληση ενός προϊόντος ή την παροχή μιας υπηρεσίας, μέχρι τη στιγμή που θα βεβαιωθεί ο φόρος.
*Περικοπή των δαπανών που μπορούν να αναγνωριστούν ως επαγγελματικές και ως εκ τούτου να μειώσουν τα φορολογητέα κέρδη. Στο στόχαστρο βρίσκονται και πάλι οι δαπάνες της κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τα έξοδα συντήρησης και χρήσης των αυτοκινήτων.
Διαφορές έως και 50%
Οσο απίστευτο και αν φαίνεται, δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο και τα ίδια κέρδη, είναι δυνατόν να πληρώνουν φόρο που θα αποκλίνει έως και 50% εξαιτίας της νομικής μορφής τους. Στις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου, συμπεριελήφθη και ένα παράδειγμα το οποίο επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Φορολογικών και Οικονομικών Μελετών. Μια μικρομεσαία επιχείρηση παράγει κέρδη 100.000 ευρώ. Πόσο φόρο πρέπει να πληρώσει; Η απάντηση ανάλογα με τη μορφή της εταιρείας διαφοροποιείται ως εξής:
1 Αν είναι ατομική επιχείρηση θα φορολογηθεί αποκλειστικά με βάση την κλίμακα. Για εισόδημα 100.000 ευρώ προκύπτει φόρος 32.000 ευρώ μετά και τη μείωση του αφορολογήτου από τις 8.000 στις 12.000 ευρώ.
2 Αν είναι ομόρρυθμη εταιρεία, τότε το 50% των κερδών φορολογείται στο όνομα της επιχείρησης με συντελεστή 20% και τα υπόλοιπα στο όνομα των εταίρων ως επιχειρηματική αμοιβή με βάση την κλίμακα. Ετσι, προκύπτει συνολικός φόρος 16.880 ευρώ. Δηλαδή, για τα ακριβώς ίδια κέρδη, η ομόρρυθμη εταιρεία πληρώνει τον μισό φόρο σε σχέση με την ατομική. Αν η ίδια σύγκριση γινόταν για κέρδη της τάξεως των 20.000 ευρώ, θα προέκυπτε ότι συμφέρει περισσότερο η ατομική επιχείρηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες καταφεύγουν σε λογιστές και φοροτεχνικούς προκειμένου να τους υποδείξουν ποια μορφή πρέπει να έχει η εταιρεία τους. Καταλήγουμε να δημιουργούμε συνθήκες φορολογικού ανταγωνισμού ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας, ακόμη και στο εσωτερικό του ίδιου επιχειρηματικού κλάδου.
3 Μετά την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού νόμου, διαφοροποιήθηκε η φορολογική μεταχείριση ακόμη και στους κόλπους των προσωπικών εταιρειών. Η ετερόρρυθμη εταιρεία φορολογείται διαφορετικά από την ομόρρυθμη. Για 100.000 ευρώ κέρδη, πληρώνει φόρο 20.884 ευρώ αντί για 16.880 ευρώ που πληρώνει η ομόρρυθμη.
4 Οσο για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ, αν υποτεθεί ότι θα προχωρήσουν στη διανομή του συνόλου των κερδών ύψους 100.000 ευρώ, είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν συνολικό φόρο 35.360 ευρώ ή ποσοστό 35,36%.
Κοινή φορολόγηση όλων των επιχειρήσεων (τουλάχιστον των μικρομεσαίων, καθώς η φορολογική μεταχείριση των Α.Ε. και των ΕΠΕ είναι διαφορετική και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) θα ανοίξει μεγάλα ζητήματα, με κυριότερο το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Μετά και την περικοπή του μεσοπρόθεσμου, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες απολαμβάνουν αφορολόγητο 8.000 ευρώ και κατάργησή του θα ισοδυναμεί με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση της τάξεως των 800 ευρώ ετησίως. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο διατυπώνονται διάφορα επιχειρήματα:
*Ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου θα μπορούσε να συνδυαστεί με απορρόφηση του τέλους επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι επαγγελματίες ακόμη και αυτοί που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Ετσι, αποκαθίσταται μια αδικία. Επίσης, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο όλοι όσοι φροντίζουν επιμελώς να εμφανίζουν κέρδη κοντά στο αφορολόγητο προκειμένου να μην πληρώσουν.
*Η κατάργηση του αφορολογήτου πλήττει τους νέους εργαζόμενους που απασχολούνται σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι». Ηταν το βασικό επιχείρημα για το οποίο «κόλλησε» η κατάργηση του αφορολογήτου επί Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εξαίρεση νέων επαγγελματιών, καθώς και όσων έχουν εισόδημα μόνο από μία πηγή.
Αντικειμενικά κριτήρια
Η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων ως μέτρο που θα υποχρεώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εμφανίσουν περισσότερα έσοδα, είναι μέτρο που έχει αποδεχτεί και έχει εξαγγείλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη μορφή που θα πάρουν τα νέα αντικειμενικά κριτήρια, καθώς ακόμη και στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να μην επιθυμούν επαναφορά στα προ 15ετίας δεδομένα όπου έπαιζε ρόλο ακόμη και η επιφάνεια του γραφείου. Συζητείται να αναλάβει την εκτέλεση του μέτρου η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Ζητούμενο είναι να συνταχτεί ένας αλγόριθμος, ο οποίος θα υπολογίζει ηλεκτρονικά και αυτόματα το ελάχιστο δυνατό εισόδημα που θα μπορεί να εμφανίζει κάθε επαγγελματίας. Βέβαια, τα αντικειμενικά κριτήρια κρύβουν μια τεράστια αδικία, η οποία διογκώνεται σε περιόδους μεγάλης ύφεσης: δεν αφήνουν τον επαγγελματία να εμφανίσει ζημιές.
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top