O.SY. BUS DRIVERS Εξοικονόμηση 200 εκατ. το 2011 και 1 δισ. το 2012 με ενιαίο μισθολόγιο.... - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Εξοικονόμηση 200 εκατ. το 2011 και 1 δισ. το 2012 με ενιαίο μισθολόγιο....

Εξοικονόμηση 200 εκατ. το 2011 και 1 δισ. το 2012 με ενιαίο μισθολόγιο....

Written By OsyBusDrivers on Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 | 11:07 μ.μ.

Δραματική και άμεση περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 40% φέρνει το νέο μισθολόγιο για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων -συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ- με την εφαρμογή του να τοποθετείται το επόμενο μήνα και όχι σε βάθος τριετίας. Το δημοσιονομικό όφελος, μάλιστα, από την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου υπολογίζεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ (εφόσον εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου), ενώ για το 2012 θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ. Με βασικό κανόνα ότι οι υπάλληλοι με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και ίδια τυπικά προσόντα θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή, βασικό ζητούμενο παραμένει το ύψος του μισθού αυτού για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, καθώς για τους νεοπροσλαμβανόμενους έχει ξεκαθαρισθεί ότι θα κυμαίνεται στα επίπεδα των απολαβών των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.
Σε τρεις δόσεις
Η απόλυτη εξίσωση που αποφασίσθηκε τελικώς από το οικονομικό επιτελείο κατόπιν και των ισχυρών πιέσεων της τρόικας, εγκαταλείποντας τα σενάρια για διατήρηση της «προσωπικής διαφοράς», βάζει άμεσα στο στόχαστρο δεκάδες επιδόματα με μεγαλύτερους «ζημιωμένους» τους υπαλλήλους που σήμερα λαμβάνουν υψηλά ειδικά επιδόματα, όπως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ, στα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών. Οι απώλειες για ορισμένους από αυτούς δεν αποκλείεται να φθάσουν έως και τα 1.300 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές θα γίνουν σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται και η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών με την ενσωμάτωση κάποιου μέρους των επιδομάτων. Από τα 104 επιδόματα που υπάρχουν θα παραμείνουν μόνο η οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τα επιδόματα εορτών και αδείας, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και το επίδομα των αποφοίτων της Eθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Ενδεικτικό των ανισοτήτων που παρατηρούνται σήμερα, αλλά και των περικοπών που έρχονται, είναι ότι υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 17 έτη υπηρεσίας αν υπηρετεί στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει 2.861 ευρώ, αν υπηρετεί στο υπουργείο Εσωτερικών 2.013 ευρώ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης 1.981 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.749 ευρώ, στο υπουργείο Παιδείας 1.672 ευρώ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας 1.587 ευρώ.
Στο εξής, οι βασικές αποδοχές κάθε υπαλλήλου θα απαρτίζονται από το βασικό μισθό και το επίδομα θέσεως, το οποίο θα διαφοροποιείται με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, τα έτη υπηρεσίας, το βαθμό και το αντικείμενο εργασίας του υπαλλήλου. Σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον «επιδόματα παραγωγικότητας».
Κίνητρο παραγωγικότητας
Ωστόσο, μεγάλο ζητούμενο παραμένει και η αποσαφήνιση των όρων για την απόδοση του «κινήτρου παραγωγικότητας», που στην ουσία θα μπορέσει να καλύψει μέρος των απωλειών των υπαλλήλων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, όμως, που παρατηρούν πως το συγκεκριμένο «επίδομα» θα χορηγείται κατόπιν κρίσης των προϊσταμένων, με το φόβο -κατά συνέπεια- της εισαγωγής υποκειμενικών κριτηρίων στην απόδοσή του. Παράλληλα, το «μετρήσιμο» της απόδοσης αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως π.χ. τους εφοριακούς και όχι το σύνολο των απασχολουμένων.
Σε δεύτερη φάση, πάντως, σχεδιάζεται η ρύθμιση για τα Ειδικά Μισθολόγια, δηλαδή τους απασχολούμενους στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και το Διπλωματικό Σώμα. Ενδεικτική αυτών των προθέσεων, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, που αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων υποστήριξε πως «λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος των δικαστών και εισαγγελέων θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα γι' αυτούς».
Τεράστιες ανισότητες Κάθε υπουργείο ή υπηρεσία της κεντρικής διοίκησης χορηγεί διαφορετικά ποσά ή αριθμό επιδομάτων
Η κατάργηση των επιδομάτων και ο εξορθολογισμός στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελούν μόνο απαίτηση των ελεγκτών μας αλλά και χρόνια επιβεβλημένη ανάγκη, αν και καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε το θάρρος να βάλει τάξη στο επιδοματικό χάος. Στο Δημόσιο σήμερα δίδονται 184 ειδικά και τακτικά επιδόματα. Ειδικότερα υπάρχουν 54 ειδικά επιδόματα.
Κάθε υπουργείο ή υπηρεσία της Κεντρικής Διοίκησης χορηγεί διαφορετικά ποσά ή αριθμό επιδομάτων, με αποτέλεσμα να έχει τη δική του επιδοματική πολιτική. Επίσης, η δομή του κάθε επιδόματος διαφέρει από υπουργείο σε υπουργείο. Έτσι ενώ για παράδειγμα στο υπουργείο Εργασίας το ειδικό επίδομα των 161,92 ευρώ είναι το ίδιο για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης, στο υπουργείο Εξωτερικών το ίδιο επίδομα διαφέρει από κατηγορία σε κατηγορία, αλλά και ανάμεσα στα μισθολογικά κλιμάκια της κάθε κατηγορίας εκπαίδευσης, κυμαινόμενο από 55 ευρώ έως 485 ευρώ! Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την παροχή τους είναι γενικώς η παροχή πρόσθετου έργου, η παροχή ελεγκτικού έργου (π.χ. έλεγχος πετρελαιοειδών) και η παροχή έργου αυξημένης σπουδαιότητας (π.χ είσπραξη δημοσίων εσόδων).
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τα ειδικά επιδόματα που καταβάλλονται υπό προϋποθέσεις. Έτσι, λοιπόν, δίδονται επιδόματα που αφορούν την ιδιαιτερότητα της θέσης, επιδόματα που αφορούν σε γεωγραφικά κριτήρια, όπως το ειδικό επίδομα θητείας στις αρχές της εξωτερικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, επιδόματα σχετικά με το εκπαιδευτικό επίπεδο των υπαλλήλων, επιδόματα που αφορούν στο επίπεδο ευθύνης, και τέλος τα προνοιακά επιδόματα όπως το οικογενειακό.
Τα 184 τακτικά και μη επιδόματα
Ειδικά
  • 54 ειδικά επιδόματα υπαλλήλων υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ
Τακτικά
  • 25 σχετίζονται με το ρόλο
  • 6 αφορούν γεωγραφικά κριτήρια
  • 3 αφορούν εκπαιδευτικό ρόλο
  • 3 αφορούν επίπεδο ευθύνης
  • 1 κοινωνικού χαρακτήρα
Κατά περίπτωση
  • 11 επιδόματα που καταβάλλονται λόγω πρόσθετης απασχόλησης
  • 15 Ειδικά μισθολόγια
Χορηγούνται σε όλους
  • 16 επιδόματα σε δικαστικούς λειτουργούς
  • 14 επιδόματα σε μέλη ΔΕΠ
  • 12 επιδόματα σε ιατρούς ΕΣΥ
  • 15 επιδόματα σε διπλωματικούς υπαλλήλους
  • 21 επιδόματα σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις
  • 3 επιδόματα υπό προϋποθέσεις για τα ειδικά μισθολόγια
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top