O.SY. BUS DRIVERS Σε εφεδρεία 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε 171 φορείς ... - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Σε εφεδρεία 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε 171 φορείς ...

Σε εφεδρεία 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε 171 φορείς ...

Written By OsyBusDrivers on Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 | 11:09 μ.μ.

Εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, αλλά και οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ενταχθούν στο καθεστώς της υποχρεωτικής εφεδρείας
Φύλλο... εφεδρείας λαμβάνουν το αμέσως προσεχές διάστημα τουλάχιστον 20.000 απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εκείνους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, αλλά και τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ενταχθούν στο καθεστώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τουλάχιστον το 10% του προσωπικού με σύμβαση αορίστου χρόνου που υπηρετεί στους 11 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται (ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ), όπου απασχολούνται 7.000 υπάλληλοι, και στις 160 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, όπου εργάζονται 35.000 άτομα θα ενταχθούν άμεσα σε εργασιακή εφεδρεία, καθώς θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό. Δύσκολα είναι, όμως, τα πράγματα και για όσους μπουν στο καθεστώς, αφού ελάχιστοι προβλέπεται -λόγω και του αυστηρού περιορισμού στις προσλήψεις- να μπορέσουν να απορροφηθούν σε νέες θέσεις στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα επί της ουσίας να οδηγηθούν τελικώς στην απόλυση.
Το ΑΣΕΠ, το οποίο και θα αξιολογήσει το πλεονάζον προσωπικό, θα εφαρμόσει κριτήρια -που προβλέπονται σε ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών- και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν τίτλους σπουδών, ξένες γλώσσες, γνώση υπολογιστή, ηλικία, προϋπηρεσία του υπαλλήλου και οικογενειακή του κατάσταση. Το προσωπικό που περιλαμβάνεται στους πίνακες κατάταξης θα συνεχίζει να λαμβάνει για δώδεκα μήνες από τον χαρακτηρισμό του ως πλεονάζοντος αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού του μισθού. Για το προσωπικό υπάρχει η δυνατότητα κατ' εξαίρεση αποχώρησης με εθελουσία έξοδο με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα εξειδικευθούν κατά φορέα.
Απορρόφηση κατά 30%
Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική πρόνοια για την απορρόφηση του εν λόγω προσωπικού καθώς θα μπορεί να καλύπτει ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων τακτικού προσωπικού των φορέων του Δημοσίου. Η μεταφορά θα γίνεται ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου με την ίδια σχέση εργασίας.Κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% θα επιλέγονται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και σε ό,τι αφορά την κάλυψη θέσεων που προκηρύσσονται για απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα, ενώ προβάδισμα έναντι όλων των λοιπών κατηγοριών διατηρούν οι εν λόγω εργαζόμενοι και στην επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση, εφόσον υποβάλουν αίτηση.
«Σώζονται» 1.850
Το πλεονάζον προσωπικό που θα διασφαλισθεί με τους παραπάνω τρόπους αναμένεται να είναι πολύ λίγο. Αρκεί να σημειωθεί ότι από τις περίπου 6.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το 2011, μόνο το 10% μπορεί να καλυφθεί από υπαλλήλους σε εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή μόλις 650 άτομα. Άλλοι 1.200 μπορούν να προσληφθούν ως εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (με δεδομένο ότι οι προσλήψεις αυτής της κατηγορίας για φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 40.000, με το 30% αυτών να προέρχεται από τους πίνακες εργασιακής εφεδρείας). Συνολικά, δηλαδή μόλις 1.850 άτομα από τους πίνακες εργασιακής εφεδρείας θα μπορέσουν να «διασωθούν» στο στενό δημόσιο στη διάρκεια του 12μηνου, προσαυξανόμενοι με όσους κατορθώσουν να ενταχθούν σε προγράμματα μερικής απασχόλησης.
Σαρωτικές αλλαγές στο στενό δημόσιο τομέα
Ευέλικτοι «κρατικοί» υπάλληλοι
Δραματικές αλλαγές προοιωνίζονται και για τους απασχολούμενους στο στενό δημόσιο τομέα. Ο περαιτέρω περιορισμός των προσλήψεων, οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων και διευθύνσεων, καθώς και οι σαρωτικές μετατάξεις αναμένεται να αναμορφώσουν πλήρως την εικόνα, θέτοντας επιτακτικά το θέμα του επανακαθορισμού της έννοιας της μονιμότητας. Ενδεικτική των σκέψεων που υπάρχουν είναι και η πρόσφατη δήλωση του Δ. Ρέππα ότι «ακόμη κι αυτός που εργάζεται στο στενό δημόσιο τομέα, κατά τον ισχύοντα νόμο αλλά και το Σύνταγμα, μπορεί να απολυθεί θεωρητικώς εφόσον πάψει να υφίσταται η οργανική θέση». Οπως μάλιστα εξήγησε ο υπουργός «δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Κάποιοι οι οποίοι έχουν την κάλυψη και κάποιοι οι οποίοι είναι απολύτως εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της απόλυσης».
Μετακινήσεις
Την ίδια ώρα με την υιοθέτηση του «κρατικού υπαλλήλου» σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα δοθεί στο κράτος η ευελιξία να μετακινεί, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, κάθε υπάλληλο που εφεξής θα προσλαμβάνει. Με απλά λόγια, ο εργαζόμενος θα θεωρείται «κρατικός υπάλληλος» και δεν θα ταυτίζεται με τη θέση στην οποία υπηρετεί, αλλά θα μπορεί να μετακινείται σε άλλη υπηρεσία υπουργείου ή φορέα. Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει ακόμη περισσότερο τη «στρόφιγγα» των προσλήψεων. Οπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «στο στενό δημόσιο τομέα, έχουμε φέτος μία πρόσληψη για κάθε έντεκα αποχωρήσεις. Μπορεί να συνεχίσουμε το 2012 και το 2013 με μεγαλύτερες αναλογίες όσων αποχωρούν με όσους προσλαμβάνονται. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το 2015 θα έχουμε 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους στο στενό δημόσιο τομέα αν συνεχιστεί η πολιτική της μείωσης υπαλλήλων λόγω αντικατάστασης».
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top