O.SY. BUS DRIVERS Σύνταξη με πλασματικά χρόνια - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Σύνταξη με πλασματικά χρόνια

Σύνταξη με πλασματικά χρόνια

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 | 11:48 π.μ.

Τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των αυτοαπασχολούμενων ορίζει εγκύκλιος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών

Καθοριστικός παράγοντας για την αναγνώριση ή όχι πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το αν είχε θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010
Καθοριστικός παράγοντας για την αναγνώριση ή όχι πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το αν είχε θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010
"Κλειδί" για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Οι προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες καταγράφονται σε εγκύκλιο του ΟΑΕΕ.
Καθοριστικός παράγοντας για την αναγνώριση ή όχι πλασματικών ετών ασφάλισης είναι το αν είχε θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Ειδικότερα, όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς -με βάση διατάξεις που δεν τροποποιήθηκαν- αναγνωρίζουν μόνο τα πλασματικά έτη που προβλέπονταν στον νόμο 2084/92 (δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν χρήση των νέων πλασματικών χρόνων).
Αντίθετα όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 με τις αυξημένες χρονικές ή ηλικιακές προϋποθέσεις του ν. 3863/10 μπορούν να κάνουν χρήση των "νέων" πλασματικών ετών (μεταξύ των οποίων είναι οι σπουδές, ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας κ.ά.). Στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ αναφέρονται τα εξής:
  • Ολοι οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι του ν. 3996/2011 συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει τουλάχιστον 3.600 ημέρες (ή 12 έτη) πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης. Εξαίρεση αποτελεί ο αναγνωριζόμενος χρόνος της αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας.
  • Ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας συνυπολογίζονται μόνο για τη θεμελίωση και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού.
  • Ο ασφαλισμένος μπορεί να υποβάλει αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών οποτεδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους του οποίου τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιθυμεί να κατοχυρώσει, ακόμα και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει μετά την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος ο οποίος ως την 31η Δεκεμβρίου του 2010 έχει συμπληρώσει 33 έτη ασφάλισης συμπληρώνει φέτος τα απαιτούμενα 36 χρόνια με την αναγνώριση τριών ετών. Σημειώνεται πως φέτος μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι και 4 έτη, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει ακόμα ένα έτος για την επιπλέον προσαύξηση της σύνταξης.
Ωστόσο, η αναγνώριση και του επιπλέον χρόνου μπορεί να γίνει αποκλειστικά μέχρι την αίτηση συνταξιοδότησης και σε καμία περίπτωση ύστερα από αυτήν (εξαίρεση αποτελεί η αναγνώριση στρατιωτικής θητείας).
Τι ισχύει
Μητέρες ανηλίκων
Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνια ασφάλισης οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίστηκαν μετά το 1993. Στην εγκύκλιο προβλέπεται πως το 2013 μητέρα μπορεί βγει στη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης (χωρίς πλασματικά χρόνια) σε ηλικία 65 ετών (ή στα 60 με μειωμένη). Εναλλακτικά, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη μπορεί να αναγνωρίσει χρόνια για να συμπληρώσει 20ετία και να αποχωρήσει σε ηλικία 65 ετών.


ΘΗΤΕΙΑ
Αναγνώριση και σε δύο Ταμεία
Τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν μέρος του χρόνου του στρατού σε ένα ταμείο και τον υπόλοιπο χρόνο σε άλλον ομοειδή φορέα ή τον δημόσιο (που να μην είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας) έχουν οι ασφαλισμένοι. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, ενώ έχει υπάρξει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Σε άλλη εγκύκλιο ρυθμίζονται μια σειρά εκκρεμών θεμάτων που αφορούν στους τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως "εισάγεται κατώτατο όριο αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους".
Οι αποδοχές
Ειδικότερα οι αποδοχές των εμμίσθων ασφαλισμένων δεν μπορεί να υπολείπονται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά. Για το 2011 το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 693,35 ευρώ και συνεπώς για τους τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ταμείου η ασφαλιστική εισφορά δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 138,67 ευρώ. Σε περίπτωση που οι μηνιαίες αποδοχές υπολείπονται του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας οι διαφορές που προκύπτουν -τόσο από την εισφορά ασφαλισμένου όσο και του εργοδότη- καλύπτονται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους. Αυτό μπορεί να γίνει το πολύ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, εφόσον το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 150 ευρώ.
Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις αυτές έχουν εφαρμογή από την 1η Αυγούστου.



ΠΗΓΗ


Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top