Εκτός Δημοσίου βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, περίπου 20.000 υπάλληλοι, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας, ημέρα αποφράδα, όπως τη χαρακτηρίζουν η ΑΔΕΔΥ και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς.
Η αρχή έγινε με 4.000 εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά παρέμεναν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων, και άλλους 16.000 μόνιμους υπαλλήλους που αποκτούν δικαίωμα πλήρους σύνταξης έως το τέλος του 2013.
Οι εργαζόμενοι αυτοί υπάγονται στη λεγόμενη προ-συνταξιοδοτική εφεδρεία και θα αμείβονται με το 60% των αποδοχών τους μέχρι να βγουν στη σύνταξη.
Για ορισμένους από τους 20.000 αυτούς υπαλλήλους έχουν ήδη εκδοθεί οι απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνσή τους. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις εργαζομένων που αναμένουν να λάβουν τις σχετικές πράξεις εντός της ημέρας.
Το επόμενο κύμα προ-συνταξιοδοτικής εφεδρείας, που αφορά περίπου 12.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου σε φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2012. Ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση διαπιστωτικών πράξεων. Ο κυβερνητικός συντονιστής και αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας, με κατεπείγουσα εγκύκλιο του απευθύνεται σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, τόνισε την ανάγκη τήρησης των καταληκτικών ημερομηνιών για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων έναρξης της εργασιακής εφεδρείας.
Ταυτόχρονα ο Ρέππας ζητά από όλους τους φορείς να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα και όχι μετά τη 28η Νοεμβρίου 2011 αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στον φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα κατά περίπτωση έτη ασφάλισης για την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία.
Ενδιαφέρον έχει πάντως να δούμε και πού θα πάει το πράγμα το γεγονός ότι, τη στιγμή που ο Ρέππας βιάζεται για να «πιάσει» τις ημερομηνίες, άρχισε και επίσημα η… γκρίνια για εξαιρέσεις από την εφεδρεία.
Επέρχεται…χάος
Ο Μ. Βορίδης, υπουργός Μεταφορών για όσους δεν το ’χουν συνειδητοποιήσει ακόμη, τη βγαίνει στο ΠΑΣΟΚ και στον Ρέππα από αριστερά, προανήγγειλε εξορθολογισμό στο μέτρο της εφεδρείας που αφορά τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες χαρακτηρίζοντας την εφεδρεία «οριζόντιο μέτρο που ενέχει αδικίες» και τόνισε ότι απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις και εξορθολογισμός, καθώς – όπως είπε – εκτός από τις υπηρεσίες «θα υπάρχουν επιπτώσεις και στα έσοδα».
Λουκέτα στο Δημόσιο
Το θέμα της εφεδρείας έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων φορέων, κυρίως γιατί έγινε χωρίς κανέναν προγραμματισμό και αξιολόγηση, και έτσι υπάρχουν οργανισμοί ή υπηρεσίες που πλήττονται και απειλούνται με λουκέτο.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος ως παράδειγμα ανέφερε το νέο Εφετείο Μυτιλήνης όπου, σύμφωνα με όσα λέει, όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι βγαίνουν σε εφεδρεία και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.
Ακόμη, σύμφωνα με δημοσιεύματα το τοπικού Τύπου, «πρωτόγνωρες καταστάσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν στο Τελωνείο Κήπων στον Έβρο με την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας», το οποίο να σημειώσουμε ότι λειτουργεί σε 24ωρη βάση και είναι η επίσημη πύλη της χώρας μας προς την Ασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας(ΟΤΥΕ), «στις 65 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, σήμερα υπηρετούν 26 υπάλληλοι και μετά την εφαρμογή του νόμου 4024/11 θα μείνουν μόνο 18 υπάλληλοι, ενώ στο αντίστοιχο τουρκικό τελωνείο υπηρετούν 104 υπάλληλοι»!
Με βάση την εξέλιξη αυτή, η αποδυνάμωση του Τελωνείου Κήπων θα δημιουργήσει τεράστιες ουρές, τουλάχιστον φορτηγών που μεταφέρουν κοντέινερ με εμπορεύματα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες της Δυτικής Ευρώπης μέσω της Εγνατίας οδού και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Μάλιστα οι εκτιμήσεις είναι ότι οι Ασιάτες έμποροι θα προτιμήσουν την είσοδο στην Ευρώπη μέσω των βουλγαρικών τελωνείων, αφού έτσι δεν θα υφίστανται ταλαιπωρία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και βέβαια η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό θα δεχθεί ένα νέο, πολύ σημαντικό πλήγμα.
Την εξαίρεση από το μέτρο της εφεδρείας ζητούν και οι διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, προειδοποιώντας ότι πολλά ιδρύματα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Ήδη, η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας αποφάσισε προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος για σήμερα και αύριο, με αίτημα την άμεση απόσυρση του μέτρου. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και άλλα ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πάντως, με αφορμή την εφεδρεία και την «αποφράδα μέρα για τους δημοσίους υπαλλήλους», όπως χαρακτηρίζεται η 28η Νοεμβρίου από την ΑΔΕΔΥ, ημέρα υλοποίησης του μέτρου, αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει μαζί με τη ΓΣΕΕ.