Νέα πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ για το εφαρμοζόμενο σχέδιο της εφεδρείας εκτόξευσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Ρέππα.
Ο Γιάννης Μιχελάκης τόνισε ότι "η έναρξη εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, με τον τρόπο που τη μεθόδευσε και την ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, πέρα από τις αδικίες και τις δυσλειτουργίες που προκαλεί, εγείρει τεράστια πολιτικά και ηθικά ζητήματα" και προέβη σε συγκεκριμένες καταγγελίες.
Η πρώτη καταγγελία της ΝΔ αφορά την εξαίρεση απο το μέτρο της προσυνταξιοδότησης των αναπληρωτών γενικών διευθυντών, οι οποίοι -όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του κόμματος- επιλέχθηκαν για τις θέσεις αυτές από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε σε αυστηρούς τόνους στον εκπρόσωπο της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές ασκούσαν ήδη καθήκοντα γενικού διευθυντή πριν από την ψήφιση του νόμου για την εφεδρεία και ότι η επιλογή τους είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το υπουργείο, "η εξαίρεση από την εφεδρεία αφορά μόνον στους γενικούς διευθυντές και μόνον αναπληρωτές, που πριν απο την ψήφιση του νόμου είχαν οριστεί και ασκούσαν ήδη καθήκοντα γενικού διευθυντή". "Αυτό -προσθέτει- αναφέρεται ρητά και στην ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου μας, που έχει εκδοθεί, στην οποία παραπέμπουμε τη ΝΔ και τον εκπρόσωπό της".
Η δεύτερη καταγγελία του Γιάννη Μιχελάκη αφορά τις μετατάξεις υπαλλήλων που έγιναν πριν απο λίγους μήνες από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον στενό δημόσιο τομέα. "Προχώρησαν -είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ- σε μετατάξεις ημετέρων απο θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που πρόκειται να καταργηθούν σε θέσεις του στενού δημόσιου τομέα, που δεν καταργούνται. Ήταν άλλη μία σκανδαλώδης μεθόδευση, με την οποία οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ διέσωσαν τους δικούς τους απο την απολύση, που οι ίδιοι μεθόδευσαν με την δήθεν εφεδρεία".
Απαντώντας επί της καταγγελίας αυτής, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει: "Ουδείς απο όσους ορίζει ο νόμος εξαιρείται της εφεδρείας, εφόσον έχει συμπληρώσει συγκεκριμένη ηλικία και χρόνια υπηρεσίας. Ούτε ημέτεροι, ούτε υμέτεροι, ούτε μετατασσόμενοι, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να την αποφύγει. Τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και εφαρμόζονται αυτόματα".
Δίνοντας συνέχεια στην κόντρα, ο κ. Μιχελάκης τονίζει σε νέα ανακοίνωση ότι "οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι επικίνδυνοι και ποιοι όχι" και σημειώνει: "Σε κάθε περίπτωση κάνει τεράστιο λάθος ο κ. Ρέππας, εάν νομίζει πως μπορεί να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου σε οποιουσδήποτε άλλους. Έκαναν παράνομες προσλήψεις, αφού παραβίασαν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν".
Δεν "βλέπει" μεθοδεύσεις ο Μ.Βορίδης
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας ότι δεν υπέπεσαν στην αντίληψή του ευνοϊκές μετατάξεις εργαζομένων από οργανισμούς που εποπτεύει, όπως ο ΟΣΕ και ο ΟΑΣΑ, στον στενό δημόσιο τομέα.Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM", ο κ. Βορίδης είπε: "Κάνουμε τη δουλειά μας. Λέει η ΝΔ ότι υπάρχουν κομματικές μεθοδεύσεις στο ζήτημα της εφεδρείας. Με ρωτάτε αν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο. Στη δική μου αντίληψη δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο. Τελεία".
Άσκησε, μάλιστα, εμμέσως κριτική στη στάση της ΝΔ, σχολιάζοντας πως "η πραγματικότητα της συγκυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε εστιασμένοι στην κριτική, αλλά στο έργο που θα πρέπει να κάνουμε".
Σε ό,τι αφορά τις δικές του θέσεις για την εφεδρεία, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι το έργο που έχει ο ίδιος να επιτελέσει ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης δεν είναι να αναθεωρήσει το σύνολο της πολιτικής των δύο προηγούμενων ετών, προσθέτοντας όμως ότι "επειδή η εφεδρεία είναι οριζόντιο μέτρο", λέει ότι "έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις στα μέσα μεταφοράς".