O.SY. BUS DRIVERS Πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο οι απώλειες για τους συνταξιούχους - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο οι απώλειες για τους συνταξιούχους

Πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο οι απώλειες για τους συνταξιούχους

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 | 6:31 μ.μ.

Μέσα στο πακέτο περικοπών θα προστεθούν οι μειώσεις στις επικουρικές από τη νέα χρονιά, που μεσοσταθμικά είναι 15% 
Μέσα στο πακέτο περικοπών θα προστεθούν οι μειώσεις στις επικουρικές από τη νέα χρονιά, που μεσοσταθμικά είναι 15%
Η συνεχής συρρίκνωση των συντάξεων αποτελεί εκ των βασικών συνταγών του μνημονίου μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να μετρούν διαρκώς απώλειες, που ξεπερνούν κατά πολύ τις δύο συντάξεις ετησίως !
Για το 2012, έχουν προγραμματιστεί μειώσεις στις επικουρικές και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις κύριες.  Μάλιστα, μπορεί ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, να τόνισε χθες ότι δεν χρειάζονται άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου Εργασίας και κατά τη συνάντηση με το Γιώργο Κουτρουμάνη, η τρόικα έδωσε το πράσινο φως για τις νέες μειώσεις στις επικουρικές.
Το πρώτο «ψαλίδι» έπεσε για εκατομμύρια συνταξιούχους το 2010, με τη μετατροπή των δώρων σε επίδομα. Αυτό αποτέλεσε το πρώτο σοκ, καθώς άμεσα χάθηκαν σχεδόν δύο συντάξεις, αφού πλέον τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού δικαιούνται μόνο όσοι έχουν χαμηλές συντάξεις, ενώ λαμβάνουν 400 ευρώ το Δεκέμβριο και από 200 το Πάσχα και το καλοκαίρι.
Οι δραματικές μειώσεις συνεχίστηκαν τον Αύγουστο του 2011, οπότε και μπήκε σε εφαρμογή ο νέος ΛΑΦΚΑ, δηλαδή η εισφορά αλληλεγγύης.
Ο νέος ΛΑΦΚΑ παρακρατείται μηνιαία από τις συντάξεις και ξεκινά από 3% για ποσά άνω των 1400 ευρώ, ενώ φτάνει μέχρι το 10%. Δηλαδή, ένας συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές 1426 ευρώ, χάνει 42 ευρώ το μήνα, δηλαδή περίπου 500 ευρώ ετησίως.
Το αποκορύφωμα όλων των μέτρων ήταν οι νέες περικοπές,  που ξεκίνησαν από την 1η Νοεμβρίου και οδήγησαν σε νέες απώλειες. Κατά 20% μειώθηκε το ποσό των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ, ενώ κατά 40% το ποσό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος ηλικίας άνω των 60 ετών, που ελάμβανε σύνταξη 1.500 ευρώ, έχασε 60 ευρώ το μήνα, δηλαδή 720 ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχα συνταξιούχος κάτω των 55 που λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ, έχει μείωση κατά 160 ευρώ το μήνα και χάνει 1920 ευρώ το χρόνο.
Μέσα σε όλο αυτό το πακέτο πρέπει να προστεθούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, από τη νέα χρονιά, που μεσοσταθμικά είναι στο 15%, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν το 50%.
Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα με κύρια σύνταξη 1500 ευρώ και επικουρική 300 ευρώ είχε σταδιακά:
  •          2200 ευρώ απώλειες από δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού
  •          540 ευρώ ετησίως λόγω του νέου ΛΑΦΚΑ
  •          623 ευρώ ετήσιες απώλειες λόγω της νέας μείωσης 20% για ποσά πάνω από 1200 ευρώ. (Η μείωση υπολογίζεται μετά την αφαίρεση του ΛΑΦΚΑ)
  •         Το νέος έτος θα έχει απώλειες στο επικουρικό, που μεσοσταθμικά θα είναι 45 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 540 ευρώ το χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι, χωρίς να υπολογιστεί η φορολογική επιβάρυνση (που ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους) από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5000 ευρώ, αλλά και δίχως τη νέα αυξημένη παρακράτηση φόρου από τη νέα χρονιά, μόνο με τα μνημονιακά μέτρα, που αφορούν στους συνταξιούχος, οι απώλειες του παραδείγματος είναι 3903 ευρώ, δηλαδή πάνω από 2 συντάξεις!
Στην περίπτωση δε, που ο εν λόγω συνταξιούχος είναι κάτω των 55 ετών, τότε έχει επιπλέον μειώσεις, αφού η μείωση από το Νοέμβριο που πέρασε είναι 40% και όχι 20%, για το ποσό της κύριας σύνταξης πάνω από τα 1000 ευρώ. Δηλαδή μετά το ΛΑΦΚΑ υπολογίζονται απώλειες 182 ευρώ το μήνα, άρα 2184 ευρώ το χρόνο, Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα έχει χάσει, συνολικά, πάνω από 3 συντάξεις.


ΠΗΓΗ 
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top