O.SY. BUS DRIVERS Η συμμόρφωση με τους όρους της τρόικας προϋποθέτει άντληση 11-12 δισ. από τις τράπεζες - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Η συμμόρφωση με τους όρους της τρόικας προϋποθέτει άντληση 11-12 δισ. από τις τράπεζες

Η συμμόρφωση με τους όρους της τρόικας προϋποθέτει άντληση 11-12 δισ. από τις τράπεζες

Written By Ανώνυμος on Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 | 11:51 π.μ.

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ύψους 11-12 δισ. ευρώ θα κληθούν να αντλήσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να είναι σε θέση να εναρμονιστούν με το χρονοδιάγραμμα που όρισε η τρόικα με το νέο μνημόνιο και να περιορίσουν όσο γίνεται την ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πλέον το τοπίο στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει αρχίζει να ξεκαθαρίζει, καθώς οι τραπεζίτες γνωρίζουν τις απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα.

Ετσι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πρόσθετες προβλέψεις που πρέπει να σχηματισθούν σε βάθος τριετίας και ότι θα πρέπει να τις καλύψουν με ίδια μέσα ή με αυξήσεις κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι η ζημιά σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας από το PSI ανέρχεται στο 70%-72%, ενώ θα ενταχθούν στο PSI και τα δάνεια προς προβληματικές ΔΕΚΟ όπως οι ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΕΑΣ κ.ά. συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με το νέο μνημόνιο αποφασίστηκε ότι τα ελάχιστα βασικά εποπτικά κεφάλαια υποχωρούν στο 9% από 10% έως τις 30/6/2013, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ θα διενεργηθεί με κοινές μετοχές άνευ ψήφου, η χρονική διάρκεια των οποίων θα προσδιορισθεί αργότερα, μετά από συζητήσεις μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τραπεζών και τρόικας.

Συνολικά οι αναλυτές δεν αποκλείουν η συνολική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ, 30 από τα οποία προβλέπονται από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου.

Η ΤτΕ έχει ήδη στη διάθεσή της τα ευρήματα του ελέγχου της BlackRock και περιμένει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI ώστε να ορίσει το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί η κάθε τράπεζα και να το ανακοινώσει το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι από τις προβλέψεις που ζητεί η BlackRock θα αφαιρεθούν οι σωρευτικές προβλέψεις που έχουν σχηματίσει τα τελευταία τρία χρόνια οι τράπεζες, ενώ για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών θα ληφθούν υπόψη τα επιχειρησιακά σχέδια που θα καταθέσουν οι τράπεζες και θα αφορούν τα έσοδα προ προβλέψεων για την επόμενη τριετία.

Στη συνέχεια οι τράπεζες και εφόσον έχει ολοκληρωθεί το PSI+ υποχρεούνται προς τα τέλη Απριλίου να ανακοινώσουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης καθώς και business plans. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η ΤτΕ, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχουν ολοκληρώσει τα παραπάνω σχέδια ανακεφαλαιοποίησης.

Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν πάσης φύσεως κινήσεις (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πωλήσεις θυγατρικών του εξωτερικού, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, επαναγορά τίτλων κ.ά.) συνολικού ύψους 11-12 δισ. ευρώ και μάλιστα σε εξαιρερικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα της τάξης των 6-7 μηνών. Εγχείρημα που όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, είναι εξαιρετικά δύσκολο, τόσο λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων όσο και λόγω της απογοητευτικής εικόνας που εμφανίζουν η χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά και οι αποτιμήσεις τους.



Τι προβλέπει ο σχεδιασμός



Εθνική Τράπεζα: Η διοίκηση της ΕΤΕ εμφανίζεται προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Oπως επισημαίνουν τραπεζικοί αναλυτές μια αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά πιθανή και ήδη βολιδοσκοπείται το πιθανό ενδιαφέρον συμμετοχής.

Ο σχεδιασμός για την πώληση του 20%-30% της Finansbank, της θυγατρικής στην Τουρκία, παραμένει με στόχο την άντληση 1-1,2 δισ. ευρώ αν και κύκλοι της τράπεζας τονίζουν ότι για την ώρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της τράπεζας να πωλήσει ποσοστό στην Finansbank, καθώς οι αποτιμήσεις και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν ευνοούν.

Σε περίπτωση δραματικής επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης της τράπεζας λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, υπάρχει και Plan B που προβλέπει την αξιοποίηση των δραστηριοτήτων και των θυγατρικών εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου.



Alpha Bank: Μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο με τη Eurobank η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1 δισ. ευρώ ενώ θα συνεχίσει τις κινήσεις απομόχλευσης του ενεργητικού της.



Eurobank: Σε κίνηση για την κεφαλαιακή της ενίσχυση προχωρά η Eurobank, προτείνοντας την επαναγορά τίτλων μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικών τίτλων συνολικής εναπομείνασας ονομαστικής αξίας 882.214.000 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη από σειρά κινήσεων της Eurobank, σε μια προσπάθεια να αντληθούν κεφάλαια και να βελτιωθεί η κεφαλαιακή θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank με αυτή την κίνηση στοχεύει να αντλήσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο όμιλος έχει βάλει πωλητήριο στη θυγατρική στην Τουρκία, την Tefken Bank.



Τράπεζα Πειραιώς: Μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Standard Chartered PLC για την εξαγορά της θυγατρικής της στην Αίγυπτο η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με άλλους ενδιαφερόμενους ομίλους. Την ίδια στιγμή βολιδοσκοπούνται οι αγορές για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση του ομίλου εξετάζει ενδεχόμενο και νέας αύξησης κεφαλαίου.



Κυπριακές τράπεζες: Στο ποσό των 3,51 δισ. ευρώ οροθέτησε η ΕΒΑ τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με τα ακραία stress test που υπέβαλε την Τράπεζα Κύπρου και την Marfin P.B.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου οι κεφαλαιακές ανάγκες ορίστηκαν σε 1,56 δισ. ευρώ, ενώ το επιπρόσθετο κεφαλαιακό έλλειμμα για τη Marfin Popular Bank υπολογίζεται στo 1,971 δισ.

Και οι δύο τράπεζες θα υποβάλουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012 συνολικά πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης στην ΚΤΚ, ικανά να καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες.
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top