Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για 400.000 ασφαλισμένους και αφορούν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1-1-2011
Μέχρι και 12 χρόνια νωρίτερα μπορούν να βγουν στη σύνταξη 400.000 ασφαλισμένοι, που θα προχωρήσουν στην αναγνώριση πλασματικού χρόνου. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση παλαιότερες ρυθμίσεις και να αποφύγουν έτσι την αύξηση του ορίου ηλικίας στο 67ο έτος. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος μπορούν να αναγνωριστούν στα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών) από τέσσερα έως και επτά πλασματικά έτη. Μεγάλοι κερδισμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπορούν να αναγνωρίσουν έως και πέντε «έξτρα» χρόνια για τα παιδιά, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται έως και δώδεκα πλασματικά έτη.Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις ισχύουν κατά κύριο λόγο για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης γίνεται τόσο στα ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και στα επικουρικά.
Πάντως, όσοι θέλουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης, στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δαπανήσουν περίπου 2.000 ευρώ για κάθε χρόνο που εξαγοράζεται. Το τελικό ποσό εξαρτάται από τα χρόνια που αναγνωρίζονται και τις αποδοχές, ενώ σημαντικό είναι πως σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση επί του τελικού ποσού που φθάνει το 15%. Ο ακριβότερος χρόνος προς εξαγορά είναι εκείνος της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως για θεμελίωση μετά τον Ιανουάριο του 2011 προσφέρεται έκπτωση 30% (που σταδιακά θα φτάσει το 50%).
Για τα περισσότερα πλασματικά έτη -π.χ. σπουδές-, το κόστος της εξαγοράς διαμορφώνεται στα 168 ευρώ για τα ταμεία κύριας ασφάλισης. Διαφορετικό καθεστώς ισχύει στο Δημόσιο, που στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσό για την εξαγορά αντιστοιχεί στο 6,67% των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή της αίτησης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι ασφαλισμένοι μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναγνωρίσουν έως και δύο έτη δωρεάν (μεταξύ άλλων τον χρόνο της ανεργίας, της λοχείας). Ο συγκεκριμένος χρόνος μετρά για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος αλλά όχι για την προσαύξηση της σύνταξης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις εξόδου από την εργασία με το καθεστώς της μειωμένης/πρόωρης σύνταξης ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει κανονικά χρήση των πλασματικών ετών για προσαύξηση και για θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος.
Είναι ανάγκη, όμως, να παρατηρηθεί πως η αναγνώριση δεν φέρνει πιο κοντά το όριο ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση ούτε χαμηλώνει το τελικό ποσοστό μείωσης (ωστόσο συμβάλλει στην ταχύτερη έξοδο για να αποφευχθούν δυσμενείς αλλαγές στο Ασφαλιστικό).
ethnos.gr