O.SY. BUS DRIVERS Στις 14 Ιανουαρίου το σχέδιο Σπίρτζη για τον νέο ΟΑΣΘ - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Στις 14 Ιανουαρίου το σχέδιο Σπίρτζη για τον νέο ΟΑΣΘ

Στις 14 Ιανουαρίου το σχέδιο Σπίρτζη για τον νέο ΟΑΣΘ

Written By OsyBusDrivers on Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 | 11:11 π.μ.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιαστεί στους δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης το σχέδιο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών, μετά την αναβολή που πήρε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση.

Η σύσκεψη που επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στη Θεσσαλονίκη αναβλήθηκε για το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, λόγω ξαφνικής ασθένειας του υπουργού.

Στη σύσκεψη αναμένεται ο υπουργός να αποσαφηνίσει την πρότασή του για τη δημιουργία ενός δημόσιου νέου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τόσο την εποπτεία των αστικών συγκοινωνιών όσο και την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίρτζης είχε αναφέρει το περίγραμμα του σχεδίου σε μυστική συνάντηση στα γραφεία της Εγνατίας Οδού Α.Ε. στη Θέρμη, στις 9 Δεκεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν μόνο πέντε από τους 14 δημάρχους του νομού, δύο κομματικά στελέχη και ο πρόεδρος της Εγνατίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το σχέδιο προβλέπει ότι ο νέος φορέας θα αντικαταστήσει το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) και θα έχει την ευθύνη για όλα τα μεταφορικά μέσα που θα προβλέπεται να λειτουργούν στο μέλλον στην πόλη, δηλαδή το μετρό, τα αστικά λεωφορεία, τα καραβάκια και το τραμ. Στο φορέα αυτό θα συμμετέχουν η Αττικό Μετρό Α.Ε., η Εγνατία Οδός Α.Ε., οι δήμοι και οικονομικοί φορείς της πόλης.

Στη θέση του ΟΑΣΘ προτείνεται η λειτουργία ενός δημόσιου φορέα με τη συμμετοχή των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης στο μετοχικό κεφάλαιο. Για τη χρηματοδότηση του φορέα φαίνεται ότι ο κ. Σπίρτζης ευελπιστεί πως θα εξασφαλιστεί δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να γίνει μίσθωση λεωφορείων, ενώ σε δεύτερη φάση μπορεί να εμπλακεί και η ΕΛΒΟ για την κατασκευή και τη συντήρηση των λεωφορείων. Εξετάζεται ακόμη το σενάριο να συμμετέχουν στο νέο φορέα και ιδιωτικοί φορείς (ο ΟΑΣΘ ή όποιος άλλος φορέας λάβει μέρος στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί) με κατανομή των μετοχών. Οι δήμαρχοι στάθηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στο περίγραμμα του σχεδίου και αναμένουν στη συνάντηση της ΠΕΔΚΜ να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

«Περιμένουμε από τον υπουργό συγκεκριμένη πρόταση, αιτιολογημένη, που να στηρίζεται σε μελέτη οικονομικών και τεχνικών στοιχείων και όχι αόριστες σκέψεις», αναφέρει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν έχει ενημερωθεί για το σχεδιασμό του υπουργείου και συνεχίζει τη διαβούλευση για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της τριμερούς επιτροπής που έχει συσταθεί, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Εκφράζει δε τη δυσαρέσκειά της για το ότι δεν εκλήθη εκπρόσωπός της στη σύσκεψη για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών. «Γίνεται ακόμη μία σύσκεψη χωρίς να κληθεί να συμμετάσχει και ο ΟΑΣΘ. Δεν είναι δυνατόν να αγνοείται ένας φορέας που έχει προσφέρει υπηρεσίες επί 60 χρόνια στην πόλη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης. Ο ίδιος περιγράφει ότι η τριμερής επιτροπή συστάθηκε για να λύσει τρία ζητήματα, δηλαδή τις οφειλές του δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ από τη διαφορά ΦΠΑ, τα οφειλόμενα από τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας και τη συνέχεια του Οργανισμού με τα νέα δεδομένα. Η επιτροπή, που αποτελείται από υπαλλήλους των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, και εκπρόσωπο του ΟΑΣΘ, συνήλθε μόνο μία φορά από τη σύστασή της, χωρίς να συζητήσει το μέλλον του Οργανισμού. Ο ΟΑΣΘ, πάντως, έχει ήδη καταθέσει τις απόψεις του σχετικά με τη δημιουργία ενιαίου φορέα συγκοινωνιών. Δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι εκπρόσωποι του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη εξέφρασε η διοίκηση του συνδικαλιστικού οργάνου.

Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top