Η κατάσταση στο ΙΚΑ (τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας με 550 μονάδες διοίκησης και υγείας, 5,5 εκατ. ασφαλισµένους και 1.150.000 συνταξιούχους) είναι απελπιστική για τους ασφαλισµένους αλλά και για το προσωπικό του Ιδρύματος. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 4.000. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικό, υγειονοµικό και ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 7.000. Την ίδια ώρα η εισφοροδιαφυγή κινείται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως και ένας στους πέντε εργαζοµένους είναι ανασφάλιστος, συμπληρώνει ο κ. Χατζόπουλος.
Η γενική γραμματέας της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Ιωάννα Τσαπαρίκου παρατηρεί: «Η μεγάλη έλλειψη μόνιμου προσωπικού αλλά και η χαριστική βολή του νέου Ασφαλιστικού, που έβγαλε άρον άρον σε σύνταξη εκατοντάδες συναδέλφους μας, οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στη σημερινή κατάσταση. Εξωπραγματικός φόρτος εργασίας, που καταλήγει σε ιλαροτραγικές καθημερινές καταστάσεις που βιώνουν οι συνάδελφοι».
«Οργανωτικό χάος και κατάρρευση που όµοιά της δεν ζήσαµε μέχρι σήµερα» διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) Θανάσης Τσακανίκας. Αν προσθέσουµε - συµπλήρωσε - και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται, σε συνδυασµό µε το κύµα φυγής, η κατάσταση στα Ταµεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ο κ. Τσακανίκας σηµείωσε ότι μέχρι τις 31/12/2010 παραιτήθηκαν από το σύνολο των ασφαλιστικών ταµείων 3.700 εργαζόµενοι, από τους οποίους 2.300 είναι διοικητικοί και υγειονοµικοί και 1.400 γιατροί. Το κύµα φυγής συνεχίζεται αµείωτο και για το 2011. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα - πρόσθεσε - να παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην απονοµή παροχών ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης και στην απονοµή των συντάξεων. Σήμερα έχουν συσσωρευτεί 180.000 αιτήσεις για απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων που σε ορισμένα Ταμεία, όπως το ΤΕΑΥΕΚ, φτάνει τα τέσσερα χρόνια, ενώ στο ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στο φάρμακο) ανέρχεται στους 20 μήνες.