Εως και 40% θα μειωθούν σταδιακά οι αποδοχές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ) με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το οποίο θα κινείται στο πλαίσιο του επίσης ενιαίου που θα ισχύσει για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται ότι «οι μισθοί των υπαλλήλων στις δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα». Η εναρμόνιση των αποδοχών των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές του Δημοσίου σημαίνει ότι θα μπουν ενιαίοι κανόνες για τις αποδοχές και τα επιδόματα στις ΔΕΚΟ, τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε., βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακή περικοπή των ετήσιων αποδοχών που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 40%.Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ανώνυμες εταιρείες) υπολογίζονται σε 120.000 περίπου οι οποίοι θα υποστούν το κόστος των σταδιακών περικοπών στις αποδοχές τους σε βάθος τριετίας. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η δεύτερη φάση της απογραφής των υπαλλήλων που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Δημοτικές επιχειρήσεις
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα μπουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συλλέγουν στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών αλλά και των υπαλλήλων στις εναπομείναντες δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτοδιοικητικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης ο μέσος όρος αμοιβών των δημοτικών υπαλλήλων ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα υπάρχουν παραδείγματα όπου το σύνολο των ετήσιων αμοιβών και αποζημιώσεων που λαμβάνουν πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των επιχειρήσεων, ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ - imerisia.gr