O.SY. BUS DRIVERS Έρχονται 100.000 "λουκέτα" και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης... - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Έρχονται 100.000 "λουκέτα" και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης...

Έρχονται 100.000 "λουκέτα" και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης...

Written By OsyBusDrivers on Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 | 10:31 π.μ.

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι -και όχι μόνο- επιχειρηματίες στους περισσότερους τομείς δραστηριότητας, καθώς στις σημαντικές απώλειες όλου του οκταμήνου λόγω των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης και της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης έρχεται πλέον να προστεθεί και η νέα φορολογική επιδρομή του φθινοπώρου.


Την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνει με τον πιο δραματικό τρόπο η τελευταία έκθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), στην οποία προβλέπονται 183.000 “λουκέτα” το επόμενο δωδεκάμηνο, εκ των οποίων 100.000 έως το τέλος του 2011. Οι προβλέψεις αυτές σημαίνουν κίνδυνο για απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ συνολικά 373.000 επιχειρήσεις θέτουν ερωτηματικά για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή όχι το επόμενο διάστημα.
Στην εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό, που αποτελούν το 99,5% των επιχειρήσεων) της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρονται επίσης και τα εξής:
- Η κρίση βαθαίνει αν και υπάρχει επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης ορισμένων αρνητικών δεικτών.
- Σε κάθε 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.
- Μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 29,1%, ενώ το εμπόριο και οι μικρότερες επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο και το 80% κατέγραψε μείωση της ζήτησης.
- Αύξηση των επιχειρήσεων που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας, ενώ σχεδόν 2 στις 10 επιχειρήσεις (19%) μείωσαν αποδοχές στο προσωπικό τους. Προβλέπεται δε ότι για το 2ο εξάμηνο του 2011, 3 στις 10 επιχειρήσεις θα μειώσουν με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας.
- 1 στις 3 επιχειρήσεις με καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, Δημόσια Ταμεία, Προμηθευτές). Ελαφρά μείωσης έκθεσης σε χρέη σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2011.
- Προβλέπεται απώλεια επιπλέον 134.000 θέσεων μισθωτής εργασίας έως το τέλος του 2011 και περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Ήδη χάθηκαν 88.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το 1ο εξάμηνο του 2011.
- Βόμβα οι ακάλυπτες επιταγές: Περιορισμό της μεταχρονολόγησης επιθυμεί το 80% των επιχειρηματιών. Οι ακάλυπτες επιταγές, που κατέχουν επιχειρηματίες και δεν τις έχουν σφραγίσει, πλησιάζουν τον αριθμό των ήδη σφραγισμένων.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα αυτή δεν ενσωματώνονται οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση από την αύξηση του ΦΠΑ στις 125.000 επιχειρήσεις εστίασης.
Συγχρόνως και οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και ενδεικτικοί του μεγέθους της κρίσης στην αγορά, καθώς επιδείνωση εμφανίζει:
- το 80% στον κύκλο εργασιών
- το 77,99% στη ζήτηση
- το 82,6% στη ρευστότητα
- το 79,6% στις παραγγελίες.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η “εύθραυστη” εικόνα επιβράδυνσης της συνεχιζόμενης επιδείνωσης οφείλεται σε έναν βαθμό στην έξοδο από την αγορά των πλέον ευάλωτων επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές στην πραγματική οικονομία οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμού Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
Οι προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο εξακολουθούν να μην είναι αισιόδοξες. Το 64,7% των επιχειρήσεων αναμένουν επιδείνωση της θέσης τους, το 21,7% δεν αναμένει καμιά αλλαγή, ενώ μόλις το 8,3% ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασής τους. Πάντως, ο βαθμός αισιοδοξίας εμφανίζεται ανάλογος με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα με προσωπικό 10 ατόμων και άνω, προβλέπουν-ελπίζουν σταθεροποίηση της έως τώρα καθοδικής πορείας τους ή ακόμη και βελτίωση των οικονομικών επιδόσεών τους. Αντίθετα, η πλειοψηφία των μικρότερων επιχειρήσεων προβλέπουν ότι η επιδείνωση θα αφορά όλους τους δείκτες της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και περισσότερο στη ρευστότητα.
Εξάλλου, η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων πιστεύει ότι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα επιταχύνει ξανά τον ρυθμό ύφεσης και θα βαθύνει την κρίση, ενώ το 45,8% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεωκοπία έναντι 42,8% που πιστεύουν ότι τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση.
Το 2ο εξάμηνο του 2011 -που έχει ήδη ξεκινήσει- είναι σίγουρα ένα κρίσιμο διάστημα τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για τους ευαίσθητους δείκτες λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.


Εμπόριο - εκπτώσεις

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποκαλύπτεται και από τη χαμηλή κίνηση στον εμπορικό τομέα και κατά την περίοδο των πρόσφατων θερινών εκπτώσεων.
Ο εμπορικός κόσμος καταγράφει σημαντική πτώση της εμπορικής κίνησης, που ξεπέρασε ακόμη και το 50% κατά την περίοδο των τελευταίων εκπτώσεων, εξανεμίζοντας τις όποιες προσδοκίες για τόνωση του τζίρου.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η μείωση του τζίρου στις θερινές εκπτώσεις είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, αφού ανέρχεται στο -25%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή μείωση που δεν ξεπέρασε το -15%, ενώ το 2009 ο αντίστοιχος μέσος όρος κατέγραψε μείωση -20%. Παρ' όλα αυτά, είναι ενδεικτικό, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πτώση της αγοραστικής δύναμης κυμάνθηκε από -30% έως -45%.
Η έρευνα έγινε σε 84 πόλεις της χώρας, με τη μεγαλύτερη πτώση 50%-60% να σημειώνεται σε Φλώρινα, Φαρκαδόνα Τρικάλων, Κρανίδι, Ναύπλιο, Αιδηψό και Γρεβενά. Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, όσοι δήλωσαν είτε αύξηση είτε ότι κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα ανήκουν στις νησιωτικές περιοχές και επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση της επισκεψιμότητας των αλλοδαπών τουριστών. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές ήταν αξιοσημείωτη η έλλειψη των Ελλήνων τουριστών και αντίστοιχα αισθητή η μείωση στα ταμεία των καταστημάτων των θερινών προορισμών που προτιμούν οι ελληνικές οικογένειες.
Σημαντική πτώση του τζίρου κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι του εμπορίου φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρυσι και συγκεκριμένα:
- έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός και ηλεκτρικά είδη -14%
- καλλυντικά, φαρμακευτικά -13%
- ένδυση, υπόδηση -10%
- βιβλία, χαρτικά είδη -10%.
Οι πωλήσεις ήταν χειρότερες από πέρσι για το 88,57% των εμπόρων, στα ίδια επίπεδα για το 7,14% και καλύτερες από πέρσι για το 4,29%. Η μείωση της εμπορικής κίνησης υπολογίζεται για το 34,29% των εμπόρων σε 10%-20%, ενώ για το περίπου 50% των εμπόρων είναι από 20% έως 45%.
Επίσης το 55% των συναλλαγών έγινε μόνο με μετρητά και 44% με συνδυασμό μετρητών και καρτών.
Αντίστοιχα είναι και τα συμπεράσματα ανάλογης έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, που επισημαίνει ότι δημιουργείται έντονη ανησυχία και προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά, οδηγώντας πλέον και τις παραδοσιακά συνεπείς επιχειρήσεις που λειτουργούν με επιτυχία πολλά χρόνια σε αναγκαστικές οικονομικές εκκρεμότητες και προς ιδιώτες, αλλά και προς το Δημόσιο, όχι μόνο για το επόμενο τρίμηνο, αλλά και για το “δύσκολο” 2012 που έπεται.
Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top