Το πρόγραμμα και οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων του τομέα της ενέργειας αναμένεται να αποσαφηνιστούν και να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Ένα πρώτο περίγραμμα ωστόσο των στόχων που θέτει η νέα κυβέρνηση για τις δημόσιες εταιρείες του τομέα της ενέργειας δόθηκε χθες από τον αρμόδιο υφυπουργό για τα θέματα ενέργειας, Μ. Παπαγεωργίου κατά το συνέδριο του Economist.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παπαγεωργίου είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, θέτοντας μαζί με τις ποσοτικές και ποιοτικές προϋποθέσεις. Έτσι για τον ενεργειακό τομέα, οι εταιρείες δημοσίου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, διατηρούν διεθνείς συνεργασίες και έχουν αναλάβει κρίσιμους τομείς όπως η υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη –ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου– δεν είναι κάτι καινούριο, το έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις Παπαγεωργίου, μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει κατασταλάξει σε μια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τους όρους των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα στο σκέλος των υποδομών με έμφαση στο αέριο.
«Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι δε μιλάμε μόνο για τίμημα, δεν αρκεί μόνο η τιμή. Βεβαίως και το τίμημα θα πρέπει να είναι ανάλογο, αλλά θα πρέπει να ικανοποιούνται και άλλοι ποιοτικοί όροι» αναφέρει στο Capital.gr κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει στρατηγική στόχευση ιδιαίτερα στο κομμάτι των υποδομών.
Δηλαδή βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του δημοσίου θα είναι να διατηρήσει μια συνέχεια στους βασικούς στόχους της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, ακόμη και με αποκρατικοποιημένες τις ενεργειακές ΔΕΚΟ. Οι στόχοι αυτοί, παραμένουν σταθεροί και αφορούν για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την αγορά του αερίου να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου για το αέριο από διάφορες πηγές όπως η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος, με κατεύθυνση την Ε.Ε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση στο κομμάτι της ενέργειας, φαίνεται να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση του περίφημου «ιταλικού μοντέλου» για τις αποκρατικοποιήσεις του τομέα της ενέργειας. Στην Ιταλία τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα έρχονται από τις αποκρατικοποιήσεις της Enel ή της Eni, που λειτούργησαν για το εθνικό όφελος της γειτονικής χώρας.
Η Enel από μια καλή ΔΕΗ στη χώρα της έχει γίνει ένας διεθνής παίκτης το ίδιο συνέβη και με την Eni, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση το συμφέρον της χώρας και προς όφελος των Ελλήνων» αναφέρει η ίδια κυβερνητική πηγή.
Πηγή:www.capital.gr